Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 13. marca 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Zamestnanci Rozhlasu a televízie Slovenska žiadajú ministerstvo kultúry, aby stiahlo navrhované zmeny zákona v súvislosti s telerozhlasom. Apelujú na spoločné vytvorenie prostredia pre celospoločenskú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho média ako garanta nezávislej novinárskej a kultúrnej tvorby. Prvý predpoklad vidia vo vytvorení mechanizmu pre "zodpovedné riadenie nezávislé od politickej moci a stabilné financovanie" aj po zrušení koncesionárskych poplatkov. Pod vyhlásenie sa podpísalo už 600 ľudí.



Bratislava - Rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry má prebehnúť bez akýchkoľvek problémov. Deklaroval to minister spravodlivosti Boris Susko. Špeciálna prokuratúra sa zruší od 20. marca.



Bratislava - Na Horehroní by mohli vyhlásiť mimoriadnu situáciu z dôvodu lykožrútovej kalamity. Vláda uložila ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi a šéfovi agrorezortu Richardovi Takáčovi, aby zabezpečili zvolanie krízového štábu.



Bratislava - Slovenského občana Jozefa Hambálka vyradila Európska únia zo sankčného zoznamu. Únia zaradila na sankčný zoznam európskeho šéfa Nočných vlkov v júli 2022. Vyradenie Jozefa Hambálka zo sankčného zoznamu označil minister zahraničných vecí Juraj Blanár za úspech slovenskej diplomacie.



Bratislava - Ministri za stranu Hlas-SD, ale i niektorí štátni tajomníci nominovaní Hlasom či poslanci strany v parlamente poskytli finančný dar v súvislosti s prezidentskou kampaňou Petra Pellegriniho. Potvrdili to minister školstva Tomáš Drucker a minister práce Erik Tomáš. Neuviedli, o akú sumu ide, odvolávajú sa na výročnú správu strany, ktorá bude obsahovať detailnú informáciu.
Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) potvrdil svoju prezidentskú kandidatúru na podujatí Hlasu-sociálnej demokracie v Štátnej opere v Banskej Bystrici 19. januára 2024.
Foto: TASR Ján Krošlák



Bratislava - Hnutie Slovensko ide do volieb do Európskeho parlamentu v koalícii so stranou Za ľudí. Za lídrom kandidátky, súčasným europoslancom Petrom Pollákom nasledujú poslanci parlamentu Roman Mikulec a Michal Šipoš. Z 15. miesta kandiduje predseda hnutia Slovensko Igor Matovič.
Na snímke uprostred predseda hnutia Slovensko Igor Matovič a vedľa neho predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová počas predstavenia kandidátov hnutia Slovensko a Za ľudí do Európskeho parlamentu, v Bratislave 13. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Investori vystavili vláde Roberta Fica drahý účet za nezodpovedné vládnutie. Vyhlásil to poslanec parlamentu za Progresívne Slovensko Štefan Kišš po tom, ako sa Slovensko stalo najmenej dôveryhodným dlžníkom v eurozóne. "Dnes si požičiavame najdrahšie v eurozóne, po Grécku a Chorvátsku sme už predbehli aj Taliansko. Od nástupu vlády totiž výrazne stúpa riziková prirážka k úverom. Tá signalizuje dôveru investorov a podľa Bloombergu stoja naše desaťročné dlhopisy na sekundárnom trhu najviac v eurozóne," upozornil Štefan Kišš.



Štrasburg - Európsky parlament schválil prísnejšie pravidlá v oblasti regulácie umelej inteligencie v Európskej únii. Poslanci Európskeho parlamentu definitívne schválili aj nové právne predpisy zamerané na ochranu novinárov a médií v Únii pred politickými alebo ekonomickými zásahmi.



Budapešť - Podiel Maďarov, ktorí si myslia, že sa veci v krajine vyvíjajú zlým smerom, sa v marci priblížil k dvom tretinám, pričom 55 percent uviedlo, že si želá zmenu vlády. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Medián, ktorý si objednal týždenník Heti Világgazdaság.



Rím - Ruské veľvyslanectvo pri Svätej stolici poprialo pápežovi Františkovi všetko najlepšie k 11. výročiu jeho zvolenia za pápeža.



Záhreb - Chorvátsko podpísalo so Spojenými štátmi dohodu o nákupe vojenských vrtuľníkov Blackhawk. Osem vrtuľníkov Blackhawk za 273,8 milióna dolárov (250,82 milióna eur) má byť do Chorvátska dodaných do roku 2028.



Washington – Americká Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona, ktorý by v USA plošne zakázal sociálnu sieť TikTok, ak ju jej čínsky vlastník nepredá. Prijatie zákona v Senáte však nie je isté.



Bratislava - V nominácii trénera Francesca Calzonu na prípravné zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie proti Rakúsku a Nórsku figuruje aj Aleksandar Čavrič. Srbský útočník už od novembra 2022 žiadal o zisk slovenského občianstva.
Na snímke zľava prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik a tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie pri príležitosti predstavenia nominácie na majstrovstvá Európy a nového partnera spoločnosti LIDL 13. marca 2024 v Bratislave.
Foto: TASR Jakub Kotian



Humenné - Slovenská hokejová reprezentácia odohrá prípravný dvojzápas proti Švajčiarsku v Humennom, kde sa v ére samostatnosti dosiaľ nikdy nepredstavila. Na tamojšom zimnom štadióne nastúpi v rámci podujatia Kaufland Challenge vo štvrtok 11. apríla a v piatok 12. apríla.