Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 14. októbra 2022 - 17.45 h.



Pezinok - Šéf Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko nevylúčil prekvalifikovanie skutku tragickej streľby v Bratislave na trestný čin terorizmu. Aktuálne ju vyšetrujú ako úkladnú vraždu z osobitného motívu. Potvrdil, že dôvodom útoku mala byť nenávisť k osobám s inou sexuálnou orientáciou.

- Bratislavský hrad bude dnes od 19.00 h do 23.00 h nasvietený na znak úcty zosnulým mladým mužom zavraždeným pri útoku na Zámockej ulici.



Bratislava - Obvineného vodiča Dušana D. z tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy s piatimi obeťami vzali do väzby. Dnes o tom rozhodol Krajský súd v Bratislave, keď vyhovel sťažnosti prokurátora proti minulotýždňovému rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava I.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová považuje za dehonestujúce, aby zdravotníci museli prosiť o splnenie ich požiadaviek. Uviedla to na sociálnej sieti po stretnutí s predstaviteľmi zdravotníckych stavovských organizácií.



Bratislava - Rozpočet verejnej správy na roky 2023 - 2025, ktorý dnes schválila vláda, je výnimočný okolnosťami, za ktorých bol pripravovaný a na ktoré musel reagovať. Po skončení rokovania kabinetu to vyhlásil premiér Eduard Heger.

- Minister financií Igor Matovič povedal, že vláda schválila rozpočet jednohlasne, a bol by rád, keby zaň v parlamente zahlasovalo všetkých 150 poslancov.

- Z návrhu rozpočtu na roky 2023 až 2025 vyplýva, že deficit verejných financií by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu z tohtoročných takmer 5 %.



Bratislava - Kabinet premiéra Eduarda Hegera dnes opakovane schválil aj zvýšenie príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu na tento rok približne o 1,5 miliardy eur. Vláda zároveň požiadala parlament o prerokovanie návrhu v skrátenom legislatívnom období.



Viedeň - Zaručenie plynulého prechodu hraníc medzi Rakúskom a Slovenskom je prioritou, súčasné opatrenia a kontroly sú len dočasné. Na spoločnej tlačovej konferencii vo Viedni to uviedli šéfovia rezortov diplomacie Rakúska a Slovenska Alexander Schallenberg a Rastislav Káčer.



Brusel/Luxemburg - Európska únia musí dôraznejšie chrániť svoje vonkajšie hranice, vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu.



Praha/Luxemburg - Česko a Slovensko sa dohodli na tom, že sa budú usilovať o modernizáciu dohody o vracaní migrantov. Chcú tiež uzavrieť novú zmluvu o policajnej spolupráci. Český minister vnútra Vít Rakušan to povedal na zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti.



Astana - Ruský prezident Vladimir Putin po skončení summitu Spoločenstva nezávislých štátov v Kazachstane uviedol, že Rusko neplánuje ďalšie "masívne" útoky na Ukrajinu a jeho cieľom nie je zničiť Ukrajinu. Moskva podľa neho robí v "špeciálnej vojenskej operácii" všetko správne.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas tlačovej konferencie po summite Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) 14. októbra 2022 v Astane.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti dnešného ukrajinského štátneho sviatku Dňa obrancov prisľúbil víťazstvo svojej krajiny vo vojne s Ruskom.



Minsk/Londýn - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko uviedol svoju krajinu do stavu zvýšenej pohotovosti pred terorizmom vzhľadom na napätie na hraniciach. Informovala o tom televízia Sky News, od ktorej TASR správu prevzala.



Paríž - Znásilňovanie a sexuálne útoky pripisované ruským vojakom na Ukrajine sú súčasťou ruskej "vojenskej stratégie" a "úmyselnej taktiky", ktorej cieľom je dehumanizovať obete, vyhlásila osobitná vyslankyňa OSN pre sexuálne násilie Pramila Pattenová.



Moskva - Ruská vláda nariadila, aby boli opravné práce na Krymskom moste, ktorý ako jediný spája Rusko a anektovaný ukrajinský polostrov Krym, dokončené do júla 2023.



Praha - V Poslaneckej snemovni schválili návrh zákona o sankciách, ktorý umožní postihovať cudzincov za závažné protiprávne konanie.



Londýn - Britská premiérka Liz Trussová vymenovala za nového ministra financií Jeremyho Hunta. Takisto oznámila zmenu kurzu fiškálnej politiky a zrušenie ďalších kľúčových daňových škrtov.

Jeremy Hunt prichádza do svojho domu v Londýne po tom, čo bol vymenovaný za ministra financií po rezignácii Kwasiho Kwartenga v piatok 14. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podporil myšlienku Kremľa vytvoriť v Turecku medzinárodný plynárenský uzol. Chce tiež, aby jeho vláda urýchlene predstavila plány na jeho výstavbu.