Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 21. júna 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Rozhlas a televízia Slovenska sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas. Zákon o STVR včera večer schválili poslanci Národnej rady SR. Za zákon hlasovalo 78 zo 78 prítomných poslancov, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. Nová legislatíva má v prípade podpisu prezidentom SR nadobudnúť účinnosť 1. júla.

- Opozičné hnutie Progresívne Slovensko avizuje, že zákon o Slovenskej televízii a rozhlase napadne na Ústavnom súde SR. KDH vyzýva prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby zákon vetoval.

– Súčasný manažment RTVS rešpektuje schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, zároveň ho však vníma ako krok proti verejnoprávnosti. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré vedenie telerozhlasu poslalo TASR.

- Časť zamestnancov RTVS včera opäť vstúpila do časovo obmedzeného štrajku.

Na snímke mobilizačný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS spojený s verejným zhromaždením pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave vo štvrtok 20. júna 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR posunuli vo včerajšom hlasovaní do druhého čítania lex atentát, teda vládny návrh zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR.



Bratislava - Akékoľvek spochybňovanie pandémie ochorenia COVID-19 je neúctou k pozostalým obetí pandémie. Uviedla to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková s tým, že Slovensko zaznamenalo asi 20.000 nevynútených obetí pandémie. Zároveň poukázala na potrebu vyšetrenia zodpovednosti za pandémiu.

- Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár na stredajšom rokovaní parlamentného výboru pre zdravotníctvo avizoval, že v septembri predstaví závery vyšetrovania k manažovaniu pandémie COVID-19. Tie podľa neho ukázali, že pandémia na Slovensku z hľadiska incidencie a ostatných merateľných parametrov nebola.



Bratislava - KDH navrhuje zavedenie náborových príspevkoch pre sestry a pôrodné asistentky vo výške osemnásobku minimálnej mzdy. Chce tiež zaviesť náborové príspevky pre praktické sestry - asistentky, a to vo výške päťnásobku minimálnej mzdy.

Bratislava - Počet nezamestnaných ľudí evidovaných na úrade práce zaznamenal pokles už štvrtý mesiac po sebe, najviac na východe Slovenska v Košickom a Prešovskom kraji. Miera nezamestnanosti dosiahla v máji úroveň 3,78 %.

Bratislava - Závod na výrobu batérií do elektromobilov spoločnosti GIB EnergyX Slovakia v Šuranoch za 1,233 miliardy eur dostane od štátu investičnú pomoc vo výške 214 miliónov eur.

Na snímke v popredí podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), sprava v pozadí konateľ MH INVEST Adrián Jenčo, prezident Gotion EMEA Steven Cai, tlmočník a zástuoca CEO InoBat Marián Boček počas tlačovej konferencie po podpise investičnej zmluvy na Ministerstva hospodárstva SR 20. júna 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Polícia eviduje od začiatku roka okolo 5000 dopravných nehôd, ich počet oproti vlaňajšku stúpol.



Bratislava - Na Slovensku je čoraz viac nútených živností, ľudia si ich dobrovoľne nevyberajú. Niektoré firmy v súčasnosti od svojich pracovníkov žiadajú, aby si vybrali prácu na živnosť a zriekli sa aj výhod, ktoré by im poskytoval ako zamestnancom na trvalý pracovný pomer Zákonník práce. Problémom sa plánuje zaoberať Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.



Bratislava - Slovenský bankový sektor má v súčasnosti jedno z najvyšších daňových zaťažení v Európskej únii. Vyplýva to z výsledkov porovnania výšky daní v jednotlivých krajinách EÚ, ktoré zverejnila Slovenská banková asociácia.



Hanoj - Rusko uvažuje o možnom pozmenení svojej jadrovej doktríny, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Súčasná ruská jadrová doktrína stanovuje, že Moskva môže použiť jadrové zbrane len v dvoch prípadoch – v prípade jadrového útoku na Rusko alebo v prípade útoku na Rusko konvenčnými zbraňami, ktorý by ohrozoval samotnú existenciu krajiny.



Washington - Spojené štáty prednostne pošlú protivzdušné strely Ukrajine, ktorá ich potrebuje vo vojne s Ruskom. Rozhodnutie sa vzťahuje najmä na strely pre systémy protivzdušnej obrany Patriot a NASAMS.



Vilnius - Litovský parlament odhlasoval zvýšenie daní s cieľom zvýšiť na budúci rok výdavky na obranu na tri percentá hrubého domáceho produktu.



Brusel - Európska únia a jej členské štáty oznámili, že prispejú viac ako 750 miliónmi eur vrátane takmer 220 miliónov eur z rozpočtu EÚ do programu African Vaccines Manufacturing Accelerator, ktorý bol spustený včera v Paríži.



Bukurešť - Rumunský prezident Klaus Iohannis včera oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie.



Brusel - Členské štáty Európskej únie sa na úrovni veľvyslancov včera dohodli na 14. balíku sankcií proti Rusku za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu. Nové sankcie sú zamerané okrem iného na skvapalnený zemný plyn.



Jeruzalem - Izrael potrebuje vo "vojne o svoju existenciu" muníciu od Spojených štátov. Vyhlásil to izraelský premiér Benjamin Netanjahu,

- Tisíce ľudí vyšli včera večer opäť do ulíc viacerých izraelských miest, aby protestovali proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a jej neschopnosti dohodnúť sa na prímerí v Pásme Gazi.



Jevíčko - Lukáš Kubiš získal titul majstra Slovenska v cyklistickej časovke.