Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 18. januára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Nesprávne alebo dôkladne nepripravené nastavenie novely Trestného zákona by mohlo spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv poškodených osôb. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová v pléne Národnej rady. Argumenty vlády na zrýchlený režim podľa nej neobstoja. Zdôvodnenie vidí skôr vo výroku premiéra Roberta Fica, že ide o mocenské rozhodnutie.

- Vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej bolo čisto politické, opozičné a farizejské. Premiér Robert Fico to uviedol v reakcii na prezidentkin prejav v parlamente.

- Predseda Národnej rady Peter Pellegrini vníma vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej ako prejav jej politického názoru.

- Prezidentka Zuzana Čaputová počas svojho príhovoru v pléne Národnej rady ukázala, aké ciele a "prázdne reči" má opozícia. Uviedol to šéf SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko v reakcii na výhrady prezidentky k novele Trestného zákona. Vysvetlil, že poslanci SNS v sále pri prejave prezidentky chýbali pre svoje výhrady voči nej.

- Prezidentka Zuzana Čaputová precíznou argumentáciou potvrdila pripomienky Progresívneho Slovenska k návrhu novely Trestného zákona. Poukázal na to predseda hnutia Michal Šimečka.

- Predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš povedal, že prezidentka Zuzana Čaputová predniesla vecné argumenty k návrhu novely Trestného zákona.

- Podľa šéfa KDH Milana Majerského prezidentka Zuzana Čaputová jasne a zrozumiteľne pomenovala problémy, ktoré vyplývajú z predloženej novely Trestného zákona.

- Väčšina koaličných poslancov dnes prvýkrát počula, akú hrôzu idú schváliť. Predseda SaS Richard Sulík to uviedol po vystúpení prezidentky Zuzany Čaputovej k vládnej novele Trestného zákona.

Na snímke v popredí prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vystúpenia v pléne Národnej rady SR v súvislosti s predloženými zmenami v oblasti trestného práva 18. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Bratislava - Poslanci Národnej rady nebudú odvolávať šéfa SNS Andreja Danka z postu podpredsedu Národnej rady pre okolnosti jeho dopravnej nehody. Parlament totiž neschválil program mimoriadnej schôdze, ktorú iniciovala opozícia. Zo 126 prítomných za schválenie programu hlasovalo 52, proti boli 49 a zdržalo sa 25 poslancov.

Na snímke podpredsedovia Národnej rady (NR) SR zľava Andrej Danko (SNS), Peter Žiga (HLAS-SD) a Ľuboš Blaha (SMER-SD) pred hlasovaním poslancov o programe mimoriadnej schôdze parlamentu o odvolaní šéfa SNS z postu podpredsedu parlamentu pre okolnosti jeho dopravnej nehody v Bratislave vo štvrtok 18. januára 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Problémy, ktoré spôsobujú zamestnávateľom predčasné starobné dôchodky, nemožno aktuálne riešiť pre obštrukcie (opozičných poslancov, pozn. TASR) v Národnej rade. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš v reakcii na vyjadrenia Únie hydinárov Slovenska o problémoch so zamestnancami.



Bratislava - Ministerstvá školstva a spravodlivosti považujú zistenia Generálnej prokuratúry o reedukačných centrách za alarmujúce. Aktuálny stav je podľa nich potrebné zmeniť.



Bratislava - Stav obmedzení detí v reedukačných centrách, ktoré neporušili Trestný zákon, je podľa ombudsmana Róberta Dobrovodského v nepomere s právami väzňov.



Bratislava - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši upozornil na falošný profil, ktorý v jeho mene pýta od ľudí peniaze. Rozhodol sa preto podať trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre.



Bratislava - Zmluvu o spolupráci podpísali predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik a generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala. Zmluva umožňuje sprístupnenie servisov TASR všetkým členom ZMOS-u.



Bratislava - Vo veku 80 rokov zomrela dnes ráno po dlhej chorobe dlhoročná rozhlasová hlásateľka banskobystrického štúdia a televízna spolupracovníčka Lýdia Faksová.

Na snímke pri mikrofóne hlásateľka Lýdia Faksová a redaktor Fedor Mikovič v auguste 1968.
Foto: TASR/Karol Demuth


Brusel - Severoatlantická aliancia oznámila, že budúci týždeň spustí najrozsiahlejšie manévre za uplynulé desaťročia. Do vojenského cvičenia sa zapojí 90.000 vojakov.



Brusel/Štrasburg - Európsky parlament odsúdil zámerné, nepretržité a systematické úsilie maďarskej vlády o oslabenie základných hodnôt EÚ.



Moskva - Rusko odmieta obnovu rokovaní o kontrole jadrových zbraní, dokým Spojené štáty neprestanú podporovať Ukrajinu. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov to vyhlásil na výročnej tlačovej konferencii v Moskve.



Varšava - Poľská vládna strana Občianska koalícia ohlásila založenie "zúčtovacieho tímu", ktorý bude vyšetrovať vinníkov zločinov spáchaných počas predchádzajúcej vlády.



Janbu - Slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko prišiel v 11. etape Rely Dakar do cieľa na 10. mieste. V celkovom hodnotení mu patrí naďalej 9. priečka. Juraj Varga obsadil v súťaži štvorkoliek 3. miesto, v celkovom hodnotení mu rovnako patrí 3. miesto.