Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 3. augusta 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Ministerstvo financií diskutuje s rezortom zdravotníctva o dofinancovaní sektora v potrebnej miere. Na nedostatok zdrojov v zdravotníctve poukázali zdravotné poisťovne aj Asociácia nemocníc Slovenska. Podľa Asociácie nemocníc Slovenska v zdravotníctve tento rok chýba minimálne 300 miliónov eur.



Bratislava - Komisára pre deti Jozefa Mikloška znepokojili udalosti v Centre pre deti a rodiny v Trnave týkajúce sa praktík náboženskej výchovy. Obracia sa na všetky štatutárne orgány zariadení, v ktorých sú umiestnené deti, aby slobody a práva detí plne rešpektovali a aby nevynucovali od detí akýkoľvek postoj v otázkach náboženskej slobody.

Na archívnej snímke komisár pre deti Jozef Mikloško.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Detva - Ministerstvo životného prostredia posilní zásahové tímy, ktoré môžu konať v prípade medveďa, ktorý predstavuje riziko pre zdravie či majetok občanov. Týka sa to Detvy aj Podpoľania.



Bratislava - V prvom polroku tohto roku sa do systému zálohovania vrátilo 490 miliónov nápojových fliaš a plechoviek, od spustenia zálohovania sa vyzbieralo už 1,3 miliardy obalov. Na tlačovej konferencii to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva životného prostredia Katarína Butkovská.



Bratislava - Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini je presvedčený, že strana má mandát od ľudí na presadzovanie zmien, ktoré predstavili v Národnej petícii za zmenu. Poukázal na to, že za štyri mesiace ju podpísalo vyše 200.000 občanov. Zmeny z nej budú podmienkou strany na vstup do prípadnej vlády po voľbách.



Trenčín - Senát Krajského súdu v Trenčíne na dnešnom verejnom zasadaní sprísnil tresty dvom obžalovaným v kauze tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky a odsúdil ich na niekoľkoročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Ich odvolania proti rozsudku prvostupňového súdu zamietol ako nedôvodné.



Praha - Česká cudzinecká polícia zaistila na diaľnici D8 30 nelegálnych sýrskych migrantov, ktorí sa tlačili v dodávke smerujúcej do Nemecka. V rámci readmisnej dohody ich chce Česká republika vrátiť na Slovensko.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Miroslav Košírer


Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki zastáva názor, že žoldnieri ruskej polovojenskej Vagnerovej skupiny boli presunutí do Bieloruska s cieľom destabilizovať východné krídlo NATO. Dodal tiež, že Poľsko a susedná Litva odhadujú, že v Bielorusku sa nachádza približne 4000 vagnerovcov, ktorí by mohli byť využití na provokácie.



Moskva/Oslo - Rusko zaradilo Nórsko na zoznam tzv. "nepriateľských krajín" za údajné kroky zamerané voči ruským diplomatom v zahraničí.



Astana - Inzeráty ponúkajúce odmenu vyše 4800 eur za vstup do ruskej armády sa začali objavovať na obrazovkách kazašských užívateľov internetu.



Lisabon - Pápež František vyzval mladých ľudí, aby sa starali o planétu Zem a bojovali proti klimatickej zmene.



Praha - Český prezident Petr Pavel sa dopustil dopravného priestupku, keď išiel na motorke bez prilby. Video, ktoré ho bez tohto povinného ochranného prostriedku zachytilo, dnes zverejnila stanica CNN Prima News. Pavel sa za to ospravedlnil a dodal, že to bola z jeho strany hlúposť.

Na archívnej snímke český prezident Petr Pavel.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Soul - Najmenej 13 ľudí utrpelo zranenia, keď muž v juhokórejskom meste Songnam vrazil autom do chodcov blízko stanice metra. Štyroch z nich zranil autom, následne vystúpil z vozidla a deviatich pobodal.



Kitzbühel - Slovenský tenista Alex Molčan neuspel vo štvrťfinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Kitzbüheli. S Argentínčanom Sebastianom Baezom prehral v súboji dvoch nenasadených hráčov v dvoch setoch 4:6 a 3:6.



Praha - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová postúpila do štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA v Prahe. V 2. kole vyradila Číňanku Si-jü Wang po takmer trojhodinovom trojsetovom boji 4:6, 6:2, 7:6 (6). Druhá slovenská zástupkyňa Viktória Hrunčáková neuspela v 2. kole dvojhry, keď Japonke Nao Hibinovej podľahla 1:6, 5:7.



Bratislava - Marián Hossa sa stane novým členom Siene slávy slovenského hokeja. Uvedú ho do nej 9. augusta v rámci slávnostného galavečera pri príležitosti vyhlásenia výsledkov ankety Hokejista roka 2023.