Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 13. septembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podala na súd žalobu na poslanca Národnej rady Roberta Fica (Smer-SD) na ochranu osobnosti. Podľa Roberta Fica prezidentka žalobou zasahuje do volebnej kampane.



Bratislava - Zdravotná starostlivosť je pre kritický stav v ambulantnom sektore ohrozená. Po krízovom rokovaní na rezorte zdravotníctva to uviedol minister zdravotníctva Michal Palkovič. Podľa neho hrozí situácia ako minulý rok, keď výpovede podali nemocniční lekári. Avizuje, že do parlamentu čo najskôr opätovne predložia návrh na stabilizáciu pediatrie v nezmenenom znení.

Na snímke minister zdravotníctva SR Michal Palkovič.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Podľa Štefana Hamrana nemožno slovensko-maďarskú hranicu hermeticky uzavrieť, polícia na to nemá personál ani technické zabezpečenie. Prinieslo by to aj vysoké náklady.



Bratislava - Strana Smer-SD podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady k zavedeniu kontrol na slovensko-maďarskej hranici. Návrh podporili aj niektorí nezaradení poslanci.



Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady z Hlasu-SD podporili návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom zaviazať vládu k obnove kontrol na hraniciach s Maďarskom.



Bratislava - Hermetické uzatváranie hraníc nie je podľa premiéra Ľudovíta Ódora efektívne. Skúsenosti z Maďarska hovoria, že ide o riešenie s vysokými nákladmi, ktoré nezastaví príchod migrantov. Premiér dodal, že Slovensko posilní hliadky na hraničných priechodoch a bude robiť aj náhodné kontroly.

Na snímke dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor počas 15. rokovania Vlády SR v Bratislave v stredu 13. septembra 2023.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Robert Kaliňák (Smer-SD) podal v súvislosti s dnešným incidentom s lídrom OĽANO a priatelia Igorom Matovičom trestné oznámenie. Ten narušil tlačovú konferenciu Smeru-SD k migrácii a dostal sa do konfliktu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Pri incidente zasiahla aj hliadka mestskej polície, má ho zaznamenaný na odevných kamerách a bude ho vyhodnocovať.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 48 nových vysokoškolských profesorov. Vo svojom príhovore zdôraznila, že tento titul predstavuje odmenu za ich dlhodobé úsilie, odborný rast a reprezentuje vrchol akademickej kariéry. Zároveň vyjadrila ľútosť nad stavom vzdelávania na Slovensku a nedostatočnou podporou pre školstvo.

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vymenovania profesorov vysokých škôl 13. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu podporili kandidatúru Slovenky Kataríny Kaszasovej na členstvo v Európskom dvore audítorov. Hlasovalo za ňu 597 europoslancov, 12 ich bolo proti a 33 sa zdržali.



Bratislava - Slovenský vodohospodársky podnik bude zodpovedný za revitalizáciu vodného toku Morava financovanú z plánu obnovy. Bude tiež riešiť majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov v dotknutom území. Výška plánovaných prostriedkov k majetkovo-právnemu vysporiadaniu je približne viac ako 2,63 milióna eur.



Bratislava - Ingrid Brocková končí na poste štátnej tajomníčky Ministerstva zahraničných vecí. Jej odvolanie k 17. septembru schválila vláda, zároveň z funkcie štátneho tajomníka rezortu vnútra odvolala Tomáša Opartyho, ktorý o to požiadal. Ingrid Brocková bude veľvyslankyňou v Českej republike.



Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu schválili 15 dodatočných kresiel pre 12 členských krajín Európskej únie. O jeden mandát viac bude mať aj Slovensko, ktoré bude po novom zastupovať 15 europoslancov.



Štrasburg - Bielorusi chcú od Európskej únie počuť, že ich krajina nebude venovaná Putinovi ako "cena útechy". Uviedla to v pléne Európskeho parlamentu líderka bieloruskej opozície v exile Sviatlana Cichanovská.



Štrasburg - Europarlament schválil nový zákon na zvýšenie využívania udržateľných palív, ako sú moderné biopalivá alebo vodík, v odvetví leteckej dopravy.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Osijek - Slovenské reprezentantky v športovej streľbe Monika Štibravá, Vanesa Hocková a Lucia Kopčanová vybojovali strieborné medaily v skeete družstiev na majstrovstvách Európy v Osijeku. Vo finále prehrali so suverénnymi Taliankami 0:6.



Michalovce - Kapitán lotyšskej hokejovej reprezentácie Kaspars Daugavinš sa stal novou posilou HK Dukla INGEMA Michalovce. Tridsaťpäťročný útočník doviedol Lotyšov na uplynulých domácich MS k zisku historického bronzu. Počas kariéry sa zúčastnil na jedenástich svetových šampionátoch, troch ZOH a odohral aj 98 duelov v zámorskej NHL.