Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 25. júla 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Slovenský rezort diplomacie si predvolal maďarského veľvyslanca Csabu Balogha v súvislosti s výrokmi predsedu vlády Maďarska Viktora Orbána o "práci pre vlasť na odtrhnutých územiach". Požiadali ho, aby Orbánove slová vysvetlil.

- Mimoparlamentný Hlas-SD ostro odsudzuje vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý označil vo svojom verejnom vystúpení Slovensko za "odtrhnuté územie". Takáto rétorika je podľa strany neprijateľná a spochybňuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Slovenskej republiky.

- Maďarský premiér Viktor Orbán to svojimi vyjadreniami "o odtrhnutom Slovensku" prehnal. Uviedol to predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko. "Verím, že to boli slová v emóciách. Hoci tak skúsenému politikovi by sa to nemalo stávať," podotkol.



Bratislava - Počet výpovedí pediatrov z ambulantných pohotovostných služieb stúpa. K 20. júlu ich evidujú 409. Informovala o tom Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti. Vyzvala preto na prijatie navrhovanej úpravy vo fungovaní ambulantných pohotovostí.



Bratislava - Stanovenie nového spôsobu určenia maximálnej výšky regulovaného nájomného bytov vo verejnom nájomnom sektore je cieľom pripravovaného návrhu opatrenia Ministerstva financií SR. Rezort k nemu zverejnil predbežnú informáciu. Súčasné nastavenie určovania regulovaných cien nájmu nebolo podľa ministerstva dlhodobo aktualizované.



Kyjev/Londýn - Donecká oblastná prokuratúra uviedla, že v dôsledku ruského ostreľovania mesta Kosťantynivka v Doneckej oblasti prišiel včera o život desaťročný chlapec a zranených bolo sedem ľudí vrátane štyroch detí.
Personál záchrannej služby pracuje na mieste zničenej budovy po ruskom útoku v Odese na Ukrajine vo štvrtok 20. júla 2023.
Foto: TASR/AP



Kyjev/Londýn - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na zrušenie obmedzení uvalených v Európe na vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov po súši po tom, ako bola ohrozená ich preprava po mori.



Moskva/Londýn - Podpredseda ruskej vlády a minister priemyslu a obchodu Denis Manturov vyhlásil, že Rusko niekoľkonásobne zvýšilo výrobu munície a vojenského vybavenia pre ruskú armádu bojujúcu vo vojne proti Ukrajine.



Washington - Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote do 400 miliónov dolárov (361 miliónov eur). Najnovšia zásielka má obsahovať muníciu pre salvové raketomety HIMARS a systémy protivzdušnej obrany NASAMS, ako aj rakety Stinger a Javelin, či malé prieskumné drony Hornet.



Rím - Talianska metropola Rím je od včera hostiteľom trojdňového summitu OSN o potravinovej bezpečnosti. Tento summit o potravinových systémoch sa koná v čase rastúcej potravinovej neistoty na celom svete, pričom agentúry OSN varujú pred rastúcim počtom ľudí trpiacich chronickým hladom.

- Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že na celom svete hladuje viac ako 780 miliónov ľudí, pričom takmer tretina svetových potravín sa vyhodí alebo stratí. Dodal, že 462 miliónov ľudí trpí podváhou a dve miliardy nadváhou alebo obezitou.



Tel Aviv - Včerajšie hlasovanie o kľúčovom zákone izraelskej súdnej reformy v tamojšom parlamente bolo "nevyhnutným demokratickým krokom", a to napriek rozsiahlym verejným protestom a znepokojeniu zo strany zahraničia. Vyplynulo to z vyhlásenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Kritici sa obávajú, že obmedzenie právomocí Najvyššieho súdu sústredí prílišnú moc v rukách vlády a povedie ku korupcii.



Pchjongjang - Dve balistické rakety krátkeho doletu vypálila včera Severná Kórea do Japonského mora, vyhlásila juhokórejská armáda.

- K odpalu rakiet došlo niekoľko hodín po tom, čo na vojenskú základňu na juhokórejskom ostrove Čedžu priplávala americká ponorka USS Annapolis.



Ženeva - Jeden človek zahynul a približne 15 ďalších utrpelo včera zranenia v kantóne Neuchâtel na severozápade Švajčiarska po tom, ako tamojšie mesto La Chaux-de-Fonds zasiahol nárazový vietor s rýchlosťou 217 km/h, ktorý spôsobil rozsiahle škody.
Policajti a hasiči pracujú pri spadnutom žeriave po tornáde, ktoré sa prehnalo mestom La Chaux-de-Fonds vo Švajčiarsku v pondelok 24. júla 2023.
Foto: TASR - AP



Moskva - Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal zákon zakazujúci zmenu pohlavia aj zmenu rodu v oficiálnych dokumentoch.



Varšava - Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA vo Varšave. Vo finále kvalifikácie zdolala Austrálčanku Maddison Inglisovú jednoznačne 6:1 a 6:0. V 1. kole sa Šramková stretne s domácou držiteľkou voľnej karty Weronikou Ewaldovou.



Maribor - Slovenská žrdkárka Anna Šimková sa prebojovala do finále na Európskom olympijskom festivale mládeže v slovinskom Maribore. Obhajkyňa vlaňajšieho bronzu skočila v kvalifikácii svoje tohtosezónne maximum 370 cm. O cenné kovy budú bojovať aj bežec Peter Dávid a plavkyňa Stela Megelová.