Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 20. júla 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Vláda Slovenskej republiky odobrila pristúpenie Fínska a Švédska do NATO. Súhlasila s ratifikáciou príslušných protokolov k Severoatlantickej zmluve. Vstup severských krajín do Aliancie musí ešte odsúhlasiť parlament. Následne ho môže ratifikovať prezidentka.

Bratislava - Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná, ktorá je od februára znečistená banskými vodami.

Bratislava - Ministerstvo vnútra nakúpi pre policajtov a záchranárov dva vrtuľníky za vyše 29 miliónov eur. Suma zahŕňa aj výcvik pilotov.
Na archívnej snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO) 29. marca 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa s premiérom Eduardom Hegerom stretne v piatok 22. júla. "Samozrejme, zaujíma ma jeho vnímanie koaličnej krízy z hľadiska perspektívy vlády," povedala hlava štátu.

Bratislava - Na výstavbu a rekonštrukciu staníc záchrannej zdravotnej služby je z plánu obnovy k dispozícii vyše 30,5 milióna eur. Týkať sa to má minimálne 55 staníc.

Berlín - Dodávky ruského plynu cez plynovod Nord Stream 1 sa obnovia zajtra po dokončení bežnej údržby. Uviedol to nemecký prevádzkovateľ siete plynovodov Gascade s tým, že dostal potvrdenie o obnovení dodávok.

Brusel - Európska komisia navrhuje koordinované zníženie spotreby plynu v Európe do najbližšej jari o 15 percent a urýchliť prácu na diverzifikácii dovozu energií. Dôvodom je riziko ďalšieho obmedzenia dodávok z Ruska, ktoré využíva export plynu ako zbraň.
Na archívnej snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok 8. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že ruské vojenské ciele na Ukrajine sa už nesústreďujú "len" na východ krajiny. Dodal, že zámery Kremľa zmenili dodávky západných zbraní pre ukrajinskú armádu. Taktiež povedal, že mierové rozhovory s Ukrajinou nemajú pre Rusko v súčasnej situácii žiadny zmysel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Muráň Prezidentka Zuzana Čaputová zavŕšila dvojdňovú návštevu Gemera v Revúcej, kde sa zaujímala o aktuálne problémy ľudí z regiónu a stretla sa aj členmi občianskeho združenia, ktoré pomáha vzdelávať deti z marginalizovaných komunít. Pracovný program ukončila v obci Muráň prechádzkou v Národnom parku Muránska planina.

Bratislava - Od roku 2023 už nebudú musieť autori a umelci odvádzať povinný dvojpercentný príspevok zo svojich odmien umeleckým fondom. Povinnosť odvodu odpadne aj dedičom autorských práv. Vyplýva to z návrhu novely zákona o umeleckých fondoch, ktorý rezort kultúry predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava - Miera evidovanej nezamestnanosti bola v júni 2022 na úrovni 6,28 percenta. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Likavka Väzňa na úteku Stanislava Oračka dnes chytili v Likavke pri Ružomberku.

Bratislava - Správa Európskej komisie o stave právneho štátu na Slovensku je fraška. Vyhlásil to expremiér a líder opozičného Smeru-SD Robert Fico. Podotkol, že komisia by sa mala zaoberať situáciou na Slovensku, pretože tu dochádza k porušovaniu princípov právneho štátu. Uviedol to v otvorenom liste, ktorý adresoval šéfke EK Ursule von der Leyenovej.

Londýn - V boji o post predsedu britskej Konzervatívnej strany zostali po hlasovaní dvaja kandidáti - bývalý minister financií Rishi Sunak a šéfka britskej diplomacie Liz Trussová.

Rím - Lídri talianskych vládnych strán Vpred Taliansko a Liga oznámili, že podporia vládu premiéra Maria Draghiho. Podporu však podmienili odchodom populistického Hnutia piatich hviezd z vlády.

Kábul - Situácia v oblasti ľudských práv sa v Afganistane od augusta 2021, keď tam moc prevzalo militantné hnutie Taliban, dramaticky zhoršila. Vyplýva to zo správy OSN, ktorá eviduje stovky prípadov porušovania základných práv.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Washington - Spojené štáty pošlú Ukrajine štyri ďalšie salvové raketomety HIMARS.

Praha - Česko začne vyjednávať o nákupe amerických nadzvukových lietadiel F-35 a švédskych bojových vozidiel pechoty.

Londýn - Britská vláda dala súhlas na výstavbu plánovanej jadrovej elektrárne Sizewell C v juhovýchodnom Anglicku.

Hamburg - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP v Hamburgu.

Peyragudes - Slovinský cyklista Tadej Pogačar z tímu SAE Emirates zvíťazil v 17. etape 109. ročníka Tour de France. Slovák Peter Sagan vo svojej jubilejnej 200. etape nebojoval o víťazstvo.