Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 5. februára 2024 - 5.45 h.



Pittsburgh - Prezidentka SR Zuzana Čaputová mala pozitívny test na COVID-19. Zrušila preto včera v Pittsburghu program posledného dňa svojej pracovnej cesty v USA. Na Slovensko sa vráti dnes ako sa pôvodne plánovalo.



Bratislava - Poslanec Národnej rady SR Ján Horecký (KDH) predpokladá, že KDH v prvom kole prezidentských volieb nepodporí žiadneho kandidáta. Uviedol to v diskusnej relácii TA3. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) deklaroval, že strana robí všetko pre to, aby kandidatúra dvoch členov koalície neohrozila jej chod.



Bratislava - Novelou Trestného zákona chce vláda znižovať drakonické tresty. Uviedol to včera v diskusnej relácii RTVS vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) pripomenula, že podľa prieskumu ani voliči strán vládnej koalície nechcú tieto zmeny, lebo ohrozia bezpečnosť obyvateľov.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa vrátia do lavíc opäť zajtra. V rokovaní na 9. schôdzi by mali pokračovať diskusiou o vládnej novele Trestného zákona, ktorá je aktuálne v druhom čítaní a ktorej sa poslanci venujú v skrátenom legislatívnom konaní.

- Novelu Trestného zákona by mohli poslanci Národnej rady SR schváliť tento týždeň v stredu alebo vo štvrtok. Očakáva to premiér Robert Fico.



Bratislava - Mimoriadna schôdza parlamentu k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martina Šimkovičovej (nominantka SNS) by mohla byť zvolaná koncom týždňa. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini o tom informoval v piatok v súvislosti s návrhom opozície.



Bratislava - Sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR budú dnes voliť nového člena Súdnej rady SR.



Bratislava - Obce majú začať vydávať hlasovacie preukazy od stredy (7. 2.). Určené sú pre voličov, ktorí v deň prezidentských volieb nebudú môcť voliť v mieste svojho trvalého bydliska. O hlasovací preukaz môžu voliči žiadať písomne a cez e-mail najneskôr do 4. marca na prvé kolo volieb a do 14. marca na druhé kolo volieb.

Bratislava - Tento rok očakávajú Ozbrojené sily SR dodanie prvých troch stíhacích lietadiel F-16, prvých šiestich 3D radarov a posledných šiestich húfnic Zuzana 2.

Bratislava - Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.



Bratislava - Mestskí policajti v Bratislave od začiatku tzv. chodníkovej novely vybrali na blokových pokutách celkovo 33.550 eur.



Praha - O polnoci z piatka na sobotu skončili kontroly na česko-slovenskej hranici, ktoré vlani v októbri zaviedla česká vláda. Počas zhruba štyroch mesiacov policajti zachytili takmer 1200 tranzitných nelegálnych migrantov a 58 prevádzačov.



Washington - Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson včera vyjadril nesúhlas s návrhom zákona o ochrane hraníc, ktorý by v prípade schválenia uvoľnil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu.



Istanbul - Ruský prezident Vladimir Putin v dohľadnom čase pricestuje na návštevu Turecka. Včera to oznámil turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan, ktorý pritom neuviedol presný termín návštevy.



Paríž - Obyvatelia Paríža podporili vo včerajšom referende návrh na zvýšenie poplatkov za parkovanie pre vozidlá triedy SUV. Hodina parkovného v centre mesta pre vozidlá s hmotnosťou nad 1,6 tony bude stáť 18 eur, resp. 12 eur mimo centra.



Kraljevo - Slovenskí tenisti postúpili prvýkrát do skupinovej fázy finálového turnaja Davisovho pohára. V kvalifikačnom dueli vyhrali na antuke v Kraljeve nad domácim Srbskom 4:0.

Sigulda - Slovenské bobistky Viktória Čerňanská a Lucia Mokrášová obsadili včera siedmu priečku v dvojboboch na ME v lotyšskej Sigulde.



Dauhe - Slovenská akvabela Viktória Reichová postúpila do finále voľného sóla na MS v plaveckých športoch v Dauhe. Vo včerajšej kvalifikácii obsadila 8. miesto.



Bratislava - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová odletela včera do Švajčiarska, kde podstúpi na klinike Hospital di Valais operáciu zraneného pravého kolena.