Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. októbra 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Richard Sulík končí ako predseda strany SaS. Na najbližšom kongrese strany 23. marca 2024 sa postu vzdá. Uchádzať sa chce o novú funkciu čestného predsedu strany. Kandidovať bude do eurovolieb.
Na snímke uprostred predseda politickej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil odchod z postu funkcie predsedu SaS po kongrese strany, ktorý sa bude konať v marci 2024. Bratislava, 23. októbra 2023.
Foto: TASR Martin Baumann



Bratislava - Stovky ľudí sa včera podvečer zišli na proteste pred Prezidentským palácom na bratislavskom Hodžovom námestí. Kritizovali hlavu štátu Zuzanu Čaputovú a vyzvali ju, aby neblokovala nomináciu Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia.



Bratislava - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba zo SaS sa vzdal mandátu v Národnej rade SR. Na jeho miesto by mal nastúpiť Juraj Krúpa.



Bratislava - Minister dopravy SR Pavol Lančarič rozhodol o odvolaní Vladimíra Jacka z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti. Dôvodom bolo manažérske pochybenie pri tendri na výstavbu R1 Banská Bystrica - Slovenská Ľupča.



Ružomberok - V Ružomberku opäť zaznamenali výskyt medveďa v blízkosti ľudských obydlí. V lokalitách Satelity, Kalvária, Baničné, Hrabovo a Vlkolínec to potvrdil zásahový tím. Odhadovaný počet jedincov je do desať.



Bratislava - Krajský súd v Bratislave zrušil predbežné opatrenie, ktorým Okresný súd Malacky zakázal Ministerstvu vnútra SR používať novozakúpený vrtuľník.



Bratislava - Obžalovaný Adam P. z kauzy vraždy študenta Daniela Tupého zostáva vo väzbe. Na neverejnom zasadnutí o tom rozhodol Krajský súd v Bratislave.



Bratislava - Prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove sa odvolal proti rozsudku prvostupňového súdu v daňovej kauze bývalého slovenského prezidenta Andreja Kisku. Žiada prísnejší trest. Kiska dostal trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky.



Bratislava - Cenová dostupnosť bývania na Slovensku je najhoršia v celej Európe. Na kúpu vlastného bývania tu treba viac ako 14 čistých ročných platov.



Prešov - Prešovský samosprávny kraj vyčlenil zo svojho rozpočtu 100.000 eur na pomoc ľuďom postihnutým nedávnym zemetrasením.
Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR - Maroš Černý



Bratislava - Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský začal neohlásenú kontrolu v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov Medveďov. Preveriť chce informácie šíriace sa na sociálnych sieťach.



Gaza - Na 5087 stúpol počet obetí odvetných izraelských náletov na pásmo Gazy.

Všetkým nemocniciam v pásme Gazy došlo palivo.

- Americký prezident Joe Biden povedal, že akékoľvek rokovania o prímerí v pásme Gazy sa môžu uskutočniť až v prípade, ak palestínske militantné hnutie Hamas prepustí všetkých rukojemníkov, ktorých zajalo počas útoku na Izrael 7. októbra. Európska únia zvažuje výzvu na humanitárne prímerie medzi Izraelom a Hamasom.

- Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala Izrael, aby odvolal nariadenie na evakuáciu nemocníc na severe palestínskeho pásma Gazy.
Rakety vystrelené z pásma Gazy na Izrael 23. októbra 2023.
Foto: TASR/AP



Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predložil parlamentu na ratifikáciu prístupový protokol Švédska do Severoatlantickej aliancie.



Washington - Po zrážkach čínskych a filipínskych plavidiel v spornej oblasti Juhočínskeho mora Spojené štáty opätovne varovali, že by v prípade ozbrojeného útoku prišli Filipínam na pomoc na základe obrannej dohody z roku 1951.



Kyjev - Ukrajina, ktorá je od minuloročnej ruskej invázie odkázaná na pomoc zo zahraničia, dúfa, že v budúcom roku dostane od Európskej únie 18 miliárd eur. To by bola rovnaká suma, akú si zabezpečila na rok 2023.



New York - Organizácia Spojených národov vyjadrila znepokojenie nad atmosférou vzájomného podozrievania v Kosove a žiada prijatie rozhodujúcich zmierňujúcich opatrení medzi Kosovom a Srbskom.



Moskva - Kremeľ berie vážne hrozby Lotyšska, že v dôsledku poškodenia plynovodu Balticconnector, ktorý vedie po morskom dne, by malo NATO v prípade potvrdenia účasti Moskvy na incidente zablokovať ruským lodiam prístup do Baltského mora.



Bern - Parlamentné voľby vo Švajčiarsku vyhrala pravicová konzervatívna Švajčiarska ľudová strana, ktorá získala 62 z 200 kresiel v Národnej rade. SVP je najsilnejšou stranou vo Švajčiarsku už vyše 20 rokov.