Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. decembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava - Plénum Národnej rady SR schválilo včera zákon roka, teda štátny rozpočet na budúci rok. Hlasovalo zaň 91 zo 146 prítomných poslancov. Slovensko by malo v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu. Schodok v tomto roku má byť necelých 8 % HDP.


Bratislava - Právomoc generálneho prokurátora zrušiť rozhodnutie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku sa zatiaľ obmedzovať nebude. Poslanci Národnej rady SR odmietli v hlasovaní novelu Trestného poriadku, ktorú predložil Alojz Baránik (SaS). Proti hlasovali okrem opozície aj poslanci Sme rodina i niektorí poslanci klubu OĽANO.


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR schválili reformu nemocníc. Tie sa tak rozdelia na viacero úrovní. Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. V hlasovaní reformu podporilo 76 zo 146 prítomných zákonodarcov. Proti bola opozícia i koaličné hnutie Sme rodina.


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR včera schválili reformu národných parkov. Správa štátnych pozemkov v národných parkoch sa má presunúť pod rezort životného prostredia. Reformu podporilo 75 zo 76 prítomných hlasujúcich poslancov, proti bol jeden, nikto sa nezdržal.


Bratislava - Slovensko bude môcť prijať od Európskej investičnej banky 120 miliónov eur už v januári 2022. Majú byť určené pre oblasť teplárenstva a na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Vyplýva to z novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorou sa mení aj zákon o Environmentálnom fonde.


Bratislava Poslanci Národnej rady SR včera prijali novelu zákona o elektronických komunikáciách. Novela má pomôcť predísť importu ochorenia nového koronavírusu zo zahraničia, a to poskytovaním dát Úradu verejného zdravotníctva SR od operátorov.


Bratislava - Od piatka 17. decembra bude zákaz vychádzania platiť len v čase od 20.00 do 5.00 hodiny. Výnimkami z nočného zákazu vychádzania bude napríklad cesta do a zo zamestnania, zdravotná starostlivosť či cesta do obchodov. Rovnako výnimka platí aj na cestu na účel starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného či na vycestovanie do zahraničia. Včera o tom rozhodla vláda.


Bratislava Epidemická situácia na Slovensku v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa mierne zlepšila. Klesajú počty nových prípadov, mierne klesli počty hospitalizovaných, naopak, vzrástol počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii. Pokles bol zaznamenaný aj pri priemerných denných počtoch úmrtí.


Bratislava – Knižnice, múzeá a galérie budú otvorené v režime OP. Od piatka 17. decembra sa zoznam prevádzok otvorených v režime OP rozširuje aj o prevádzky služieb starostlivosti o telo.


Bratislava - Vo vlakoch a autobusoch bude od piatku 17. decembra platiť režim OTP.


Bratislava - Záujemcovia o tretiu dávku očkovania proti ochoreniu COVID-19 sa môžu dať zaočkovať aj bez predchádzajúcej registrácie. Stačí, ak sa vo vakcinačnom centre, ktoré očkuje bez registrácie, preukážu platným digitálnym COVID preukazom EÚ o absolvovaní očkovania druhou dávkou. Národné centrum zdravotníckych informácií v najbližších dňoch rozošle viac ako 1,5 milióna pozývacích SMS správ na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Podať posilňujúcu dávku vakcíny proti COVID-19 je na Slovensku možné už po troch mesiacoch.


Bratislava - Pred parlamentom včera protestovali záchranári, ktorí chceli upozorniť na neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov zo strany vlády i poslancov NR SR. Protestujúci boli opakovane vyzývaní policajnými hliadkami, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na území Slovenska nezhromažďovali. Polícia obmedzila na osobnej slobode dvoch zdravotníckych záchranárov napokon ich večer prepustili z policajnej cely. Jedným z predvedených bol prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár vyhlásil, že zaplatí pokutu, ktorú by mali dostať záchranári, ktorí protestovali pred budovou parlamentu. Uznal, že Slovensku chýba asi 200 záchranárov. Títo ľudia podľa neho dostávajú polovičný nástupný plat ako napríklad v Českej republike.


Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v decembri, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 19 percent hlasov. Na druhom mieste by skončila strana SaS s podporou 13,9 percenta. Tretia by bola strana Smer-SD s 13,7 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre TV Joj. Hnutie OĽANO by podporilo deväť percent opýtaných. Progresívne Slovensko by získalo 8,6 percenta hlasov a hnutie Sme rodina 6,5 percenta. Nasleduje KDH so ziskom šiestich percent, ďalej Republika s 5,9 percenta.


Bratislava - Slovenského diplomata Františka Ružičku v pondelok (13. 12.) zvolili za predsedu Výkonného výboru OECD, klubu hospodársky najvyspelejších krajín sveta. Slovensko tak získalo post predsedu najvýznamnejšieho zo stálych výborov tejto organizácie.


Bratislava/ParížSokoliarstvo sa stalo ôsmym prvkom, ktorý má Slovensko zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva.


Brusel - Európska komisia zverejnila Zdravotné profily 29 európskych krajín za rok 2021. Podľa uvedeného dokumentu priemerná dĺžka života na Slovensku patrí medzi najnižšie v Európe. Slováci sa dožívajú 76,9 roka, kým európsky priemer je 80,6. Slovensko má tiež jednu z najvyšších úmrtností na rakovinu v celej Únii.


Minsk - Bieloruský disident, bloger a politický aktivista Siarhej Cichanovski bol odsúdený na 18 rokov väzenia. Cichanovského uznali za vinného z organizovania masových nepokojov a podnecovania spoločenskej nenávisti. Verdikt bieloruského súdu ostro kritizovali Európska únia, Spojené štáty i Nemecko.


Johannesburg - Dve dávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNtech poskytujú len 33-percentnú ochranu pred nákazou koronavírusovým variantom omikron. Pred hospitalizáciou však chránia na úrovni 70 percent. Vyplýva to zo zverejnených výsledkov rozsiahlej štúdie v Juhoafrickej republike.


Valletta - Malta včera ako prvá krajina v Európe schválila legalizáciu marihuany pre vlastnú spotrebu a na rekreačné účely.


Bratislava/Visp - Slovenskí hokejoví reprezentanti odohrajú prvý zápas na Švajčiarskom pohári už dnes o 20.30 h, keď sa vo Vispe stretnú s Lotyšmi.