Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 17. októbra 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Ak by mala byť slovenská spoločnosť úplne bezpečná, tak by Slovenská informačná služba potrebovala investície vo výške 20 až 50 miliónov eur, napríklad na monitorovanie webov s extrémistickým obsahom. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Bratislava - Minister životného prostredia Ján Budaj je za prijatie registrovaných partnerstiev. Poslanec Národnej rady SR Richard Raši pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD preferuje postupné kroky. Avizuje podporu návrhu SaS o partnerskom spolužití zo strany poslancov Hlasu. Uviedli to diskusnej relácii TV Markíza. Hnutie Sme rodina je proti tomu, aby sa ľudia rovnakého pohlavia sobášili, vyhlásil v RTVS predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Rovnako je hnutie podľa jeho slov aj proti tomu, aby si mohli ľudia rovnakého pohlavia adoptovať dieťa. Za registrované partnerstvá by zahlasoval.

Bratislava - Najdôveryhodnejším spomedzi politických lídrov je poslanec Národnej rady SR a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Dôveruje mu 41 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza. Na druhom mieste v prieskume skončila prezidentka Zuzana Čaputová so 40 percentnou dôverou. Na treťom mieste sa umiestnil poslanec a líder Smeru-SD Robert Fico s dôverou na úrovni 33 percent. Predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi dôveruje 26 percent opýtaných. Premiér Eduard Heger má 22-percentnú dôveru, predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi dôveruje 20 percent opýtaných, ministrovi financií a lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi dôveruje osem percent opýtaných ľudí.

Bratislava - Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová a poslanec Národnej rady SR a podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický sa zhodli, že anonymné diskusie na sociálnych sieťach či pod článkami by sa mali skončiť.

Bratislava - Dav ľudí sa včera zišiel v Bratislave na demonštrácii s názvom Zostávame v uliciach - Antifašistický pochod mestom, ktorá sa konala v reakcii na vraždu dvoch príslušníkov LGBTI komunity.

Praha - Česko bude s kontrolami na svojich hraniciach so Slovenskom zrejme pokračovať aj po 28. októbri. Povedal to český minister vnútra Vít Rakušan v Českej televízii.

Tchaj-pej - Taiwan sa nevzdá svojej suverenity a nebude robiť ani kompromisy, čo sa týka slobody a demokracie. Vyhlásenie prišlo po tom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching včera počas svojho prejavu na otvorení zjazdu komunistickej strany prisľúbil "veľký boj proti separatizmu a zasahovaniu" na samosprávnom ostrove Taiwan. Vyhlásil, že Peking sa nikdy nevzdá práva na nasadenie sily voči Taiwanu.

Moskva - Generálny riaditeľ ruského energetického gigantu Gazprom Alexej Miller varoval, že plány Západu na obmedzenie cien ruského plynu spôsobia zastavenie jeho dodávok. V podobnom duchu sa predtým vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin.

Viedeň - Rakúsko zavedie mimoriadnu daň pre energetické spoločnosti, ktoré ťažia z prudkého rastu cien energií.

Paríž - Desaťtisíce ľudí vyšli včera do ulíc francúzskej metropoly Paríž na protest proti politike prezidenta Emmanuela Macrona, proti rastúcim životným nákladom a nedostatočnému úsiliu v boji proti klimatickej zmene.

Londýn – Britskí poslanci sa tento týždeň pokúsia zosadiť premiérku Liz Trussovú napriek varovaniu z Downing Street, že by to mohlo vyústiť do parlamentných volieb. Informoval o tom denník Daily Mail.

Paríž – Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Nemecko, aby preukázalo európsku solidaritu v súvislosti s rastúcimi cenami energií. Varoval, že mnohomiliardový plán Berlína na pomoc nemeckým spotrebiteľom by mohol viesť k deformáciám. Vláda nemeckého kancelára Olafa Scholza avizovala podporný program na ochranu domácností a firiem v krajine v hodnote 200 miliárd eur.

Prešov - Slovenskí hádzanári prehrali vo svojom druhom zápase v 2. skupine druhej fázy kvalifikácie ME 2024 v Prešove so Srbskom 21:27.