Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 14. novembra 2022 - 5.45 h.





Bratislava - Pomoc domácnostiam s cenami energií predstaví vláda začiatkom decembra, keď bude známa cenová regulácia na ďalší rok zverejnená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 to avizoval premiér Eduard Heger.



Bratislava - Legislatíva týkajúca sa zlepšenia podmienok párov žijúcich v spoločnej domácnosti by mohla prísť v úvode ďalšieho roka na vládu. Predpokladá to premiér Eduard Heger. Vláda podľa neho situáciu nepodceňuje a rieši ju na viacerých úrovniach. Jednou je podľa jeho slov zlepšovanie bezpečnosti a druhou riešenie radikalizácie na školách.
Na snímke slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) počas spoločnej tlačovej konferencie s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou v Talline v piatok 11. novembra 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Premiér Eduard Heger poprosil lekárov, aby vyšli v ústrety vláde, ktorá rieši zdravotníctvo ako prioritu, a stiahli svoje výpovede. Rozumie ich vyčerpanosti a požiadavkám, deklaroval pripravenosť podpísať s nimi memorandum na riešenie situácie v zdravotníctve. Uviedol to v diskusnej relácii TA3. Kolaps zdravotníctva označil za najhorší možný scenár.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa zídu opäť zajtra. Predpoludním by mali rozhodnúť o prerokovanom uznesení k situácii v zdravotníctve z dielne Smeru-SD. Naplánovanú majú aj ďalšiu mimoriadnu schôdzu. Na nej by mal minister vnútra Roman Mikulec opätovne čeliť pokusu o odvolanie z funkcie.



Bratislava - Voliči, ktorí sa budú počas januárového referenda nachádzať mimo územia SR, v ňom môžu hlasovať poštou. Treba o to požiadať do 2. decembra.



Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v novembri, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 19,4 percenta hlasov. Druhý v poradí by skončil Smer-SD (15,6 percenta), po ňom nasleduje Progresívne Slovensko (10,2 percenta). Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus pre TV Markíza. Štvrtá v poradí by skončila SaS (8,1 percenta). Nasledujú hnutie Republika (7,2 percenta), OĽANO (7 percent), KDH (6,9 percenta), Sme rodina (6,6 percenta) a Aliancia (5,6 percenta).



Washington - Americká ministerka financií Janet Yellenová uviedla, že niektoré sankcie voči Rusku môžu zostať v platnosti aj po možnej mierovej dohode s Ukrajinou.



Madrid - Najmenej 200.000 ľudí vyšlo včera do ulíc Madridu protestovať proti plánovanej regionálnej novele primárnej zdravotnej starostlivosti, ktorá podľa účastníkov "zničí" miestny zdravotnícky systém.



Londýn - Do ruských škôl sa od septembra budúceho roka vráti povinný prípravný vojenský výcvik známy zo sovietskych čias, ktorý bol ukončený v roku 1993. Uviedol to britský rezort obrany, ktorý sa odvoláva na oznámenie ruského ministra školstva Sergeja Kravcova.



Moskva - Vysokoškolskí študenti v samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike na Ruskom okupovanom východe Ukrajiny už nebudú povolávaní do ruskej vojenskej služby. Ruský prezident Vladimir Putin vydal pokyn "demobilizovať" študentov a zorganizovať ich návrat domov.



Varšava - Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie už vyše 7,7 milióna ľudí, oznámila to včera poľská Pohraničná stráž. Z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 5,89 milióna jedincov.



Phoenix - Demokrati budú naďalej kontrolovať americký Senát po tom, čo demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová zvíťazila v doplňujúcich voľbách v štáte Nevada. Mastová sa tak postarala o veľké víťazstvo pre prezidenta Joea Bidena.



Ľubľana - Prezidentské voľby v Slovinsku vyhrala liberálna právnička Nataša Pircová Musarová.



Nusa Dua - Najväčšie ekonomiky sveta združené v skupine G20 včera, pred svojím summitom v Indonézii, oznámili založenie fondu vo výške 1,4 miliardy dolárov určeného na prípravu na budúce pandémie.



Krefeld - Slovenskí hokejisti prehrali na turnaji o Nemecký pohár 2022 s domácim výberom 0:3 a v tabuľke obsadili posledné 4. miesto.

Na snímke vpravo Maroš Jedlička (Slovensko) a vľavo brankár Mirko Pantowski (Nemecko) v zápase Slovensko - Nemecko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár 2022 v Krefelde v nedeľu 13. novembra 2022.
Foto: FOTO TASR - Martin Baumann


Winterthur - Slovenskí florbalisti obsadili na MS vo Švajčiarsku konečné 7. miesto a vyrovnali svoje historické maximum z vlaňajšieho šampionátu.