Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 6. októbra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Väčšina medializovaných správ o stave povolebných rokovaní sa podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nezakladá na pravde. Kým nedôjde k dohode, nechce nič komentovať. Uviedol to popoludní. Najbližšie ho čaká stretnutie s predsedom SNS Andrejom Dankom.



Bratislava - Novozvolený poslanec Národnej rady Ľubomír Galko zatiaľ zostáva vo funkcii generálneho riaditeľa štátnej akciovej spoločnosti Letecké opravovne Trenčín.



Bratislava - Pri zvyšovaní daní, ktoré je potrebné na ozdravenie verejných financií, je lepšie zamerať sa na majetok a spotrebu a menej na zdaňovanie práce. Opatrenia by pritom mohli štátu v najbližších troch rokoch priniesť vyše 3,2 miliardy eur. Predpokladá to Ministerstvo financií.



Bratislava - Ak nová vláda a parlament neprijmú trvalé konsolidačné opatrenia, hospodárenie Slovenska bude naďalej vykazovať vysoké deficity a rastúci verejný dlh. V tomto roku by schodok verejných financií mal dosiahnuť 5,7 % hrubého domáceho produktu. Následne vzrastie až k úrovni 6,6 % hrubého domáceho produktu v roku 2025. Vyplýva to z prognózy, ktorú dnes zverejnila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.



Bratislava - V školstve na Slovensku bude chýbať každý rok dodatočne 1500 učiteľov do roku 2024 a následne v ďalších piatich rokoch 2100 učiteľov ročne. Vyplýva to z analýz Inštitútu vzdelávacej politiky. Najvážnejší nedostatok je v Bratislavskom kraji, zatiaľ čo Prešovský kraj je na tom najlepšie.



Bratislava - Prezidenta Slovenskej lekárskej komory Pavla Oravca na dnešnom mimoriadnom sneme komory odvolali z funkcie. Vedením komory snem dočasne poveril viceprezidenta Jaroslava Šima.

Na snímke Pavel Oravec.
Foto: SLK


Bratislava - Od pondelka Slovenská agentúra životného prostredia prijímať žiadosti o príspevok na obnovu rodinných domov z programu Plánu obnovy a odolnosti SR. Záujemcovia môžu vyplniť online formulár a zapojiť sa tak do štvrtej výzvy Obnov dom.



Bratislava - Všeobecná zdravotná poisťovňa požiadala Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o vydanie predchádzajúceho súhlasu k jej novému vedeniu. Týka sa všetkých troch členov predstavenstva vrátane jej šéfa.



Košice - Septembrový motivačný program na ukončenie pracovného pomeru v košických oceliarňach U. S. Steel využilo viac ako 200 zamestnancov. Niektorí odídu až po splnení úloh, ktoré majú dokončiť. Počet zamestnancov hutníckej fabriky sa tak zníži na 8000.



Bratislava - Ministerstvo vnútra dnes prerozdelilo ďalších 28 nových kvalitných ekologických áut zakúpených z Plánu obnovy a odolnosti. Vozidlá boli zakúpené za účelom plnenia služobných úloh polície.



Bratislava - Komisár pre deti Jozef Mikloško vyzýva kompetentné orgány na urýchlené riešenie situácie v obci Telgárt, kde po ničivom požiari v miestnej osade prišla o strechu nad hlavou viac ako stovka ľudí. Upozorňuje na blížiace sa zimné obdobie a skutočnosť, že rodiny bez domova vrátane 60 detí stále žijú vo veľkokapacitných vojenských stanoch.



Ženeva - OSN a Červený kríž spoločne vyzvali na urýchlené prijatie nových medzinárodných pravidiel na ochranu ľudstva pred potenciálnymi hroznými následkami autonómnych zbraní. Obe považujú vysporiadanie sa s tzv. smrtiacimi robotmi za globálnu humanitárnu prioritu.



Kyjev - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vyslal dnes tím na vyšetrenie raketového útoku na obec Hroza v ukrajinskej Charkovskej oblasti. Zahynulo pri ňom najmenej 52 ľudí.



Damask - Včerajší útok dronov na vojenskú akadémiu v stredosýrskej provincii Homs si vyžiadal najmenej 89 obetí vrátane 31 žien a piatich detí. Informoval dnes sýrsky minister zdravotníctva Hasan Ghabaš. Zranených je 277 ľudí.



Brusel - Za Európske hlavné zelené mesto v roku 2025 bola včera večer zvolená litovská metropola Vilnius a titul Európsky zelený list 2025 udeľovaný pre mestá pod 100.000 obyvateľov získali Viladecans v Španielsku a Treviso v Taliansku.



Bratislava - V nedeľu sa výrazne ochladí. Nižšie teploty bude sprevádzať silný vietor, na pocit bude teda veľmi chladno. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav.