Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 3. októbra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v rámci série povolebných rokovaní vo štvrtok 5. októbra stretne s predsedom hnutia OĽANO a priatelia Igorom Matovičom a v pondelok 9. októbra s lídrom SNS Andrejom Dankom.

- Hlava štátu už včera poverila zostavením vlády predsedu víťaznej strany Smer-SD Roberta Fica.



Bratislava - Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka bude pokračovať v sondovaní možností zostaviť koalíciu bez lídra Smeru-SD Roberta Fica, aj keď je menej pravdepodobná. Do rokovaní chce ísť bez "červených čiar" a so snahou sa dohodnúť.



Viedeň Kontroly na hranici so Slovenskom zavádza aj Rakúsko. Rovnako ako v Česku a Poľsku sa začnú o polnoci na počiatočné obdobie desiatich dní.

- Poľským pohraničníkom budú pomáhať na hraniciach so Slovenskom vojaci.

- Slovenská republika zareaguje na kontroly zavádzané susednými krajinami zajtra, avizoval premiér Ľudovít Ódor.

- Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD Slovakia kritizuje zavádzanie hraničných kontrol na najvyťaženejších hraničných priechodoch a vyzýva vlády, aby hľadali účinnejšie opatrenia.



Košice - Časť Trestného zákona týkajúca sa povinného trestu prepadnutia majetku je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom Ústavný súd SR. Dve ustanovenia Trestného zákona napadla v roku 2021 skupina poslancov Národnej rady SR, prevažne za stranu Smer-SD.

Na snímke predseda Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky Ivan Fiačan počas tlačovej konferencie k časti Trestného zákona týkajúca sa povinného trestu prepadnutia majetku, ktorý je v rozpore s Ústavou SR v Košiciach 3. októbra 2023.
Foto: TASR - Roman Hanc


Bratislava - Strana Smer-SD vyzýva vládu odborníkov, aby ponechala schvaľovanie zonácie Národného parku Veľká Fatra na nový vládny kabinet. Hnutie Progresívne Slovensko vládu naopak podporuje vo vyhlásení zonácie.



Bratislava - Líder KDH Milan Majerský zostáva predsedom Prešovského samosprávneho kraja. Potvrdil to po tom, ako sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Zároveň je podľa neho možné vykonávať túto funkciu aj s mandátom poslanca Národnej rady SR.



Bratislava - Takmer v akýchkoľvek ukazovateľoch existujú medzi regiónmi na Slovensku pomerne veľké rozdiely. Krajina preto potrebuje iný systém verejnej správy, ktorý viac zohľadňuje to, čo chcú občania a vie lepšie využiť silné stránky jednotlivých regiónov. Pri príležitosti predstavenia Bielej knihy s návrhmi na pokračovanie decentralizácie to uviedol poverený premiér Ľudovít Ódor.

- Predstavitelia samospráv na Slovensku súhlasia s tým, že je potrebné pokračovať v decentralizácii a upraviť iným spôsobom ako doteraz ich kompetencie aj financovanie. Viacerí však kritizujú spôsob, akým vláda pod vedením Ľudovíta Ódora pristúpila k tvorbe Bielej knihy na túto tému.



Pezinok - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic považuje útoky politickej moci na kariérnych prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry za neprijateľné. Naznačil, že po nástupe novej vládnej garnitúry neplánuje odstúpiť zo svojej funkcie.

Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic počas tlačovej konferencie k útokom na kariérnych prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry 3. októbra 2023 v Pezinku.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Košice - V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice bude od zajtra platiť zákaz návštev pacientov. Dôvodom je zvýšený výskyt vírusovej hepatitídy typu A v Košiciach a okolí a tiež vyšší výskyt respiračných ochorení. Zákaz platí do odvolania.



Bratislava - Všetky vzorky s podozrením na aviárnu influenzu (vtáčiu chrípku) boli v 3. štvrťroku 2023 negatívne. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa SR v aktuálnej správe.



Brusel/Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu prijali svoju pozíciu k návrhu zákona o posilnení transparentnosti a nezávislosti médií v EÚ.



Varšava - Varšava a Kyjev oznámili, že sa spolu s Litvou dohodli na urýchlení prevozu ukrajinského obilia cez Poľsko.



Moskva - Ruský minister obrany Sergej Šojgu povedal, že ruským jednotkám sa podarilo "výrazne oslabiť" bojový potenciál prebiehajúcej ukrajinskej protiofenzívy a úspešne odraziť ukrajinské útoky v okolí Bachmutu a Soledaru v Doneckej oblasti. Taktiež uviedol, že Rusko neplánuje dodatočnú mobilizáciu mužov do boja na Ukrajine, keďže sa tento rok do ozbrojených síl alebo dobrovoľníckych jednotiek prihlásilo vyše 335.000 ľudí.



Antverpy - Slovenskej gymnastke Barbore Mokošovej sa zatiaľ nepodarilo naplniť sen o účasti na tretích olympijských hrách v sérii. Včera obsadila na MS v Antverpách v kvalifikácii 80. miesto a nedostala sa do najlepšej štrnástky v redukovanom poradí viacboja jednotlivkýň.