Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 14. augusta 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Policajný prezident Štefan Hamran odmieta vyjadrenia niektorých politikov o možnej manipulácii kauzy Ezechiel 7, ktorá sa týka aj bývalého šéfa polície Tibora G. a Romana S. Zdôraznil, že trestné stíhanie oboch je aj podľa súdu dôvodné a prípad sa bude ďalej vyšetrovať. Na tlačovej konferencii vyzval politikov, aby nezaťahovali Policajný zbor do predvolebnej kampane.

Na snímke zľava prezident Policajného zboru Štefan Hamran, prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš a riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko počas tlačovej konferencie na tému Informácie k prípadu Ezechiel 7 v Bratislave 14. augusta 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - So začiatkom školského roka začne platiť významné rozšírenie dotácie na stravu v školách. Nárok na dotáciu na obed dostanú od septembra tohto roka ďalšie skupiny žiakov zo stredných a materských škôl, a to vo výške 2,30 eura denne v prípade stredných škôl a 1,40 eura v individuálnom predprimárnom vzdelávaní v materskej škole za každý odobraný obed. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.



Bratislava - Zvýšenie poplatkov na urgentoch a ambulantných pohotovostiach situáciu s ich preťažením nezlepší. Naopak, môže mať dosah na zhoršenie už aj tak zlej dostupnosti zdravotnej starostlivosti, a to najmä pre nízkopríjmové skupiny. Pre TASR to skonštatovala prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. Mrzí ju, že ich nepozvali na stretnutie, kde sa o návrhu rokovalo. Poukazuje na to, že asociácia zastrešuje práva tých, ktorých by sa mali zmeny dotknúť najviac.



Bratislava - Strana SaS chce úplne zdigitalizovať Pôdohospodársku platobnú agentúru, pomocou ktorej by sa podľa nej dosiahlo zrýchlenie vybavovania žiadostí, zvýšenie transparentnosti procesov a zabezpečenie férového prístupu k žiadateľovi. Podporili by sa tým pôdohospodári a zároveň aj ekonomický rast krajiny, z ktorého by profitovali všetci občania. Informovali o tom poslanci Národnej rady SR za SaS Peter Cmorej a Jarmila Halgašová.



Bratislava - Politické strany, ktoré si na predvolebnú kampaň zoberú úver, by mali v budúcnosti zverejňovať celú zmluvu s bankou. Do budúcnosti to chce presadiť mimoparlamentná strana Demokrati, uviedli na tlačovej konferencii jej predstavitelia. Voliči by sa tak mali dozvedieť aj informácie, ktoré v súčasnosti nie sú známe, napríklad kto ručí za takýto úver.



Bratislava - Zavedenie hypoték, pri ktorých je možné istý čas splácať iba úroky, a v nevyhnutných prípadoch adresná sociálna pomoc. Tieto dve opatrenia by mali podľa mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd pomôcť tým, ktorí sa dostanú do zlej situácie pre stúpajúce úroky a splátky hypoték.



Brusel/Bratislava - Osem slovenských europoslancov odmietlo výroky maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa o postupe slovenskej polície. Poslali mu oficiálny list, ktorý inicioval europoslanec Ivan Štefanec.

- Szijjártó cez víkend vyhlásil, že na celom svete vrátane Slovenska sa uskutočňuje stíhanie politikov, ktorí sú v opozícii voči "medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy".

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Foto: TASR/AP


Blatnica/Bratislava - Riaditelia národných parkov na Slovensku apelujú na súkromných vlastníkov pozemkov, aby využili ponuku na ich výkup z plánu obnovy. Celkovo je na to určených 68 miliónov eur. Riaditeľ Správy NP Veľká Fatra Eduard Apfel zhodnotil, že takýto objem financií sa na výkup pozemkov neuvoľnil nikdy v slovenskej histórii.



Bratislava - Školským zariadeniam poradenstva a prevencie boli poskytnuté finančné prostriedky nad rámec určeného rozpočtu na nákup diagnostických testov a iných potrebných materiálov. Zahŕňali bežné aj kapitálové výdavky. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu ministerstva školstva.



Kyjev - Ukrajinská armáda vyhlásila, že sa jej dnes ráno v blízkosti Bachmutu podarilo zostreliť ruský útočný vrtuľník typu Ka-52. TASR správu prevzala z televízie Sky News. Televízia však upozorňuje, že toto vyhlásenie sa jej nepodarilo nezávisle overiť.



Kyjev - Generálmajora Ukrajinskej bezpečnostnej služby Valerija Šajtanova odsúdili na 12 rokov väzenia za vlastizradu. Rozsudok proti nemu ešte nie je právoplatný. Ako dôstojník ukrajinskej spravodajskej služby zhromažďoval informácie a odovzdával ich Rusku, oznámila generálna prokuratúra v Kyjeve.



Moskva - Rusko začalo s vyzbrojovaním svojich nových jadrových ponoriek hypersonickými strelami Zirkón. Dnes to uviedla najväčšia ruská lodiarska konštrukčná spoločnosť OSK.