Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 5. decembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Vláda včera schválila balík opatrení na konsolidáciu verejných financií. V budúcom roku má do rozpočtu priniesť 1,96 miliardy eur. Jeho súčasťou je mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu o 1 percentuálny bod.
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po skončení 7. zasadnutia vlády SR v Bratislave v pondelok 4. decembra 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


- Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok pôjde na rokovanie vlády až budúci týždeň. Predtým v ňom musia byť zapracované konsolidačné opatrenia, ktoré schválil kabinet včera. Takisto musí zasadnúť makro a daňový výbor na ministerstve financií a návrh musí prerokovať aj tripartita.

- Štátny sviatok Deň Ústavy Slovenskej republiky by viac nemal byť dňom pracovného pokoja. Vyplýva to z návrhu zákona v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, ktorý včera schválila vláda.

- Od apríla 2024 by sa mali zvýšiť súdne a správne poplatky. Zámerom úpravy zákona je valorizácia sadzieb vybraných poplatkov.

- Zdravotné odvody pre zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby a tzv. samoplatiteľov sa majú od nového roka zvýšiť. Návrh novelizácie zákona o zdravotnom poistení včera schválila vláda.

- RTVS má dostávať zo štátneho rozpočtu príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta hrubého domáceho produktu. Príspevok pre RTVS sa zmenou redukuje, v júni schválili poslanci pre RTVS 0,17 percenta HDP.



Bratislava - Regulovaná cena dodávky elektriny pre domácnosti bude stabilizovaná približne na úrovni roka 2023. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví však prerušil cenové konania pre troch veľkých dodávateľov elektriny (ZSE, SSE a VSE), keďže podľa úradu požadujú nárast cien elektriny pre domácnosti nad rámec povinností im udelených v rozhodnutí Ministerstva hospodárstva SR o všeobecnom hospodárskom záujme.

- Vláda včera odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andreja Jurisa.



Bratislava - Premiér Robert Fico včera telefonoval s ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom. Potvrdil záujem Slovenskej republiky pomáhať Ukrajine humanitárne a v civilnej oblasti. Avizoval tiež stretnutie so Šmyhaľom na slovensko-ukrajinských hraniciach začiatkom roku 2024.



Vyšné Nemecké - Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod je osobná doprava vybavovaná priebežne, čakacie doby pre nákladnú dopravu sú štyri až päť dní.
Na snímke Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v piatok 1. decembra 2023 o 15.00 h zablokovala hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod. Protestuje tým proti zrušeniu povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii.
Foto: TASR - Roman Hanc


Brusel - Zasadnutie ministrov dopravy EÚ neponúklo momentálne žiadnu odpoveď slovenským či poľským kamionistom blokujúcich svojich lacnejších ukrajinských kolegov na hraničných priechodoch. Uviedol to minister dopravy SR Jozef Ráž v rámci zasadnutia Rady EÚ pre dopravu v Bruseli.

– Poľský premiér Mateusz Morawiecki včera naliehal na Európsku úniu, aby obnovila povolenky pre ukrajinské kamióny.



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vyzval šéfa Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jána Jenča, aby odstúpil z funkcie pre nezákonné konanie. Mestský súd v Košiciach rozhodol, že inšpekcia vedená Jenčom nezákonne odvolala z funkcie riaditeľku Inšpektorátu životného prostredia Košice Angeliku Theinerovú pre kauzu odkaliska Poša.



Bratislava - Politické strany dostanú za výsledky tohtoročných parlamentných volieb príspevok celkovo vo výške 92,87 milióna eur. Príspevok si rozdelí osem strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov.



Bratislava - Progresívne Slovensko avizuje podanie ústavnej sťažnosti pre zámer obmedziť alebo zrušiť fungovanie Úradu špeciálnej prokuratúry. Hnutie tiež v tejto súvislosti požiadalo o stretnutie eurokomisára pre justíciu Didiera Reyndersa.



Bratislava - Najlepšou štátnou univerzitnou a fakultnou nemocnicou roka sa opäť stala Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - fakultná nemocnica. V kategórii všeobecných nemocníc obhájila prvenstvo Nemocnica Agel Košice-Šaca.



Washington - Biely dom včera varoval, že ak americký Kongres do konca roka neschváli nové finančné prostriedky, nebude už z čoho poskytovať vojenskú pomoc Ukrajine.



Sofia - Bulharský prezident Rumen Radev vetoval zákon, ktorým parlament schválil dohodu o poskytnutí obrnených transportérov BTR sovietskej výroby Ukrajine.



Praha - Protest českých lekárov, ktorí podali výpovede z nadčasovej práce, by sa mohol skončiť tento týždeň v piatok. Minister zdravotníctva Vlastimil Válek oznámil, že lekári včera prijali ponuku na zvýšenie platov v zdravotníctve.