Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 26. júna 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová telefonovala s poľskou hlavou štátu Andrzejom Dudom. Hovorili o situácii v Rusku a Bielorusku. Venovali sa možným dôsledkom vývoja situácie na východnú hranicu Severoatlantickej aliancie.



Bratislava - Hnutie OĽANO a priatelia pravdepodobne pôjde do predčasných septembrových parlamentných volieb v koalícii strán. Povedal to líder hnutia Igor Matovič v nedeľnej diskusnej relácii RTVS. Predseda hnutia Republika Milan Uhrík z prípadnej povolebnej spolupráce nevylúčil Smer-SD, SNS ani Hlas-SD a ďalšie "vlastenecké" strany.



Bratislava - Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár a šéf SaS Richard Sulík sa zhodli, že Rusko pácha vojnové zločiny a bude za to musieť niesť dôsledky. Obaja zároveň v diskusnej relácii TA3 deklarovali, že naďalej budú podporovať vojenskú pomoc Slovenska Ukrajine.

Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR budú pokračovať v 94. schôdzi tretím rokovacím týždňom, ktorý odštartujú zajtra. Na poslednej riadnej schôdzi tohto volebného obdobia ostáva v programe ešte vyše 100 neprerokovaných bodov.



Košice – Ústavný súd SR odmietol sťažnosť obce Sokoľany v okrese Košice-okolie v dlhoročnom spore o kataster pozemkov pod oceliarňami U. S. Steel. Pozemky tak definitívne patria do katastrálneho územia mesta Košice a mesto je aj správcom dane z nehnuteľností v tejto lokalite.



Bratislava - Zdravotné poisťovne môžu v niektorých prípadoch žiadať úhradu za poskytnutú zdravotnú starostlivosť späť. Urobiť tak môžu, ak pacient užije návykovú látku, poruší liečebný režim alebo zranenie spôsobí protiprávne tretia osoba. Vlani tak všetky tri zdravotné poisťovne vymohli dokopy takmer desať miliónov eur.



Moskva - Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa v sobotu s pomocou svojich jednotiek pokúsil zvrhnúť ruské vojenské velenie a vydal sa smerom k Moskve. V sobotu večer sa situácia upokojila. Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do poľných táborov na Ukrajine s cieľom vyhnúť sa prelievaniu ruskej krvi.

Na snímke vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa pozerá z vojenského vozidla na ulicu v Rostove na Done v Rusku pri odchode z veliteľstva Južného vojenského okruhu v sobotu 24. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Americkí predstavitelia boli už minulý týždeň v stredu na základe spravodajských informácií upozornení, že sa vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin chystá zakročiť proti veleniu ruskej armády. Washington sa v spojitosti so vzburou vagnerovcov obával, ako táto situácia ovplyvní kontrolu Moskvy nad jej arzenálom jadrových zbraní.



Moskva - Starosta Moskvy Sergej Sobianin oznámil, že dnešok bude v ruskej metropole dňom voľna aj napriek tomu, že nebezpečenstvo, ktoré hrozilo v súvislosti so sobotňajšou vzburou žoldnierskej Vagnerovej skupiny, už pominulo.



Washington - Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken si myslí, že neúspešný pokus žoldnierov Vagnerovej skupiny o vzburu proti Kremľu odhalil "skutočné trhliny" v mocenskom aparáte prezidenta Vladimira Putina.



Londýn – Británia a ďalší spojenci vycvičili za posledný rok viac ako 17.000 ukrajinských vojakov, aby pomohli Kyjevu bojovať proti invázii Ruska.



Viedeň – Počet užívateľov drog vo svete sa za uplynulé desaťročie výrazne zvýšil – narástol o 23 percent. Vyplýva to z výročnej správy Úradu OSN pre drogy a kriminalitu.

Bezdomovec fajčí kokaín v nákupnej štvrti Santa Efigenia, ktorá je hlavným obchodným centrom pre elektroniku, technologické produkty a príslušenstvo v centre Sao Paula v Brazílii, štvrtok 18. mája 2023.
Foto: TASR/AP


Tlmače - Matúš Štoček získal svoj premiérový titul majstra Slovenska v cestnej cyklistike v pretekoch jednotlivcov. Na včerajšom spoločnom šampionáte SR a ČR v Tlmačoch triumfoval v záverečnom špurte pred obhajcom prvenstva z predchádzajúcich dvoch ročníkov Petrom Saganom, ktorý po dojazde do cieľa spadol.



Chorzów - Slovenský šprintér Ján Volko získal na III. európskych hrách v Poľsku bronzovú medailu na trati 200 metrov.



Burgas - Slovenské reprezentantky vo vodnom póle postúpili na ME 2024. V záverečnom zápase kvalifikačnej A-skupiny zdolali v Burgase domáce Bulharky 20:12 a obsadili v nej prvé miesto.



Istanbul - Slovenskí vodní pólisti postúpili na ME 2024. V záverečnom treťom zápase na kvalifikačnom turnaji v Istanbule zdolali Veľkú Britániu 17:7.