Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 30. októbra 2023 - 5.45 h

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová je pripravená na vecnú a konštruktívnu debatu s vládou, podobne ako pri predchádzajúcich kabinetoch. Uviedla to v diskusii RTVS Sobotné dialógy. Slová premiéra o zastavení vojenskej pomoci Ukrajine prezidentku neprekvapili a postoj vlády rešpektuje. Trvá však na tom, že bola v prospech slovenských záujmov a prispela aj k získaniu kreditu Slovenska v zahraničí. Zároveň ocenila, že by mala pokračovať komerčná a humanitárna pomoc či pomoc pri odmínovaní krajiny.

Bratislava — Dohodu o obrannej spolupráci s USA bude nutné upraviť. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) to uviedol po rokovaní s americkým veľvyslancom v SR Gautamom Ranom. Zároveň ho informoval, že Slovensko na Ukrajinu nebude posielať nové zásielky zo svojich muničných skladov.

Bratislava - Poslanec Národnej rady SR Rudolf Huliak (SNS) odmietol, že by bol najpravdepodobnejším kandidátom na štátneho tajomníka na ministerstve pôdohospodárstva. Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať ho za ministra životného prostredia neplánuje napadnúť na Ústavnom súde SR. Uviedol to včera v relácii TV Markíza. Opozičný poslanec Michal Šipoš (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia) obvinil predstaviteľov koalície zo snahy zmeniť volebný systém a potrebné hlasy získať aj od KDH výmenou za ústavný zákaz adopcií homosexuálnymi pármi.

Bratislava - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví určí regulované ceny energií a vody na rok 2024 v zmysle platnej legislatívy SR po riadnom ukončení cenových konaní v závere tohto roka. Využije pritom všetky svoje regulačné nástroje, aby boli tieto regulované ceny čo možno najnižšie.

Bratislava - Na Slovensku chýbajú odborníci na kybernetickú bezpečnosť. Podľa odhadov Národného bezpečnostného úradu existuje približne 19.200 neobsadených pracovných pozícií v tejto oblasti.

Bratislava - Ponuky na vybavenie vodičského preukazu cez internet sú podvod, upozorňuje polícia na sociálnej sieti.

Bratislava - Bývalý poslanec Národnej rady SR a exprimátor Hlohovca Miroslav Kollár ohlásil po deviatich rokoch koniec v aktívnej politike.

Kyjev - Ukrajina prestane od roku 2025 prepravovať ruský plyn na západ. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa to povedal šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov. Cieľom EÚ je prestať dovážať fosílne energie z Ruska od roku 2027.

Moskva - Rusko sa vyhráža, že skonfiškuje majetok krajín Európskej únie, ak únia začne zo zmrazených ruských finančných aktív financovať Ukrajinu.

Minsk — Rusko a Ukrajina sa na frontovej línii ocitli v patovej situácii a obe strany musia začať rokovať o ukončení konfliktu. Uviedol to bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Washington - Americký prezident Joe Biden vyzval Izrael na to, aby chránil civilistov v pásme Gazy. V mene Spojených štátov taktiež žiadal okamžité navýšenie humanitárnej pomoci smerujúcej do tejto palestínskej enklávy.

Gaza - Ozbrojené krídlo Hamasu v sobotu vyhlásilo, že je pripravené prepustiť rukojemníkov, ktorých unieslo počas útoku zo 7. októbra, ak Izrael prepustí všetkých väznených Palestínčanov.

- Ministerstvo zdravotníctva v palestínskom pásme Gazy včera oznámilo, že počet Palestínčanov zabitých počas trojtýždňovej vojny s Izraelom presiahol 8000. Podľa ministerstva sa obeťami stali väčšinou ženy a neplnoleté osoby.

- Izraelská armáda v noci na dnes podnikla odvetné útoky na vojenskú infraštruktúru na území Sýrie.

Tel Aviv - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v Tel Avive, aby mu vyjadrilo nesúhlas s návštevou predstaviteľov palestínskeho militantného hnutia Hamas v Moskve. Rusko má dobré vzťahy s Hamasom, ktorý na rozdiel od západných krajín nepovažuje za teroristickú skupinu.

Teherán – Iránsky prezident Ebráhím Raísí varoval Izrael, že neutíchajúce izraelské bombardovanie pásma Gazy "môže všetkých prinútiť" konať.

Praha - Česká ministerka obrany Jana Černochová vyzvala v sobotu na vystúpenie Česka z Organizácie Spojených národov. Reagovala tak na rezolúciu Valného zhromaždenia OSN žiadajúcu okamžité "humanitárne prímerie" v pásme Gazy.