Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 31. októbra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala šesť nových sudcov, ktorí budú pôsobiť na Správnom súde v Bratislave. V príhovore zdôraznila, že vznik správnych súdov patril ku kľúčovým bodom súdnej reformy.

Na snímke vľavo Simona Kočišová a vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vymenovania sudcov Správneho súdu v Bratislave v Prezidentskom paláci 31. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Vláda zvažuje zriadiť post splnomocnenca pre sociálny dialóg. Na tlačovom vyhlásení to po oficiálnom uvedení do funkcie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča uviedol premiér Robert Fico. Sociálny dialóg sa podľa Fica musí stať základnou pracovnou metódou každého rezortu.



Bratislava - Projekt štátom podporovaného nájomného bývania čaká na posúdenie Európskej komisie. Tá sa totiž zaoberá tým, či niektoré výhody, ktoré v rámci projektu mali byť poskytnuté investorom, napĺňajú požiadavky opodstatnenej štátnej pomoci. Po návšteve ministerstva dopravy to uviedol premiér Robert Fico.



Bratislava - Generálna prokuratúra SR sa ohradzuje voči vyjadreniam poslanca Národnej rady SR Juraja Krúpu na margo bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana ako kandidáta na riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Tvrdenia o zastavení vyšetrovania Zuriana podľa paragrafu 363 Trestného poriadku označuje za klamstvo.



Bratislava - Bývalý šéf NAKA Branislav Zurian nie je podľa KDH vhodným kandidátom na post šéfa Úradu inšpekčnej služby. Hnutie jeho kandidatúru nepodporí. Rovnako Zuriana nepodporí ani strana SaS.



Bratislava - Rezort školstva chce zmeniť financovanie cirkevných a súkromných zariadení poradenstva a prevencie. Navrhuje ich financovať zo štátneho rozpočtu.



Bratislava - Nová vláda divadlom na hranici odkláňa pozornosť od čistiek v polícii. Vyhlásila to opozičná SaS. Skonštatovala, že hranice treba chrániť, no musí ísť o skutočnú ochranu. Poslanec za SaS Juraj Krúpa pritom poukázal na dôležitosť fungovania readmisných dohôd.

- Premiéra Roberta Fica zaujíma len ovládnutie polície, zníženie trestov za korupciu a "vysekanie svojich kamarátov z problémov". Ostatné sľuby týkajúce sa nelegálnej migrácie, dôchodkov a Ukrajiny, ktoré dával pred voľbami, už hodil za hlavu. Uviedol to poslanec Národnej rady SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

- Preventívna policajná akcia na hraniciach s Maďarskom mala podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka vyslať jasný signál, že Slovensko nie je bezpečné pre tranzit nelegálnych migrantov a prevádzačov.

Na snímke sprava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) počas brífingu k nasadeniu väčšieho počtu síl a prostriedkov na ochranu hranice s Maďarskom na hraničnom prechode Čunovo - Rajka v Bratislave 30. októbra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Jednou z možností, ako zabezpečiť tranzit ruského plynu cez Ukrajinu aj po roku 2024, by mohla byť trojstranná dohoda, v rámci ktorej by tretia strana preberala plyn priamo na rusko-ukrajinskej hranici a ďalej prepravovala do EÚ. Informoval o tom hovorca spoločnosti eustream Pavol Kubík.



Bratislava - Ceny služieb Slovenskej pošty od nového roka zrejme porastú. Celkovo by sa ceny univerzálnych služieb a poštovného platobného styku mali zvýšiť o 11,39 %. Vyplýva to z návrhu na zmenu opatrenia Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb predloženého do medzirezortného pripomienkového konania.



Gaza - Medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas prebiehajú "hlboko v pásme Gazy" intenzívne boje, uviedla izraelská armáda. Izraelská armáda vyhlásila, že za posledných niekoľko hodín zabila desiatky militantov a zaistila množstvo zbraní.

- Svetová zdravotnícka organizácia upozornila na hroziacu "katastrofu v oblasti verejného zdravia" v pásme Gazy.

- Jemenskí húsijskí povstalci, podporovaní Iránom, sa zaviazali, že budú podnikať viac raketových a dronových útokov na Izrael, ak bude židovský štát pokračovať v pásme Gazy vo svojej vojne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.



Ženeva - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva sa na základe "opodstatnených dôvodov" domnieva, že raketový útok na ukrajinskú obec Hroza v Charkovskej oblasti, pri ktorom začiatkom októbra zahynulo 59 ľudí, spustila ruská armáda.



Bratislava - Slovensko by malo byť organizátor jedného z troch kvalifikačných turnajov, ktorých víťaz postúpi na ZOH 2026 do Milána a Cortiny d'Ampezzo. Medzinárodná hokejová federácia o tom informovala na svojej webstránke a vychádza z predpokladu, že Rusko sa zúčastní na ZOH v Taliansku.