Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 29. novembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Ľubomír Solák bude vymenovaný do funkcie policajného prezidenta od piatka 1. decembra. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok to uviedol po dnešnom vypočutí Soláka pred Výborom Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Aktuálne Solák pôsobí na poste šéfa polície na základe dočasného poverenia.

Na snímke kandidát na funkciu prezidenta Policajného zboru (PZ) SR Ľubomír Solák počas vypočutia na Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť v Bratislave 29. novembra 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian


- Solák považuje za svoju najväčšiu prioritu vyriešiť nedostatok policajtov. Dosiahnuť by to chcel napríklad posilnením personálnych kapacít krajských riaditeľstiev. Uviedol to počas dnešného verejného vypočutia pred Výborom Národnej rady pre obranu a bezpečnosť.

- Opozícia sa obáva, že kandidát na policajného prezidenta Solák bude konať v jednej línii s vládnou koalíciou a ministerstvom vnútra. Ako skonštatovali predstavitelia SaS a hnutia Slovensko, kandidát nekonkretizoval svoju víziu. Koaliční poslanci zo Smeru a Hlasu v Solákovi problém nevidia.



Bratislava - Od 1. januára by malo vzniknúť Ministerstvo cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky. Návrh novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy dopoludnia schválila vláda.

- Hypotekárnym dlžníkom by mal so zvýšenými splátkami za rok 2023 pomôcť mimoriadny daňový bonus, ktorý si budú môcť uplatniť v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní za tento rok. Vyplýva to z návrhu na novelizáciu viacerých zákonov v súvislosti s pomocou so splácaním úverov na bývanie, ktorý napoludnie schválila vláda.

- Štát by mal oprávneným osobám od budúceho roka prispievať na zvýšenú úhradu splátky úveru, ku ktorej môže dôjsť pri jeho refixácii na bývanie. Výška príspevku ako novej štátnej sociálnej dávky by mala byť 75 % zo zvýšenia splátky úveru na bývanie, najviac v sume 150 eur mesačne. Vyplýva to z návrhu zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie, ktorý schválila vláda.

- K zvýšeniu cien plynu pre domácnosti na budúci rok podľa ministerky hospodárstva Denisy Sakovej nepríde. Vyjadrila sa tak po dnešnom rokovaní vlády.

- Všeobecní lekári by nemuseli zatiaľ uzatvárať dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s pacientmi elektronicky. Povinnosť im mala pribudnúť od budúceho roka. Vláda popoludní schválila návrh novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorý ju posúva o rok.

- Zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov a potravín pôvodom z Ukrajiny sa rozširuje a predlžuje na neurčito. Vyplýva to z návrhu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorý popoludní schválil vládny kabinet.

- Obyvatelia obcí Blatné Revištia a Svätuš zasiahnutí letnou veternou kalamitou so silným dažďom a krupobitím dostanú od štátu jednorazovú pomoc. Prerozdelia si 275.390 eur.

- Novou predsedníčkou Rady vlády pre protidrogovú politiku sa stane ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

- Novým generálnym riaditeľom Slovenského pozemkového fondu bude od zajtra Richard Šmída.

- Na Ministerstve kultúry končí ako štátny tajomník Štefan Kuffa. Jeho odvolanie schválila vláda na dnešnom rokovaní. Zároveň ho vymenovala za štátneho tajomníka envirorezortu. Mária Marušku odvolala z pozície štátneho tajomníka agrorezortu. Pôsobiť bude ako štátny tajomník na rezorte kultúry. Na ministerstve životného prostredia skončí ako štátny tajomník Jozef Smatana a presunie sa na ministerstvo pôdohospodárstva.



Bratislava - Spoločnosť Slovnaft plánuje v areáli svojej bratislavskej rafinérie vybudovať centrum na energetické zhodnotenie odpadu. Predpokladaná kapacita zariadenia je 316.700 ton ročne. Jej investičné náklady sa odhadujú približne na 200 milióna eur. Spustenie výstavby sa odhaduje o dva roky.



New York - Obyvatelia Pásma Gazy sú obeťami "humanitárnej katastrofy obrovských rozmerov, ktorá sa odohráva pred očami celého sveta". Uviedol popoludní generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres.
Na snímke generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.
Foto: TASR/AP



Brusel - Ukrajina dobre pozná pozíciu Slovenska, čo sa týka ďalšej vojenskej a humanitárnej pomoci. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po skončení dvojdňového zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli.

- Opravárenské centrum ukrajinskej vojenskej techniky na Slovensku bude pokračovať v prevádzke. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po rokovaní so šéfom slovenskej diplomacie Blanárom v Bruseli.