Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 26. októbra 2023 - 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová včera vymenovala vládu Slovenskej republiky. Povedie ju predseda Smeru-SD Robert Fico. Vládnu koalíciu vytvorili strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS.

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala vládu SR, ktorú povedie Robert Fico (Smer-SD) v Prezidentskom paláci 25. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Predsedom Národnej rady sa stal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 131 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76.

Na snímke novozvolený predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia 25. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ministri novovymenovanej vlády SR si včera popoludní prevzali agendu na svojich úradoch. Z ministerstiev zamierili rovno na úrad vlády, kde sa zišli na svojom prvom rokovaní. Riešili personálne otázky a výmeny na postoch štátnych tajomníkov, prípadne vedúcich služobných úradov.

Na snímke prvé rokovanie novej vlády Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), premiér SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) 25. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR na ustanovujúcej schôdzi zvolili štyroch podpredsedov parlamentu. Sú nimi Ľuboš Blaha (Smer-SD), Peter Žiga (Hlas-SD), Andrej Danko (SNS) a Michal Šimečka (PS).

Na kombo snímke noví podpredsedovia NR SR.
Foto: TASR


Bratislava - Vo veku 59 rokov zomrel bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Na archívnej snímke Dobroslav T.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Hnutie OĽANO a priatelia zmenilo názov. Po novom sa volá Slovensko.


Praha - Bývalý minister obrany Jaroslav Naď bude od 1. novembra odborným poradcom českej ministerky obrany Jany Černochovej.


Bratislava - Viaceré mestá a obce na Slovensku budú od budúceho roka zvyšovať miestne dane a poplatky. Samospráve stále chýbajú financie, ktoré im vláda "zobrala".


Košice - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny poskytne dotáciu domácnostiam, obciam a mestám, ktoré najviac postihlo októbrové zemetrasenie na východe Slovenska. Fyzickým osobám rezort práce poskytne dotáciu jednorazovo v maximálnej výške 800 eur na domácnosť.


Praha - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský chce s novým šéfom slovenskej diplomacie Jurajom Blanárom pracovať na zachovaní nadštandardných vzťahov medzi ČR a SR.


Jeruzalem - Izrael súhlasil s dočasným odložením očakávanej pozemnej ofenzívy v pásme Gazy, aby Spojené štáty stihli narýchlo presunúť na Blízky východ protivzdušnú obranu na ochranu amerických vojakov v regióne.


Káhira - Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že Francúzsko posiela loď námorných síl na pomoc nemocniciam v palestínskom pásme Gazy, ktorým hrozí počas izraelského bombardovania a blokády kolaps.


Berlín - Nemecko predĺži stacionárne hraničné kontroly na hraniciach s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom o ďalších 20 dní.


Praha - Česká vláda zrejme budúci týždeň predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom. Naznačil to český minister vnútra Vít Rakušan.


Praha - Česko chce zvolať rokovanie krajín Vyšehradskej štvorky v rozšírenom formáte aj s Rakúskom a Nemeckom, ktoré sa bude týkať migrácie.


Moskva - Ruský parlament definitívne schválil odstúpenie od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok.


Washington - Členovia Snemovne reprezentantov Spojených štátov si za nového predsedu zvolili republikána Mikea Johnsona.


New York - Bezpečnostná rada OSN včera neschválila rezolúciu predloženú Spojenými štátmi v súvislosti s konfliktom medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas a humanitárnou situáciou v pásme Gazy.


Istanbul – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov z toho, že svojím údajným proizraelským postojom prehlbuje súčasnú krízu v Gaze.


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina podnikne túto zimu úder proti Rusku a nebude sa len brániť, ak Moskva spustí vzdušné útoky zamerané na ochromenie ukrajinskej energetickej siete.


Ženeva - Počet utečencov vo svete dosiahol rekordných 114 miliónov. Dôvodom sú konflikty na troch kontinentoch i počasie. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.


Berlín - Nemecká vláda schválila návrh zákona na urýchlenie procedúr vedúcich k deportáciám cudzincov.


Moskva - Ruská armáda usporiadala včera cvičenie, ktoré simulovalo odvetný jadrový útok a zahŕňalo odpálenie balistických a riadených rakiet. Na cvičenie dohliadal ruský prezident Vladimir Putin.


Washington - Najmenej 16 ľudí zahynulo a viacero ďalších utrpelo zranenia pri streľbe v meste Lewiston v americkom štáte Maine. Po strelcovi stále pátra polícia.