Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 14. júna 2024 - 5.45 h.



Praha - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si včera na Pražskom hrade prevzala z rúk českého prezidenta Petra Pavla najvyššie české štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva občianskej skupiny I. triedy za obzvlášť vynikajúce zásluhy v prospech ČR. Pavlovi zároveň udelila najvyššie slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy.

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si preberá z rúk českého prezidenta Petra Pavla najvyššie české štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva I. triedy za obzvlášť vynikajúce zásluhy v prospech Českej republiky na ceremónii odovzdávania štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade vo štvrtok 13. júna 2024.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes popoludní vystúpi so svojím posledným verejným príhovorom vo funkcii. Rozlúčkové podujatie sa uskutoční v Prezidentskej záhrade v Bratislave.



Bratislava - Prvá oficiálna zahraničná cesta Petra Pellegriniho vo funkcii prezidenta SR povedie do Českej republiky. Konať sa bude 26. júna.



Bratislava - Rušenie Rady pre štátnu službu je jedno z opatrení, ktoré má za cieľ prispieť ku konsolidácii verejných financií. Uviedol to Úrad vlády SR v súvislosti s pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o organizácii a činnosti vlády, ktorým sa má rada zrušiť. Odhadovaná úspora realizácie tohto opatrenia predstavuje sumu zhruba 655.000 eur ročne.



Bratislava - Národná rada SR prerokuje vládnu novelu zákona o krajinnom plánovaní v skrátenom legislatívnom konaní. Včera to odsúhlasili poslanci. Legislatíva, ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia v súlade s cieľmi plánu obnovy, má zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny a jej hodnôt.

- Príspevok za ubytovanie odídencov sa bude po novom poskytovať iba 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska na území SR. Vyplýva to z novely zákona, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR.



Bratislava - Viacero štátnych nemocníc dostane financie na investičné projekty realizované v rokoch 2025 až 2028. Celková suma schválených investičných projektov je 27,6 milióna eur.

Trenčín - Vodiča kamióna, ktorý 27. mája usmrtil na diaľnici D1 pri Hornej Strede dvoch hasičov a spôsobil ťažké zranenie príslušníkovi Mýtnej polície, nebudú stíhať väzobne.



Žilina - Zásobníky plynu na Slovensku sú naplnené takmer na 80 percent a pred nasledujúcou zimou nebudú pri dodávkach pre domácnosti a priemyselných odberateľov žiadne problémy.



Bratislava - Pediatri vyzývajú na zvýšenie zaočkovanosti detí proti rakovinám spôsobeným ľudským papilomavírusom.



Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť obnoví povrch vozovky na rýchlostnej ceste R1 medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. S renováciou začnú zajtra od 10.00 h v pravom jazdnom pruhu v smere do Banskej Bystrice.



Bratislava - Minulý rok poskytlo ľuďom v hmotnej núdzi Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR pomoc viac ako 127 miliónov eur.



Bratislava - Letnú dovolenku v tohtoročnej sezóne plánuje alebo zvažuje 71 % Slovákov. Oproti minulému roku ide o nárast. Najobľúbenejšou zahraničnou destináciou pre Slovákov je opäť Chorvátsko. Tretina opýtaných chce stráviť dovolenku na Slovensku.



Luxemburg - Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov eur a ďalší jeden milión eur za každý deň omeškania pre nedodržanie rozsudku v súvislosti s azylovou politikou EÚ. Maďarský premiér Viktor Orbán vyjadril nesúhlas s touto pokutou.



Praha - Ministri zahraničných vecí z ôsmich krajín Európskej únie vrátane Českej republiky vyzvali EÚ, aby zakázala voľný pohyb ruských diplomatov po krajinách eurobloku a obmedzila ho len na krajiny, v ktorých sú akreditovaní.



Brusel - Včera vstúpila do platnosti smernica EÚ o boji proti násiliu páchanému na ženách.

Ilustračné foto
Foto: teraz.sk


Ženeva - Viac ako polovica poľnohospodárskej pôdy v Pásme Gazy, ktorá je kľúčová pre hladujúcich obyvateľov tohto vojnou zmietaného územia, bola zničená konfliktom.



Berlín - Nespokojnosť nemeckých voličov s vládnucou koalíciou dosiahla rekordnú úroveň, ukázal prieskum verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnila verejnoprávna stanica ZDF.



Fasano - Všetky krajiny skupiny G7 prispejú na pôžičku vo výške 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu. Ako záruka na túto pôžičku budú použité úroky zo zmrazených ruských aktív, potvrdila včera predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval lídrov krajín G7, aby schválili "Marshallov plán" na obnovu Ukrajiny po ruskej invázii.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden podpísali desaťročnú bilaterálnu bezpečnostnú dohodu zameranú na posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny.
Na snímke zľava predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a talianska premiérka Giorgia Meloniová sa vítajú na začiatku trojdňového summitu svetových lídrov G7 v meste Borgo Egnazia v regióne Apúlia na juhovýchode Talianska vo štvrtok 13. júna 2024.
Foto: TASR/AP



Madrid - Európsky policajný úrad rozložil zločineckú skupinu, ktorá pašovala drogy do Európy. Celkovo úrady zadržali 40 osôb zo šiestich krajín a zaistili osem ton kokaínu.

Lonato - Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková zvíťazila v trape žien na podujatí SP v talianskom Lonate.