Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 1. februára 2024 - 5.45 h.


Bratislava - Celkovo 11 kandidátov chce zabojovať o post prezidenta v nadchádzajúcich voľbách. V abecednom poradí kandidujú Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.


Bratislava - Predseda parlamentu Peter Pellegrini otvoril včera 9. schôdzu Národnej rady. Diskusia v pléne k novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní je skrátená na 62 hodín.


Bratislava - V kauze Súmrak sa od 2. januára vedie trestné stíhanie. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Obvineniu v kauze Súmrak pôvodne čelil okrem iných aj súčasný premiér Robert Fico a súčasný minister obrany Robert Kaliňák.


Praha - Režim na česko-slovenských hraniciach sa zmení. Aktuálna podoba kontrol sa končí, odteraz budú už len náhodné.

- Poľsko predĺžilo dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom do 2. marca.


Bratislava - V Bratislave sa dnes bude konať okrem ďalšieho protivládneho protestu aj zhromaždenie a pochod na podporu ministerky kultúry.


Bratislava - Prezídium Policajného zboru vyčlenilo pre školy viac ako 2000 tzv. policajtov prvého kontaktu. Na Akadémii Policajného zboru v Bratislave odštartovalo tiež prvé vzdelávanie zamerané na bezpečnosť tzv. mäkkých cieľov, kam patria aj školy.


Bratislava - Pri projekte novej martinskej nemocnice sú vážne prekážky. Okrem iného sa ešte neuzavrelo verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby.

Na snímke riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) Peter Durný počas tlačovej konferencie k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine, 31. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - RTVS na rok 2024 zatiaľ nemá schválený rozpočet. Návrh finančného plánu a programového konceptu, ktorý na rokovaní rady predložil manažment, členovia orgánu dohľadu neprijali.

Ilustračné foto.
Foto: TASR – Michal Svítok


Bratislava - Čistý zisk 25 bánk pôsobiacich na Slovensku v minulom roku medziročne vzrástol o takmer 380 miliónov eur alebo 46 % na 1,2 miliardy eur.


Bratislava - V roku 2023 zarobili najmenej zamestnanci v oblasti sociálnej starostlivosti. Desatina pracovníkov týchto firiem zarábala mesačne menej ako 800 eur.


Toronto - Vlády musia riešiť výzvy ako klimatická kríza, bezpečnosť či digitalizácia. Nemôžu to však robiť bez zapojenia, inovácií a vedenia zo strany súkromného sektora. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na otvorení slovensko-kanadského biznis fóra v kanadskom Toronte.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová vystupuje s prejavom počas otvorenia slovensko-kanadského biznis fóra v Toronte v stredu 31. januára 2024.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Brusel - Európska únia včera požiadala ministrov obrany členských krajín, aby predostreli podrobný prehľad vojenskej pomoci, ktorú poskytujú Ukrajine na jej boj proti ruskej invázii.

- Dnes sa v Bruseli uskutoční summit Európskej rady zloženej z lídrov členských štátov, na ktorom bude dominovať téma vojenskej pomoci pre Ukrajinu, a síce 50 miliárd eur z rozpočtu EÚ pre Kyjev, ktoré blokuje Maďarsko.

- Slovensko nevidí problém v návrhoch, ktorými Maďarsko podmieňuje svoj súhlas so schválením revízie rozpočtu EÚ potrebnej na pomoc Ukrajine počas nasledujúcich štyroch rokov v objeme 50 miliárd eur.


Brusel - Ukrajina môže tento rok očakávať z Európskej únie vojenskú pomoc v hodnote najmenej 21 miliárd eur, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.


Berlín - Nemecko chce tento rok vycvičiť ďalších 10.000 vojakov z Ukrajiny.


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že protivzdušný systém Patriot americkej výroby zostrelil minulý týždeň vojenské lietadlo, v ktorom sa podľa Moskvy nachádzali zajatí ukrajinskí vojaci.


Haag - Medzinárodný súdny dvor včera z veľkej časti zamietol tvrdenia Ukrajiny, že Rusko financuje na jej východe terorizmus. Podľa MSD však Rusko porušilo niektoré časti medzinárodného dohovoru o potláčaní financovania terorizmu. Medzinárodný súdny dvor odmietol žiadosť Ukrajiny o reparácie a Rusku len nariadil, aby dodržiaval medzinárodné dohovory.


Jeruzalem - Agentúra OSN pre palestínskych utečencov je "úplne infiltrovaná" militantným hnutím Hamas. Uviedol to izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Tvrdí, že 12 zamestnancov UNRWA sa podieľalo na teroristickom útoku Hamasu zo 7. októbra.


Washington - Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa opäť nominovali na Nobelovu cenu za mier.


Rím - Taliansko plánuje využiť informácie o životnom štandarde, ktoré zverejňujú osoby v slobodných povolaniach a podnikatelia na sociálnych sieťach, na odhalenie daňových únikov.


Brusel - Poľnohospodári, ktorí už niekoľko týždňov protestami vyjadrujú nespokojnosť s opatreniami vlád i reguláciami na úrovni Európskej únie, budú dnes protestovať aj pred sídlom EÚ v Bruseli.