Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. apríla 2024 - 17.45 h.





Bratislava - Vláda musí nájsť iné možnosti na konsolidáciu verejných financií ako zvyšovanie dane z pridanej hodnoty (DPH). Povedal to premiér Robert Fico. O údajnom pláne rezortu financií na zvýšenie DPH o dva až tri percentuálne body informovala tento týždeň opozičná SaS.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas brífingu po pracovnom rokovaní v rámci kontrolného dňa na MPSVR SR 5. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Prvé výsledky budovania strategickej križovatky diaľnic D1 a D4 pri Bratislave nastanú koncom roka. Má byť dovtedy hotové napojenie diaľnic v smere Jarovce - Trnava. Uviedol to dnes generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Filip Macháček.



Brusel - Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ Únie pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou. Hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano dnes však upozornil, že zatiaľ je predčasné hovoriť o nových nomináciách veľvyslancov EÚ.



Bratislava - Policajti, hasiči a horskí záchranári dostanú v najbližšej výplate odmenu 500 eur. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to oznámil na sociálnej sieti. Poslanec KDH František Majerský považuje za kľúčovejšie zvýšiť platy systémovo. Poslanec SaS Juraj Krúpa upozornil, že odmeny vyčlenil rezort krátko pred prezidentskými voľbami.



Bratislava - Generálna prokuratúra (GP) SR má preskúmať zákonnosť postupu orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) v kauze Ezechiel 7. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.



Bratislava - KDH odmieta iniciatívu, aby sa do Charty základných práv Európskej únie doplnil článok definujúci právo na interrupciu. Predstavitelia hnutia poukázali na právo na život a potrebu ochrany života. Iniciatívu považujú aj za zásah do výlučných kompetencií členských štátov.

Na snímke predseda KDH Milan Majerský.
Foto: TASR - Lukáš Mužla


Liptovský Mikuláš - Do okresov Liptovský Mikuláš a Ružomberok by malo v aktuálnom programovom období prísť zhruba 500 miliónov eur z eurofondov. Po rezortnom dni v Žilinskom kraji o tom dnes informoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši. Podotkol, že ide aj o infraštrukturálne projekty, ktoré majú celoslovenský význam.



Bratislava - Bez konsolidácie zotrvá deficit verejných financií v najbližších rokoch na neudržateľne vysokých úrovniach. Vyplýva to z aktuálnej prognózy strednodobého fiškálneho vývoja, ktorú pripravila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Prognóza vychádza z aktuálneho stavu legislatívy a predstavuje očakávaný vývoj v scenári nezmenených politík (NPC).



Praha - Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová očakáva v kauze dezinformačnej kampane aj ďalšie obvinenia týkajúce sa možných tajných ruských platieb európskym politikom. Český Deník N napísal, že krajne pravicový politik českého pôvodu Petr Bystroň, člen nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), je podozrivý z kontaktov s proruskou internetovou platformou Hlas Európy a zrejme za to bral peniaze.



Varšava - Poľsko vyčlení približne 850 miliónov zlotých (198 miliónov eur) na vojenskú jednotku, ktorej úlohou bude ochrana východných hraníc krajiny. Poľský minister národnej obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz oznámil alokáciu prostriedkov počas stretnutia s vojakmi a veliteľmi 19. mechanizovanej brigády v meste Lublin na východe krajiny.



Londýn - Rusko prerozdeľuje podiely v znárodnených spoločnostiach podnikateľom, ktorí sú lojálni voči Kremľu a podporujú vojnu proti Ukrajine. "Deprivatizácia" pravdepodobne súvisí s prejavom ruského prezidenta Vladimira Putina k národu, v ktorom vo februári vyzval na vytvorenie novej nacionalistickej elity, uviedlo dnes britské ministerstvo v Londýne.



Teherán/Tel Aviv - Tisíce demonštrantov v Iráne žiadali v piatok odplatu za smrť dvoch brigádnych generálov a piatich členov Islamských revolučných gárd (IRGC), ktorí prišli o život pri nedávnom útoku na komplex iránskeho veľvyslanectva v sýrskom hlavnom meste Damask. Sýria i Irán tento útok pripisujú Izraelu.



Suzuka - Podľa šéfa tímu F1 Mercedes je ešte skoro rozhodnúť o tom, kto nahradí od budúcej sezóny britského jazdca Lewisa Hamiltona. Toto Wolff však dodal, že potenciálnym kandidátom by mohol byť aj Nemec Sebastian Vettel.

Na snímke Lewis Hamilton.
Foto: TASR/AP