Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. mája 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Ceny potravín na Slovensku treba riešiť v celej agropotravinárskej vertikále. Agroministerstvo preto plánuje v oblasti potravín zorganizovať tzv. široký okrúhly stôl pre vertikálu od farmára až po obchod za účasti aj iných rezortov, napríklad financií. Vyplynulo to z diskusie predsedu vlády Ľudovíta Ódora a ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša.



Bratislava/Kodaň/Reykjavík - Prezidentka Zuzana Čaputová označila začínajúci samit Rady Európy na Islande za dôležitý a historický, keďže sa na ňom po 18 rokoch stretnú vrcholní predstavitelia 46 európskych krajín. Prezidentka absolvuje na Islande aj mnohé bilaterálne stretnutia a rokovania.

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová, prezident Českej repuibliky Petr Pavel a slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová na palube slovenského vládneho špeciálu počas letu do Reykjavíku na Islande v utorok 16. mája 2023.
Foto: TASR Daniel Sanitrik


Bratislava - Do Národnej rady SR sa vrátili viacerí bývalí členovia dočasne poverenej vlády. Uplatnili si mandát poslanca, ktorý získali v parlamentných voľbách v roku 2020.



Bratislava - Potrebný vek na vstup do Policajného zboru sa zníži na 18 rokov. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície. Poslanci Národnej rady SR ju dnes schválili.



Bratislava - Vyučovací predmet telesná a športová výchova bude povinným predmetom na základných školách v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dve hodiny týždenne. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú odsúhlasili poslanci Národnej rady SR.



Bratislava - Kultúrna, obsahová a informačná pluralita médií by mohla byť súčasťou slobody prejavu a práva na informácie. Vyplýva to z novely Ústavy SR, ktorú poslanci parlamentu posunuli do druhého čítania.



Bratislava - Mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k vláde odborníkov a skoršiemu termínu predčasných volieb sa nepodarilo otvoriť. Poslanci opakovane neboli uznášaniaschopní. Navrhované uznesenie bude programom ďalšej riadnej schôdze, ktorá sa má začať v júni.



Bratislava - OĽANO má podozrenie, že mesto Bratislava dostane od vlády 50 miliónov eur, ktoré zvýšili z balíka pomoci. Apeluje na ich férové rozdelenie obciam a mestám na Slovensku, údajný postup vlády kritizuje. Argumentuje prepojeniami predsedu vlády odborníkov Ľudovíta Ódora a prezidentky Zuzany Čaputovej na Progresívne Slovensko, s ktorým je spájaný aj primátor Bratislavy Matúš Vallo.



Bratislava - Po 30 odpracovaných rokoch sa minimálny dôchodok, ktorý bol štyri roky zmrazený, zvýši minimálne o 31,4 eura a v prípade 45 odpracovaných rokov sa zvýši o 52,5 eura. Informoval o tom líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Strana uviedla, že presadila rozmrazenie minimálnych dôchodkov od júla.



Bratislava - Darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine formou medzinárodnej zmluvy vládnej povahy spadá do pôsobnosti dočasne poverenej vlády a je v súlade so zaužívanou praxou pomoci vo forme medzinárodných vládnych zmlúv. Vyplýva to z právnej analýzy, ktorú zverejnil exminister obrany Jaroslav Naď.



Bratislava - Exminister hospodárstva Richard Sulík odmietol obvinenie z nehospodárneho nakladania s majetkom štátu na svetovej výstave EXPO v Dubaji. Reagoval tak na video zverejnené opozičnou stranou Smer-SD, na ktorom vyzýva prítomných, aby "vypili bar" v reštaurácii slovenského pavilónu.

- Najvyšší kontrolný úrad SR má bezodkladne vykonať kontrolu hospodárnosti nakladania s finančnými prostriedkami SR na svetovej výstave Expo Dubaj. Vyplýva to z procedurálneho návrhu predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, ktorý schválili poslanci.



Bratislava - NAKA zasahuje v Bratislavskom kraji. V policajnej akcii s krycím názvom Pilát zadržala štyri osoby pre korupciu.



Pezinok - Päť obvinených osôb z policajnej akcie s krycím názvom Mamonár je stíhaných vo väzbe. Kauza sa týka podozrení z činnosti zločineckej skupiny na stanici Colného úradu vo Veľkom Mederi.

Na snímke zľava prezident Finančnej správy (FS) SR Jiří Žežulka, riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic počas tlačovej konferencie o výsledkoch akcie "Mamonár" v Pezinku 16. mája 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady SR pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati navrhnú na post šéfa Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť exministra Jaroslava Naďa.



Bratislava - Platforma Most-Híd opúšťa mimoparlamentnú maďarskú stranu Aliancia. Most-Híd tvrdí, že platforma SMK trvá na tom, aby bol bývalý poslanec parlamentu za OĽANO György Gyimesi na kandidátke Aliancie. Gyimesi podľa Mosta-Híd ohrozuje hodnotové ukotvenie Aliancie, preto v nej nemôže zotrvať.



Kapské Mesto - Skupina šiestich afrických lídrov vycestuje čo najskôr do Ruska a na Ukrajinu, aby pomohli nájsť riešenie konfliktu medzi oboma krajinami. Oznámil to juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa.



Moskva - Rusko uviedlo, že sa stále nerozhodlo o predĺžení dôležitej dohody s Ukrajinou o vývoze obilnín z čiernomorských prístavov. Dohodu v minulom roku sprostredkovali OSN a Turecko a jej platnosť má skončiť 18. mája.