Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 29. decembra 2023 - 5.45 h.


Bratislava - Slovensko dostalo v rámci Plánu obnovy a odolnosti tretiu platbu v plnej výške. Hodnota celej žiadosti bola 815 miliónov eur a po odpočítaní časti predfinancovania prišlo viac než 662 miliónov eur.


Bratislava - Slovensko poskytlo materiálnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy. Ide o 11.816 ton pomoci vo výške 66.698 eur.


Bratislava – Ak sa predseda Národnej rady SR a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini rozhodne kandidovať na prezidenta SR, môže naisto rátať s podporou Smeru-SD. Vyhlásil to v rozhovore pre TASR predseda vlády SR a líder Smeru Robert Fico. Potvrdil ďalej, že jeho strana v tejto situácii ani nezvažuje vlastného kandidáta. Čaká na Pellegriniho rozhodnutie.

Na archívnej snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Šanca, že o post hlavy štátu zabojuje napokon aj predseda SNS Andrej Danko, je podľa jeho slov čím ďalej, tým väčšia. Povedal to v rozhovore pre TASR. Ak by sa stal prezidentom súčasný predseda Národnej rady SR a Hlasu-SD Peter Pellegrini, SNS bude žiadať prerozdelenie postov v koalícii. Pripustil aj zmeny v ministerskom klube SNS.

- Predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini odmieta zmeny pri prerozdelení rezortov, pokiaľ by sa stal prezidentom. Argumentuje, že koaličná dohoda vzišla z výsledkov parlamentných volieb a nemôže súvisieť s voľbami prezidenta.

Na archívnej snímke podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Národný park Podunajsko, ktorý mal vzniknúť na juhozápade Slovenska, nebude. Vyplýva to z vyjadrenia ministra životného prostredia Tomáša Tarabu. Envirorezort podľa neho nebude zakladať žiadne nové národné parky, ale manažovať tie, ktoré už na Slovensku sú.

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Nemôžeme sa tváriť, že Schengen funguje, a pritom k nám prichádzajú nelegálni migranti. Nefunguje, a musíme hľadať riešenia, ako ho obnoviť alebo posilniť. V koncoročnom rozhovore pre TASR to uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD).

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár.
Foto: TASR/DUNA/MTI-Zoltan Balogh


Bratislava - Súťaž na automatizovaný systém porušení pravidiel cestnej premávky v hodnote 72,7 milióna eur bez DPH sa zruší, upraví a vyhlási nanovo. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to avizoval v rozhovore pre TASR. Pôvodné verejné obstarávanie na 279 stacionárnych radarov je podľa neho neprehľadné.

Na archívnej snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) sa včera stretol s rodičmi tragicky zosnulého Romana z Parchovian, ktorý 20. novembra počas prestávky vyšiel na strechu školy a pri páde utrpel zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol.

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (HLAS-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Opozičné hnutie Slovensko žiada listom prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu kompetenčného zákona.

Na archívnej snímke poslanec NR SR Igor Matovič (Slovensko).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne poistené osoby si môžu vypočítať na webovej stránke Sociálnej poisťovne poistné za obdobie od 1. januára.


Bratislava - Slovenskí mlynári už majú nakúpené takmer ideálne zásoby potravinárskej pšenice a ďalších obilnín. Spotrebitelia tak budú mať k dispozícii dostatok múky vyrobenej z obilia vypestovaného na slovenských poliach až do budúcoročnej žatvy.


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera dôrazne vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby spojilo sily v boji proti ruskej agresii. Výzvu zverejnil v období neistoty okolo dodávok vojenskej pomoci Ukrajine na budúci rok.


Bukurešť - Rumunsko a Bulharsko dosiahli dohodu s Rakúskom o pričlenení sa do európskeho schengenského priestoru vo vzduchu a na mori od marca 2024.


Varšava - Európska komisia poskytla Poľsku prvých päť miliárd eur z finančných prostriedkov určených na obnovu krajiny po pandémii covidu, ktoré Brusel pozastavil pre obavy z oslabovania princípov právneho štátu.


Washington - Americký štát Maine včera zablokoval bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi kandidovanie v prezidentských primárkach republikánskej strany, dôvodom je Trumpov podiel na útoku ľudí na Kongres USA v januári 2021.


Soul - Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde, muničnému priemyslu a jadrovému sektoru, aby urýchlili prípravy na vojnu a čelili tak podľa neho bezprecedentným konfrontačným krokom Spojených štátov.


Kyjev - Ukrajina a Maďarsko pripravujú schôdzku prezidenta Volodymyra Zelenského s premiérom Viktorom Orbánom, ktorá sa uskutoční už "v blízkej budúcnosti".


Lienz - Petra Vlhová obsadila vo včerajšom obrovskom slalome Svetového pohára v rakúskom Lienzi 7. priečku.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v cieli 2. kola obrovského slalomu Svetového pohára v rakúskom Lienzi vo štvrtok 28. decembra 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann