Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 18. októbra 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa včera popoludní stretla v Prezidentskom paláci s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, ktorý jej odovzdal zoznam kandidátov na členov novej vlády. Prezidentka sa s nomináciami oboznámi a následne bude informovať o svojom ďalšom postupe.

- Hlas-SD predstavil svoje nominácie na ministrov v novej vláde. Sú nimi Erik Tomáš (ministerstvo práce), Zuzana Dolinková (ministerstvo zdravotníctva), Richard Raši (ministerstvo investícií a informatizácie), Peter Kmec (vicepremiér pre plán obnovy), Denisa Saková (ministerstvo hospodárstva), Tomáš Drucker (ministerstvo školstva) a Matúš Šutaj Eštok (ministerstvo vnútra). Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa bude uchádzať o post predsedu Národnej rady SR.

- Slovenská národná strana navrhne za ministra životného prostredia Rudolfa Huliaka. Ministerkou kultúry by sa mohla stať Martina Šimkovičová.

- Progresívne Slovensko kritizuje nomináciu Rudolfa Huliaka na šéfa envirorezortu a Martiny Šimkovičovej na ministerku kultúry. Predseda hnutia Michal Šimečka vyzval lídra Smeru-SD Roberta Fica a predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby týmto nomináciám SNS zamedzili.

Bratislava - Zvolení poslanci Národnej rady Erika Jurinová a Jozef Viskupič z OĽANO a priatelia sa vzdajú poslaneckých mandátov. Obaja uprednostnili funkcie predsedov samosprávnych krajov.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová včera vymenovala do funkcie päť sudkýň a sedem sudcov. Zdôraznila, že sudcovia čelia nielen tlaku dvoch strán sporu na súde, ale aj tlaku očakávaní, a preto má profesia sudcu ústavou a zákonmi garantovanú nezávislosť.

Košice - Ústavný súd rozhodol o obnove konania, ktoré sa týka povinnosti Slovenskej informačnej služby vyradiť a zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila.

Bratislava - Spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel pripravuje výstavbu veterného parku v katastri Galanty a Gáňa, ktorý ráta s výstavbou piatich veterných turbín.

Bratislava - Slovenské elektrárne dokončili energetické spúšťanie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Štvrtý blok EMO by sa mohol dostať do prevádzky v roku 2024.

Brusel — Slovenské poslankyne Európskeho parlamentu Monika Beňová a Katarína Roth Neveďalová (obe Smer-SD) včera oznámili, že ukončili svoje členstvo v Skupine progresívnej aliancie socialistov a demokratov v EP.

Peking - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán včera v Pekingu rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o maďarsko-ruskej spolupráci pri preprave plynu a ropy a o jadrovej energetike.

Praha - V Prahe sa včera začala mimoriadna schôdza Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, na ktorej sa opozícia už tretíkrát v tomto volebnom období pokúsi vysloviť nedôveru vláde Petra Fialu.

Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu schválili vylepšený návrh nástroja vo výške 50 miliárd eur na podporu obnovy, rekonštrukcie a modernizácie Ukrajiny od roku 2024.

Brusel – Teroristická skupina Islamský štát sa včera prihlásila k útoku v Bruseli, pri ktorom ozbrojený muž zastrelil dvoch Švédov.

Tel Aviv - Palestínska militantná skupina Hamas obvinila Izrael z útoku na nemocnicu v pásme Gazy, po ktorom palestínske úrady hlásili stovky obetí. Izraelská armáda uviedla, že explóziu spôsobila raketa, ktorú odpálili z Gazy militanti zo skupiny Islamský džihád.

- Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v súvislosti s explóziou v nemocnici v Gaze vyhlásil trojdňový smútok a zároveň zrušil dnešné naplánované stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom.


- Palestínske radikálne hnutie Hamas je ochotné okamžite prepustiť všetkých civilných rukojemníkov, ak Izrael ukončí letecké útoky na pásmo Gazy.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že ukrajinská armáda po prvýkrát použila proti Rusku strely dlhého doletu ATACMS od Spojených štátov.

Rozhodnutie Washingtonu dodať Ukrajine rakety dlhého doletu ATACMS je závažnou chybou a dôsledky budú najvážnejšieho charakteru, uviedol ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov.