Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 8. júla 2022 - 5.45 h.



Montreal - Juraj Slafkovský sa stal historicky prvým Slovákom, ktorého si kluby zámorskej hokejovej NHL vybrali z prvého miesta draftu. Dnes v noci po ňom siahol z najvyššej pozície Montreal Canadiens. Slovenský obranca Šimon Nemec sa prekvapujúco stal draftovou dvojkou v zámorskej NHL. Hneď po Jurajovi Slafkovskom si ho vybralo z 2. miesta New Jersey Devils. Útočníka Filipa Mešára si vybral z 26. miesta draftu zámorskej NHL Montreal Canadiens. Stal sa tak tretím draftovaným Slovákom v prvom kole a zahrá si po boku jednotky draftu Juraja Slafkovského.
Jurak Slafkovský sa stal jednotkou draftu NHL v Montreale.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Nikdy v ére samostatnosti Slovenskej republiky nebolo dôležitejšie, aby ozbrojené sily dokázali naplniť svoju hlavnú úlohu, a to byť pripravené na obranu Slovenska alebo na obranu niektorého zo spojencov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore na veliteľskom zhromaždení Ozbrojených síl.



Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď pripustil mimoriadne navyšovanie tohtoročného obranného rozpočtu. Výdavky na obranu by tak mohli dosiahnuť dve percentá HDP.



Bratislava - Hnutie OĽANO zatiaľ nedostalo list s požiadavkami od koaličného partnera SaS. Hnutie naďalej stojí za ministrom financií Igorom Matovičom a odmieta jeho odstúpenie. Vyplýva to zo stanoviska predsedníctva OĽANO.
Na archívnej snímke z 8. júna 2022 minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) prichádza na 83. zasadnutie v Bratislave.
Foto: TASR – Martin Baumann

Bratislava - Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní. Osoba, ktorej laboratórne potvrdili ochorenie, je izolovaná a hospitalizovaná.



Bratislava - Expremiér Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák podali žiadosť o zrušenie obvinenia predčasne, neboli pritom splnené zákonné podmienky na konanie o ich návrhoch. Vyplýva to z vyjadrenia Generálnej prokuratúry SR.



Bratislava - Slovensko bolo zvolené za člena Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Spolu s Uzbekistanom začne svoj štvorročný mandát od 28. novembra 2022 počas 17. zasadnutia výboru v Maroku.



LondýnBritský premiér Boris Johnson včera oznámil, že odstúpi z funkcie. Proces výberu nového šéfa Konzervatívnej strany, a tým aj nového premiéra sa podľa neho začne okamžite.
Na snímke zo 7. júla 2022 britský premiér Boris Johnson číta vyhlásenie o jeho odstúpení z funkcie pred sídlom premiéra na Downing Street 10 v Londýne.
Foto: TASR/AP

Štrasburg - Európsky parlament zahlasoval za rezolúciu vyzývajúcu členské krajiny eurobloku, aby do Charty základných práv EÚ doplnili článok, ktorý právo na interrupciu bude definovať ako základné právo.



Taškent - Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev obvinil bližšie nešpecifikované "zlovoľné zahraničné sily" z rozpútania masových nepokojov v Uzbekistane, ktoré si minulý týždeň vyžiadali najmenej 18 mŕtvych a viac než 100 zranených.



Budapešť - Maďarské ozbrojené sily spustili nábor na dobrovoľnú vojenskú službu. Výcvik sa začne 5. septembra. V prvých dvoch mesiacoch dostanú uchádzači mzdu totožnú s minimálnou mzdou. Tí, ktorí budú zaradení do jednotiek špeciálnych operácií, dostanú mesačne v hrubom 260.000 forintov (630 eur).



Helsinki - Fínsky parlament schválil návrh zákona, ktorý umožní postaviť bariéry na 1300 kilometrov dlhých hraniciach s Ruskom a v prípade potreby ich uzavrieť pred náporom migrantov.



Kyjev - Lietadlo ruských ozbrojených síl včera ráno uskutočnilo raketový útok na strategicky významný Hadí ostrov v Čiernom mori a usmrtilo niekoľkých príslušníkov ukrajinských jednotiek.
Ukrajinská armáda vrátila vlajku Ukrajiny na Hadí ostrov v Čiernom mori, ktorý bol nejaký čas pod kontrolou ruských vojsk.
Foto: TASR/AP

Berlín - Nemecká sociálnodemokratická ministerka obrany Christine Lambrechtová odmietla možnosť, že by Nemecko dodalo Ukrajine 200 obrnených transportérov Fuchs, ako to žiada konzervatívny blok CDU/CSU. Zdôvodnila to tým, že nemôže "drancovať" zdroje vlastnej armády.



Washington - Ruské sily v súčasnosti okupujú približne 22 percent poľnohospodárskej pôdy na Ukrajine, ktorá je jedným z najväčších producentov obilia a jedlých olejov. Analýzu satelitných záberov robili vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír.
Na archívnej snímke zo 14. júna 2022 pole s tabuľou, ktorá upozorňuje na míny v Lypivke v Kyjevskej oblasti počas 111. dňa ruskej invázie na Ukrajinu.
Foto: TASR/AP

ViedeňRakúski poslanci včera schválili zrušenie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19.


Praha - Česká republika pripravuje na začiatok októbra neformálny summit EÚ zameraný na pomoc Ukrajine a na koncept širšej Európy.


Ružomberok - Futbalisti MFK Ružomberok zvíťazili v úvodnom zápase 1. predkola Európskej konferenčnej ligy nad FK Kauno Žalgiris 2:0.
Na snímke hráči Dunajskej Stredy sa tešia z gólu počas prvého zápasu 1. predkola Európskej konferenčnej ligy DAC 1904 Dunajská Streda - Cliftonville FC v Dunajskej Strede 7. júla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák