Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 13. júna 2024 - 5.45 h.



Praha - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa po skončení mandátu chce venovať oblasti vzdelávania a mieni pôsobiť v akademickej sfére. Povedala to včera po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom.
Na snímke zľava český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas oficiálneho privítania Zuzany Čaputovej na Pražskom hrade, kde začala svoju poslednú zahraničnú návštevu vo funkcii. Praha, 12. júna 2024.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová



Bratislava - Premiér Robert Fico počas zotavovania sa po streľbe komunikuje v rámci koalície. Médiám to potvrdil minister obrany Robert Kaliňák a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok.



Bratislava - Minister obrany Robert Kaliňák avizoval podanie trestného oznámenia ministerstvom obrany v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Bývalý minister obrany a súčasný predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď podľa Kaliňáka darovaním stíhačiek oslabil ozbrojené sily v rozpore s Ústavou SR. Jaroslav Naď v reakcii uviedol, že rozhodnutie darovať stíhačky Ukrajine by urobil spolu s vládou znova, keďže zachraňujú životy a Slovensku majú byť preplatené z Európskeho mierového nástroja.



Bratislava - Na pomoc odkázaným ľuďom poskytne vláda SR v tomto a budúcom roku o 140 miliónov eur viac. Uviedol to minister práce Erik Tomáš. Zvýšia sa aj všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie.



Bratislava - Vláda včera schválila návrh zákona, tzv. lex atentát, ktorý má riešiť niektoré opatrenia na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Zároveň odporučila parlamentu prerokovať ho v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o reakciu na atentát na premiéra Roberta Fica.

- Zákaz zhromaždení by mohol platiť v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, vlády SR či všeobecného súdu. V prípade Ústavného súdu SR by mal platiť zákaz zhromaždenia v okruhu 100 metrov od jeho sídla. Návrh počíta aj s novými dôvodmi na zákaz zhromaždenia. Chce napríklad zamedziť protestom pred obydliami.

- Prezident, predseda Národnej rady SR a premiér by mali mať priznané právo na "primerane vybavenú nehnuteľnosť". Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dve volebné obdobia, by zároveň mali mať právo na doživotný plat.

- V lex atentáte taktiež navrhujú, aby sa ochrana poskytovala aj všetkým predsedom politických strán a hnutí, ktoré v ostatných voľbách získali zastúpenie v NR SR. Ochranu by mal mať aj generálny prokurátor a predseda Ústavného súdu SR.

- Progresívne Slovensko kritizuje v balíku opatrení, tzv. lex atentát, ustanovenia nesúvisiace s bezpečnosťou a ochranou ústavných činiteľov aj viaceré pasáže obmedzujúce právo na zhromažďovanie. KDH bude ešte o návrhu diskutovať, v predloženej podobe by ho pravdepodobne nepodporilo. SaS konštatuje, že opatrenia neprispievajú k zlepšeniu bezpečnostnej situácie, vo viacerých častiach vidí riziko zneužitia. Poslanci z klubu Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí vládny návrh odmietajú a vyzvali na jeho stiahnutie.

Na snímke zľava vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra, vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie po 38. rokovaní vlády SR v Bratislave 12. júna 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Na vysokých školách sa upraví prístup k podpore tehotných študentiek a študentov, ktorí sa starajú o deti do troch rokov. Novelizácia sa týka najmä učebných plánov, prerušení štúdia a platenia školného. Vyplýva to z novely zákona o vysokých školách, ktorú včera schválili poslanci Národnej rady SR.

- Zamestnanec bude môcť od budúceho roka preniesť rekreačný poukaz aj na svojho rodiča. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú Národná rada SR včera definitívne schválila.

- Ministerstvo dopravy zavedie diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou. Umožní to novela zákona o diaľničnej známke, ktorú včera poslanci Národnej rady SR definitívne schválili.



Bratislava - Do Progresívneho Slovenska vstupuje predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ktorý bol zakladateľom OĽANO.
Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a jeden zo zakladateľov hnutia OĽaNO Jozef Viskupič (vľavo), ktorého víta v hnutí Progresívne Slovensko (PS) jeho predseda Michal Šimečka na tlačovej konferencii v Trnave v stredu 12. júna 2024.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj



Brusel - Európska komisia sa chystá oznámiť výrobcom automobilov, že od budúceho mesiaca bude predbežne uplatňovať clá na dovážané čínske elektrické vozidlá až do výšky 25 %. Uviedol to denník Financial Times.



Brusel - Severoatlantická aliancia sa pripravuje na prevzatie úlohy koordinátora dodávok zbraní pre Ukrajinu od Spojených štátov.



Budapešť - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a maďarský premiér Viktor Orbán sa v Budapešti dohodli, že krajina nebude blokovať rozhodnutia aliancie o poskytovaní podpory Ukrajine. Maďarsko však nedodá Kyjevu žiaden personál ani finančnú pomoc.



Bari — Americký prezident Joe Biden a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj podpíšu dnes na summite skupiny G7 v Taliansku bilaterálnu bezpečnostnú dohodu.

- Štáty skupiny G7 sa predbežne dohodli, že Ukrajine do konca tohto roku zabezpečia 50 miliárd dolárov, ktoré získajú s pomocou zmrazených ruských aktív.



Rím - Slovenská atlétka Gabriela Gajanová vybojovala striebornú medailu v behu na 800 m na ME v Ríme.

Na snímke slovenská reprezentantka Gabriela Gajanová oslavuje striebro vo finále žien na 800 metrov na majstrovstvách Európy v atletike v Ríme v stredu 12. júna 2024.
Foto: TASR/AP