Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. novembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Sociálna poisťovňa už v tomto roku nedokáže vyplatiť 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, keďže už začala vyplácať 13. dôchodok vo výške stanovenej ešte predchádzajúcou vládou. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Rezort práce ešte rokuje s ministerstvom financií o možnosti vyplatiť v tomto roku dôchodcom aspoň jednorazový finančný príspevok.

- Rodičovský dôchodok v súčasnej podobe od budúceho roka skončí. Po novom bude možné rodičom pomáhať iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu. Povedal to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Tomáš.

- Zmenou vo vyplatení rodičovského dôchodku prostredníctvom 2 % z daní vydiera vláda ľudí. Kabinet premiéra Roberta Fica tak začal napĺňať svoje vyhrážky, že úhlavným nepriateľom budú mimovládne organizácie. Uviedla to nadácia Zastavme korupciu.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k 13. dôchodku v Bratislave 7. novembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Na post ministra pre cestovný ruch a šport by mal byť vymenovaný na budúci týždeň šéf bratislavského letiska Dušan Keketi. Vyhlásil to dnes predseda strany SNS Andrej Danko.

- Nové ministerstvo cestovného ruchu a športu by malo prispieť k efektívnej komunikácii medzi zamestnávateľmi a vládou pri nastavovaní podmienok na podnikanie. Zhodli sa na tom zamestnávatelia združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska.



Bratislava - Minister dopravy Jozef Ráž popoludní vymenoval do funkcie generálneho riaditeľa Železníc Slovenskej republiky Alexandra Saka.



Bratislava - Diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyzbieral podpisy na svoju prezidentskú kandidatúru. Má vyše dvojnásobok potrebného počtu podpisov od občanov, čo je podľa zákona 15.000.



Bratislava - Strana SaS považuje konanie policajnej inšpekcie pod vedením Branislava Zuriana za neprijateľnú vendetu. Nepohodlní policajti sú podľa poslanca Juraja Krúpu prenasledovaní a zatýkaní.

- Poslanec hnutia Slovensko Roman Mikulec vyzýva na okamžité zrušenie rozhodnutí v prípade tzv. čurillovcov, ktoré vydal vyšetrovateľ Michal Kulich. Dôvodom je vylúčenie Kulicha z prípadu pre zaujatosť.



Bratislava - Zavedenie mimoriadneho bankového odvodu by nebolo systémovým krokom. V skutočnosti by na to aj tak doplatili klienti bánk, keď si finančné domy premietnu odvod do poplatkov či úrokov. Uviedol to predpoludním predseda opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za KDH odovzdali popoludní návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chcú odvolať Ľuboša Blahu z postu podpredsedu parlamentu.

Na snímke predsedníčka klubu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Martina Holečková.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Šéf mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger sa nebude na decembrovom sneme opäť uchádzať o predsednícku stoličku.



Košice - Najvyšší súd sa musí opätovne zaoberať prípadom exriaditeľa jedného z odborov Národnej banky Slovenska Ivana B., odsúdeného za prijímanie úplatku v kauze bývalej poisťovne Rapid Life. Ústavný súd zrušil uznesenie, ktorým Najvyšší súd vlani v apríli zamietol odvolanie obžalovaného voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu.



Bratislava - V peci či krbe sa nemôžu spaľovať plastové obaly a iné odpady, ktoré mali skončiť v kontajneri. Podozrenie na spaľovanie odpadu v dome možno nahlásiť priamo obci. Informuje Zelená linka envirorezortu.



Brusel - Severoatlantická aliancia napoludnie oznámila, že oficiálne pozastavuje svoju účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe. Reagovala tak na odstúpenie Ruska od zmluvy, ktoré nadobudlo účinnosť v noci na dnes.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu z výboru pre právne záležitosti popoludní navrhli obmedziť možnosť krajín EÚ odmietnuť uznanie rodičovstva zaregistrovaného v inom členskom štáte EÚ.



Londýn - Britský kráľ Karol III. popoludní predniesol svoj prvý prejav pred britským parlamentom. Kráľ v Snemovni lordov - hornej komore parlamentu - predstavil návrhy zákonov, ktoré chce konzervatívna vláda premiéra Rishiho Sunaka zrealizovať do budúcoročných volieb.

Na snímke britský kráľ Karol III. počas svojho prvého príhovoru v Snemovni lordov - hornej komore parlamentu, ktorým otvoril nové zasadnutie vo Westminsterskom paláci v Londýne v utorok 7. novembra 2023.
Foto: TASR/AP


Káhira - Približne 70 percent obyvateľov pásma Gazy, a síce 1,5 milióna ľudí, už opustilo svoje domovy a presídlilo sa na iné miesto v tejto palestínskej enkláve v dôsledku vojny. Uvádza to Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe.