Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 20. júna 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezident Peter Pellegrini sa plánuje v rámci agendy venovať nielen domácej, ale tiež zahraničnej politike. Zaumienil si aj naprávať "pokrivené alebo sčasti skreslené renomé" Slovenska. Vyplýva to z jeho vyjadrenia pre TASR.

- Prezident SR Peter Pellegrini vydal pokyn, aby Kancelária prezidenta SR začala robiť všetky potrebné kroky na obnovenie činnosti regionálneho pracoviska KP v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici. Po viac ako trojročnej prestávke tam bude hlava štátu niekoľkokrát do roka úradovať.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR ukončili včera večer diskusiu o návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák prisľúbil, že niektoré ustanovenia, ktoré by mohli vzbudiť pochybnosť, sa v druhom čítaní upravia.

- Poslanci Národnej rady SR včera nezvolili ani jedného kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR.

- Odvodové úľavy pre poľnohospodárov sa predĺžia do konca tohto roka. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú poslanci Národnej rady SR včera definitívne schválili.

- Dnes budú poslanci Národnej rady SR diskutovať o návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Koalícia sa dohodla, že diskusia bude skrátená na 12 hodín. Poslanci si takisto odsúhlasili, že o návrhu budú hlasovať hneď po prerokovaní.



Bratislava - Na budúci týždeň sa má k aktualizovaným medzinárodným zdravotným predpisom stretnúť medzirezortná pandemická skupina. Má prerokovať ďalší postup SR, ktoré sa disasociovalo od prijatia predpisov. Včera k tomu mimoriadne rokoval aj parlamentný výbor pre zdravotníctvo.



Bratislava - Koaličná SNS predloží návrh zákona, ktorý má regulovať sexuálnu výchovu na školách. Návrh chcú podať v lete, aby sa o ňom mohlo rokovať na septembrovej schôdzi Národnej rady SR.



Bratislava - Na vodárenské projekty samospráv pôjde z eurofondov približne 192 miliónov eur. Z toho pre okresy Rimavská Sobota či Poltár schválila vláda projekty za zhruba 21 miliónov eur zo zdrojov Európskej únie.

- Na podporu konkrétnych projektov miest a obcí v okresoch Rimavská Sobota a Poltár vyčlení vláda 2.142.353 eur. Zelenú dala tiež zámeru výstavby novej prečerpávacej vodnej elektrárne na hornom úseku rieky Ipeľ.

- Vláda SR je rozhodnutá vystavať nový ústav na výkon trestu odňatia slobody a výkon väzby v Rimavskej Sobote. Minister spravodlivosti Boris Susko o tom informoval po výjazdovom rokovaní vlády.

- Ministerstvo životného prostredia SR má do konca júna spustiť novú výzvu na energetickú obnovu domov v sume približne 34 miliónov eur. Financie majú ísť najmä do okolia Jelšavy.



Bratislava - V prípade obstarania nových systémov protivzdušnej obrany ostávajú v hre dve ponuky z Izraela, možnosťou je aj kombinácia oboch systémov. Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák uviedol, že rezort obrany dostal aj ďalšiu ponuku z Francúzska a Talianska v súvislosti so systémami, ktoré budú zavádzané v roku 2025.



Bratislava - Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR podporí rozvoj a propagáciu cestovného ruchu v regiónoch sumou takmer 9,5 milióna eur. Zástupcovia ministerstva v stredu podpísali dotačné zmluvy s ôsmimi krajskými a 39 oblastnými organizáciami pre cestovný ruch.



Brusel - Európska únia kritizovala sedem krajín, medzi ktorými sú aj Slovensko či Francúzsko a Taliansko, za vysoké deficity verejných financií. To je prvá fáza konfrontácie medzi Európskou komisiou a vládami, ktoré neplnia fiškálne pravidlá a ktorá by mohla viesť až k pokutám vo výške miliárd eur.

- Bývalé vlády medzi rokmi 2020 až 2023 spôsobili výrazný nárast deficitu, vďaka čomu sa verejné financie SR dostali medzi najhoršie v Európskej únii. Zaradenie Slovenska do procedúry nadmerného deficitu preto Ministerstvo financií SR očakávalo. Reagovalo tak na rozhodnutie, ktoré včera zverejnila Európska komisia.



Moskva - Severná Kórea a Rusko sa dohodli na poskytnutí bezodkladnej vojenskej pomoci, ak bude druhá strana vystavená ozbrojenej agresii, vyplýva z dohody podpísanej v Pchjongjangu lídrami oboch krajín.

- Ruský prezident Vladimir Putin včera povedal, že Rusko a Severná Kórea spoločne bojujú proti hegemónii USA.



Kyjev - Ukrajinské úrady založili národný register pre dokumentovanie prípadov sexuálneho násilia údajne spáchaného ruskými silami.



Belehrad - Slovenská plavkyňa Tamara Potocká obsadila štvrtú priečku v disciplíne 50 m motýlik na ME v Belehrade.