Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. novembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Členstvo v Európskej únii a NATO ovplyvňuje naše zahraničnopolitické priority. Nemôže nás však obmedzovať v suverénnych postojoch. Uviedol to premiér Robert Fico po stretnutiach s americkým veľvyslancom na Slovensku Gautamom A. Ranom a ruským veľvyslancom na Slovensku Igorom Bratčikovom.



Praha - Predseda Národnej rady Peter Pellegrini požiadal českých partnerov, aby si počkali na konkrétne kroky Slovenska v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a nespoliehali sa na obraz, ktorý sa o Slovensku vytvára. Povedal to po rokovaní s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Markétou Pekarovou Adamovou počas oficiálnej návštevy Prahy.
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (vpravo) a predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová (vľavo) gestikulujú počas spoločnej tlačovej konferencie v Prahe vo štvrtok 30. novembra 2023.
Foto: TASR- Michal Svítok



Praha - Slovenský minister obrany Robert Kaliňák sa poďakoval Českej republike za velenie mnohonárodnej bojovej brigády na Lešti, ktoré na určitý čas v lete budúceho roka preberie Španielsko. Uviedol to v Prahe po stretnutí so svojou českou kolegyňou Janou Černochovou.



Žilina - Chýbajúce úseky diaľnice D3 sa postavia v celosti ako jedna stavba a použije sa na ňu celý objem financií, alokovaný v eurofondoch na výstavbu diaľnic v aktuálnom programovom období 2021 - 2027. Povedal to minister dopravy Jozef Ráž mladší.



Bratislava - Bývalé vedenie Slovenského pozemkového fondu pod nominantom vtedajšieho hnutia OĽANO Jánom Marozsom sa tvárilo, že odbúrava tzv. spisovú zápchu. Nie je to však pravda, pretože nevybavených spisov je vo fonde v súčasnosti 20.000 a nové žiadosti stále prichádzajú. Na tlačovej konferencii to uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč.
Na snímke zľava nový generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) Richard Šmída, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) a nový námestník generálneho riaditeľa SPF Rastislav Juhár počas tlačovej konferencie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča a nového vedenia Slovenského pozemkového fondu 30. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Vo vládnej koalícii je dohoda, že nechce ísť do rozpočtového provizória. Vyhlásil to minister životného prostredia Tomáš Taraba s tým, že aj Slovenská národná strana má k rozpočtu viacero požiadaviek.



Bratislava - Mimoriadna schôdza Národnej rady v súvislosti s pochybeniami okolo výstavy Expo Dubaj 2020 by mohla byť na budúci týždeň v utorok.



Bratislava - Martin Pekár z hnutia Progresívne Slovensko sa k dnešnému dňu vzdáva mandátu v Národnej rade. Robí tak z osobných dôvodov. Na jeho miesto nastúpi Natália Nash.



Vyšné Nemecké - Kolóna kamiónov, smerujúca k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké, sa aktuálne tiahne na úseku dlhom asi 20 kilometrov.



Brusel - Krajiny EÚ chcú o rok predĺžiť zúčtovacie obdobie pre vyplatené eurofondy z predošlého programového obdobia. Uviedol to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši po zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.



Brusel - Slovensko podporuje celoeurópske snahy o zabezpečenie dostatku liekov. Po zasadnutí Rady EÚ pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Bruseli to povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.



Káhira - Egypt a Katar rokujú s Izraelom a militantným hnutím Hamas o možnom predĺžení prímeria v Pásme Gazy o ďalšie dva dni.



Brusel - Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela Európska únia mešká so svojím prísľubom dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície do marca 2024.



Skopje - Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby okamžite zastavil vojnu proti Ukrajine. Urobila tak na ministerskej konferencii OBSE v Skopje.



Budapešť/Skopje - Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vyjadril presvedčenie, že udržanie stabilnej, predvídateľnej a korektnej spolupráce medzi Maďarskom a Ruskom je v národnom záujme Maďarska.



Dubaj - Nemecko a Spojené arabské emiráty prisľúbili 200 miliónov eur na pomoc krajinám, ktoré najviac postihla klimatická zmena. Urobili tak v Dubaji počas prvého dňa klimatického summitu OSN COP28.



Moskva - Ruský Najvyšší súd zakázal činnosť medzinárodného LGBT+ hnutia na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu.
Aktivisti za práva homosexuálov nesú dúhové vlajky na pochode počas prvomájového zhromaždenia v ruskom Petrohrade v stredu 1. mája 2013.
Foto: TASR/AP



Zürich - Slovensko poskočilo v rebríčku krajín Medzinárodnej futbalovej federácie na 45. miesto. V porovnaní s októbrovým vydaním si polepšilo o päť priečok. Pozíciu lídra si udržali majstri sveta Argentínčania. Druhé je Francúzsko a na tretie miesto sa posunulo Anglicko.