Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. marca 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Slovensko chce aj tento rok pomáhať zlepšovať humanitárnu situáciu na Ukrajine, najmä pomôcť s jej odmínovaním. Vyplýva to z návrhu zamerania dvojstrannej rozvojovej spolupráce Slovenska na rok 2024, ktorý napoludnie schválila vláda.

- Na cielenú revíziu plánu obnovy bolo predložených asi 50 návrhov. Národná implementačná a koordinačná autorita vyhodnotila 12 z nich ako vhodných na úpravu. Vyplýva to zo Správy o pokroku v implementácii Plánu obnovy a odolnosti z dielne vicepremiéra pre eurofondy a plán obnovy Petra Kmeca, ktorú predpoludním schválila vláda.



Bratislava - Premiér Robert Fico trvá na tom, že predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan by mal prevziať zodpovednosť a vzdať sa svojej funkcie. Šéf súdu podľa Fica dnes potvrdil, že súd zlyhal, keď došlo k úniku informácií o rozhodnutí tohto súdu.



Bratislava - Súčasná vláda ničí vzťahy Slovenska s najbližšími susednými krajinami. Stáva sa hrobárom V4. Uviedol to kandidát na prezidenta a exminister zahraničných vecí Ivan Korčok. Poukázal pritom na postoj vlády k vojne na Ukrajine.

Na snímke kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Polícia dnes realizuje celoslovenskú akciu zameranú na nelegálnu migráciu a kontrolu osôb, ktoré už vstúpili na územie Slovenska. Techniku na akciu zapožičali aj českí policajti. V tejto súvislosti avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zámer modernizovať techniku hraničnej a cudzineckej polície.
Snímka z celoštátnej bezpečnostno-represívnej akcie Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru (ÚHCP P PZ) v spolupráci s českou políciou. Na snímke vpravo český policajt. Hraničný priechod Čunovo - Rajka 6. marca 2024.
Foto: TASR - Michal Svítok



Bratislava - Potvrdenia o tolerovanom pobyte s označením dočasné útočisko, ktoré majú dátum platnosti do 4. marca, platia aj naďalej minimálne do 4. marca 2025 bez povinnosti vykonania ďalších administratívnych krokov. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra.



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti má podozrenia z manipulácie pri výbere úspešných žiadateľov o dotácie na podporu ľudských práv. Dotačný mechanizmus preto podrobí auditu. Identifikovalo viacero konfliktov záujmov už úspešných žiadateľov o dotácie a priame personálne a až rodinné prepojenia na politickú opozíciu.



Bratislava - I keď je vydanie potvrdenia o vyplatenom dôchodku na daňové účely zväčša otázkou niekoľkých minút, v individuálnych prípadoch môže vyhotovenie potvrdenia trvať aj niekoľko dní. Napoludnie na to upozornila Sociálna poisťovňa. Žiadatelia by si preto mali podať žiadosť s dostatočným predstihom.



Bratislava - Progresívne Slovensko má ambíciu vyhrať tohtoročné voľby do Európskeho parlamentu. Vyhlásil to dnes predseda hnutia Michal Šimečka. Jednotkou kandidátky bude Ľudovít Ódor.
Na snímke uprostred Ľudovít Ódor v príhovore počas predstavenia kompletnej kandidátky hnutia Progresívne Slovensko do volieb do Európskeho parlamentu 6. marca 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

- SNS popoludní odovzdala kandidátnu listinu do volieb do Európskeho parlamentu. Povedie ju šéf strany Andrej Danko, na druhom a treťom mieste sú členovia vlády Tomáš Taraba a Martina Šimkovičová.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí si dnes predvolalo holandskú veľvyslankyňu na Slovensku Gabriellu Sancisiovú. Tlmočilo jej výhrady voči zajtrajšiemu pripravovanému podujatiu na pôde holandskej ambasády v Českej republike, ktoré má byť zamerané na hodnotenie politickej situácie na Slovensku.
Na snímke veľvyslankyňa Holandska na Slovensku Gabrielle Sancisiová sa usmieva počas Medzinárodnej konferencie o slobode médií Media Freedom v Bratislave v pondelok 20. februára 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Predstavitelia 30 európskych združení zo sektoru digitálnych technológií podpísali výzvu na prijatie opatrení pre jednotný digitálny trh do roku 2030. Najväčšími prekážkami rastu v Európe sú nadmerná regulácia či odlišné pravidlá v jednotlivých členských štátoch EÚ.



Kyjev - Ukrajina vylúčila akékoľvek dohody, ktoré by umožnili ďalší transport ruského zemného plynu cez krajinu do Európy po vypršaní súčasnej tranzitnej dohody na konci roka. EÚ a Ukrajina už predtým uviedli, že nebudú opätovne rokovať o existujúcej zmluve.

- Pre bezpečnosť dodávok plynu na Slovensko je kľúčová otázka zachovania prepravy plynu cez Ukrajinu aj po roku 2024. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva po pondelkovom rokovaní Rady ministrov pre energetiku v Bruseli.



Washington - Bývalý americká veľvyslankyňa pri OSN, republikánka Nikky Haleyová dnes oficiálne oznámila, že zastavuje svoju kampaň za získanie nominácie Republikánskej strany do novembrových prezidentských volieb.



Varšava - Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom Julija vyzvala dnes Rusov, aby v deň prezidentských volieb podnikli protest proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vytvorením dlhých radov pred hlasovacími miestnosťami.