Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 11. októbra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Líder Smeru-SD Robert Fico sa bude uchádzať o premiérsky post, novú vládu chce mať zostavenú čo najskôr. Deklaroval, že ako predseda vlády sa zasadí o to, aby sa životná úroveň na Slovensku neznižovala. Fico sa poďakoval lídrom Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu a SNS Andrejovi Dankovi za podpísanie memoranda, ktoré označil za významný politický dokument.
Na snímke zľava predseda HLAS-SD Peter Pellegrini, predseda SMER-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko počas slávnostného aktu podpisu memoranda o porozumení, v historickej budove NR SR v Bratislave 11. októbra 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


- Podpísané memorandum plne zodpovedá všetkým prioritám a predstavám strany Hlas-SD, vyhlásil dnes po podpise dokumentu líder Hlasu Peter Pellegrini. Hlas má v novej koalícii prebrať zodpovednosť za sedem rezortov. Prezidentku Zuzanu Čaputovú požiadal líder Hlasu o maximálnu súčinnosť.

- SNS bude konštruktívnym koaličným partnerom, skonštatoval to predseda strany Andrej Danko. Za SNS bude rád prispievať k stabilite a upokojeniu spoločnosti i riešeniu problémov.

Na snímke zľava predseda HLAS-SD Peter Pellegrini, predseda SNS Andrej Danko a predseda SMER-SD Robert Fico po podpise memoranda o porozumení, v historickej budove NR SR v Bratislave 11. októbra 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


- SaS označila memorandum o porozumení medzi Smerom-SD, SNS a Hlasom-SD za zbytočný a falošný dokument. Novú koalíciu budú podľa liberálov spájať skôr kšefty a korupcia.

- Diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš nedostal a ani neočakáva ponuku na post ministra zahraničných vecí od novej vládnej koalície. Pokračuje v zbere podpisov pre prezidentskú kandidatúru.

- Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je sklamaný z toho, že bude na Slovensku vládnuť Smer-SD a jeho líder Robert Fico. Rozhodnutie Hlasu-SD a SNS rešpektuje. Avizuje, že jeho hnutie bude tvrdou opozíciou.

- Poslanci Národnej rady za hnutie OĽANO a priatelia budú ráznou a dôslednou opozíciou, ktorá sa bude vládnym politikom pozerať na prsty. Podľa poslanca a exministra vnútra Romana Mikulca bude dôležité sledovať vývoj káuz spojených s predstaviteľmi Smeru-SD či Hlasu-SD.



Bratislava - Policajný prezident Štefan Hamran požiada o uvoľnenie zo služobného pomeru v najbližších dňoch. Odchod z Policajného zboru plánujú aj ďalší funkcionári.



Bratislava - Aj keď parlament neschváli vyrovnaný rozpočet, ktorý podľa pravidiel dlhovej brzdy musela pripraviť vláda odborníkov, tento návrh má podľa povereného premiéra Ľudovíta Ódora svoj význam.
Na snímke predseda vlády Slovenskej republiky Ľudovít Ódor počas 19. schôdze vládneho kabinetu v stredu 11. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Vládny špeciál priviezol poobede na bratislavské letisko prvých ľudí z Izraela. Z krajiny odišli pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu. Viacerí pasažieri hovorili po pristátí v Bratislave o pocitoch úľavy a vďačnosti. Neodporúčajú tam cestovať.

- Ďalší vládny špeciál odletí po slovenských občanov do Izraela zajtra v skorých ranných hodinách. V súčasnosti má záujem o repatriačný let ešte 170 ľudí.

- Vládny špeciál do Izraela sa otočí toľkokrát, koľkokrát je potrebné. V súvislosti s repatriačnými letmi z Izraela to uviedol predseda vlády Ľudovít Ódor.
Na snímke slovenskí občania vystupujú z vládneho špeciálu, ktorý priletel z Izraela na letisko M.R. Štefánika v Bratislave v stredu 11. októbra 2023.
Foto: TASR - Pavel Naubauer



Bratislava - Štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu povedie Ľubica Hlinková. Popoludní o tom informoval minister zdravotníctva Michal Palkovič.
Na snímke dočasná generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Ľubica Hlinková počas tlačovej konferencie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) k dočasnému vedeniu Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) 11. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Poprad - Bývalého slovenského prezidenta Andreja Kisku Okresný súd Poprad popoludní uznal za vinného v daňovej kauze. Sudkyňa mu uložila trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky, peňažný trest 15.000 eur a tiež zákaz činnosti po obdobie šiestich rokov.
Na snímke zľava obžalovaný Eduard K., obhajca Patrik Benčík, slovenský exprezident Andrej Kiska a obhajca Peter Kubina počas čítania rozsudku na Okresnom súde v Poprade v stredu 11. októbra 2023.
Foto: TASR - Adriána Hudecová



Prešov - Mimoriadna situácia v Prešovskom kraji po pondelkovom zemetrasení naďalej platí. Najhoršie zasiahnuté sú obce Ďapalovce, Jankovce a Nižná Sitnica. Škody sú však aj v ďalších obciach.

- Zemetrasenie na východnom Slovensku poškodilo sedem objektov v pôsobnosti Slovenskej pošty, najzávažnejšie však budovu Pošty Holčíkovce, kde je nevyhnutné posúdiť statiku.

- Seizmológovia nainštalujú v oblasti na východe Slovenska, ktorú zasiahlo zemetrasenie, seizmometre. Ide o sondu, ktorá monitoruje pohyb pôdy.



Brusel - Členovia Európskej komisie si dnes uctili minútou ticha obete teroristických útokov v Izraeli. Šéfka komisie Ursula von der Leyenová pri tejto príležitosti uistila, že Európa stojí pri Izraeli.

- Jediná elektráreň v pásme Gazy dnes prerušila prevádzku pre nedostatok paliva.



Bratislava - Najbohatším Slovákom zostáva majiteľ developerskej skupiny HB Reavis Ivan Chrenko, s odhadovanou hodnotou majetku 1,7 miliardy eur. Vyplýva to z rebríčku Najbohatších Slovákov 2023 magazínu Forbes Slovensko.