Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 2. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili popoludní tretí rokovací deň 9. schôdze. Opäť mu dominovala diskusia o novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní. Do poslaneckých lavíc sa vrátia opäť v utorok.



Bratislava - Predseda Národnej rady Peter Pellegrini nie je proti zmene rokovacieho poriadku parlamentu a praktické zmeny v ňom podporuje. Uviedol to na tlačovej konferencii s tým, že aj na koaličnej rade sa dohodli na postupe.



Bratislava - Opozičné PS a SaS vyzbierali a podali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, na ktorej chcú odvolávať ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú. Ministerka kultúry pre TASR reagovala, že iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja.

- Predseda SNS a podpredseda Národnej rady Andrej Danko deklaroval, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová má jeho plnú podporu.

- Podľa predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho mimoriadna schôdza parlamentu k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej by mohla byť zvolaná koncom budúceho týždňa.



Bratislava - Predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini je po 100 dňoch vlády spokojný s prácou ministrov za stranu Hlas-SD. Verí, že si takéto nasadenie, energiu a odhodlanie udržia celé volebné obdobie.



Bratislava - Ochrana životného prostredia neznamená kladenie prekážok slovenským zamestnávateľom. Ministerstvo životného prostredia v uplynulom období bránilo rozvoju Slovenska, povedal šéf rezortu Tomáš Taraba na tlačovej konferencii.



Bratislava - Hnutie Progresívne Slovensko spúšťa kampaň s názvom Nemôžu mať všetko. Diskusiami po Slovensku aj online kampaňou chcú zmobilizovať čo najviac ľudí a zabrániť tomu, aby strany vládnej koalície ovládli voľby do Európskeho parlamentu aj prezidentské voľby.



Bratislava - Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje za dôležité chrániť práva aj slovenských detí, ktoré žijú v zahraničí.



Bratislava - Prvý priebežný odhad deficitu verejných financií na tento rok Rady pre rozpočtovú zodpovednosť je mierne nad cieľom rozpočtu. Na základe aktuálnych informácií a za predpokladu, že vláda neprijme dodatočné opatrenia, môže dosiahnuť 7,878 miliardy eur alebo 6,1 % hrubého domáceho produktu. Rozpočet na tento rok počíta so schodkom necelých 6 % HDP.



Haag - Medzinárodný súdny dvor oznámil, že je v jeho právomoci rozhodovať o časti zo žaloby, ktorú Ukrajina podala na Rusko krátko po vojenskej invázii z roku 2022.



Brusel - Európska komisia oznámila, že venuje 26 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre zraniteľných utečencov a ich hostiteľských komunít v Turecku. Na tento rok tiež vyčlenila vyše 56 miliónov eur na podporu ľudí v núdzi v Ázii a Tichomorí.



Ženeva - Švajčiarska mimovládna organizácia Swiss Church Aid uviedla, že pri útoku na juhovýchode Ukrajiny zahynuli dvaja jej pracovníci a ďalší zamestnanci utrpeli zranenia.



Gaza - Počet ľudí zabitých v palestínskom Pásme Gazy od začiatku vojny Hamasu s Izraelom stúpol na 27.131, oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva ovládané hnutím Hamas.



Budapešť - Poslanci maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP sa nezúčastnia na pondelňajšej mimoriadnej schôdzi parlamentu. S cieľom ratifikovať vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie ju iniciovala opozícia.



Moskva - Ruská Ústredná volebná komisia tvrdí, že objavila nezrovnalosti v hárkoch odovzdaných opozičným politikom Borisom Nadeždinom na podporu jeho kandidatúry v marcových prezidentských voľbách.



Kraljevo - Slovenskí tenisti vedú v kvalifikačnom dueli Davisovho pohára nad domácim Srbskom 1:0. O úvodný bod sa na antuke v Kraljeve zaslúžil Lukáš Klein, ktorý zdolal domácu jednotku Miomira Kecmanoviča 7:6 (2) a 6:2.



Bratislava - Pravý obranca Peter Pekarík získal najviac hlasov (4629) vo fanúšikovskej ankete Jedenástka 30-ročia, ktorú vyhlásil Slovenský futbalový zväz pri príležitosti uplynutia 30 rokov od prvého duelu reprezentačného A-tímu. Spomedzi všetkých trénerov, ktorí v histórii samostatnosti viedli národný A-tím, dostal najviac hlasov Ján Kozák (2980). Do ankety sa zapojilo celkovo 7511 hlasujúcich.