Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. novembra 2023 - 17.45 h.



Ďapalovce - Predseda vlády Robert Fico prisľúbil pomoc ľuďom v obciach na východe Slovenska zasiahnutých októbrovým zemetrasením. Uviedol, že časť financií už vyčlenili, ďalšie poskytnú po vyslovení dôvery vláde. "Ak hovoríme o celkových škodách, ktoré boli spôsobené zemetrasením na úrovni od osem do 16 miliónov eur, tak môžem vyhlásiť, že toto je objem peňazí, ktoré štát musí zvládnuť. To nie je miliarda," uviedol premiér.

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok si prezerajú škody po zemetrasení v obci Ďapalovce, okres Vranov nad Topľou 3. novembra 2023.
Foto: TASR - Roman Hanc


Viedeň - Rakúsko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní. Rakúsko zaviedlo kontroly na slovenských hraniciach 4. októbra, odvtedy tam zaistilo 19 prevádzačov a približne 180 nelegálnych migrantov. Kontroly na hraniciach s Českom predĺžilo Rakúsko takisto o 20 dní ešte 28. októbra.



Bratislava - Hlas-SD podviedol voličov predvolebnými sľubmi o vyplatení 13. dôchodkov vo výške 640 eur už tento rok. Vyhlásil to líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Vyzval vládu, aby na najbližšom rokovaní prijala zmenu zákona. Ak tak neurobí, s návrhom chcú prísť do Národnej rady poslanci z hnutia.



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková chce v rámci plánovania rozpočtu na rok 2024 dohodnúť čo najlepší rozpočet pre sanáciu zdravotníctva. Medzi jej prvé kroky bude patriť aj návšteva ministra školstva v súvislosti s nastavením kompetencií stredného zdravotníckeho personálu.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (HLAS-SD) návštívila pracoviská Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) - Kliniku hrudníkovej chirurgie SZU a UNB a I. Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny LFUK a UNB v Bratislave v piatok 3. novembra 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prioritou štátneho tajomníka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislava Ondruša v tomto volebnom období bude zlepšenie podmienok pracujúcich, najmä ich odmeňovanie, spravodlivý dôchodkový systém a modernizácia sociálnych služieb, ktoré musia byť dostupné všetkým.



Bratislava - Prvá štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská prijala na pôde rezortu, veľvyslankyňu Nemecka v Slovenskej republike Barbaru Wolf a poradcu spolkovej ministerky vnútra Nemecka Michaela Niemeiera. Hlavnou témou stretnutia, ktorého sa zúčastnil aj poradca slovenského ministra vnútra pre vnútornú bezpečnosť Ladislav Csémi, bola nelegálna migrácia.



Tel Aviv - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že dočasné prímerie v pásme Gazy nie je možné, kým palestínske militantné hnutie Hamas neprepustí všetkých zadržiavaných rukojemníkov. Zároveň dodal, že Izrael bude až dovtedy v Gaze pokračovať vo svojej vojenskej ofenzíve.



Dublin - Írsky premiér Leo Varadkar povedal, že reakcia Izraela na útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra "sa už podobá na niečo, čo sa blíži pomste".



Astana - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval na okamžité prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Uviedol, že v pásme Gazy sú páchané zločiny proti ľudskosti.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a azerbajdžanský prezident Iľham Alijev si podávajú ruky počas 10. summitu prezidentov Organizácie turkických štátov 3. novembra 2023 v Astane.
Foto: TASR/AP


Tel Aviv - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že trvalú bezpečnosť môže Izrael získať len vznikom palestínskeho štátu, a teda takzvaným dvojštátnym riešením konfliktu.



Moskva - Ruský súd odsúdil aktivistu Piotra Verzilova na osem a pol roka väzenia za porušenie prísnych ruských zákonov o cenzúre. Súd vyhlásil, že príspevky aktivistu Verzilova na sociálnych sieťach o ruských krutostiach v ukrajinskom meste Buča boli "nepravdivými informáciami". Podľa ruských zákonov to je trestný čin.



Londýn - Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck podporil predĺženie oslobodenia elektrických áut od ciel v rámci obchodu medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom o ďalšie tri roky.



MoskvaRuská pravoslávna cirkev vyzvala ruskú popovú speváčku Allu Pugačovovú, aby sa ospravedlnila za svoje vyjadrenia o vojne, ktorú Moskva vedie na Ukrajine. Speváčka vzbudila pozornosť vlani v septembri, keď o ruských vojakoch bojujúcich na Ukrajine povedala, že zomierajú za "iluzórne ciele“, ktoré robia z Ruska „vyvrheľa".



Belehrad - Šéf srbskej tajnej služby Aleksandar Vulin, ktorý je známy väzbami na Kremeľ a je aj na sankčnom zozname USA, odstúpil zo svojej funkcie.



Calgary - Hokejový klub Calgary Flames povolal do prvého tímu slovenského útočníka Martina Pospíšila. Dvadsaťtriročný center tak môže absolvovať debut v zámorskej NHL.