Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 26. júna 2024 - 5.45 h.

Praha - Slovenský prezident Peter Pellegrini dnes navštívi Česko. Bude to jeho prvá zahraničná cesta vo funkcii hlavy štátu. Dopoludnia ho na Pražskom hrade prijme český prezident Petr Pavel, neskôr sa stretne aj s premiérom ČR Petrom Fialom.

- Podľa informácií z Pražského hradu bude táto návšteva príležitosťou, ako medzi prezidentmi nastaviť otvorenú komunikáciu a predísť tak komplikáciám, ktoré nie sú v záujme ani jednej strany.

- Úvahy o obnovení medzivládnych konzultácií so Slovenskom by však v súčasnosti boli podľa českého premiéra Petra Fialu predčasné.

Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini včera vymenoval dvoch nových veľvyslancov. V Ukrajine bude Slovensko zastupovať Pavel Vízdal a vo Vatikáne Juraj Priputen.

- Prezident Peter Pellegrini podpísal novelu zákona o vysokých školách, ktorou sa upraví prístup k podpore tehotných študentiek a študentov, starajúcich sa o deti do troch rokov.

Bratislava - Vládna koalícia je stabilná. Vyhlásil to predseda SNS a podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko. Odmieta informácie o konflikte v koalícii či vyjadrenia, že SNS blokuje návrh na zvýšenie minimálnej mzdy.

Bratislava - Podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa vzdal funkcie. Urobil tak potom, ako ho zvolili za poslanca Európskeho parlamentu.

Bratislava - S poklesom inflácie začali domácnosti v tomto roku zvyšovať svoju spotrebu. Reálne tržby v supermarketoch v 1. kvartáli 2024 vykázali priaznivé výsledky, čo signalizuje, že dostupnosť a spotreba základných potravín nie sú ohrozené. Uvádza materiál z dielne Ministerstva financií, o ktorom bude dnes rokovať vláda.

Bratislava - Odvodová úľava pre potravinárske podniky od 1. júla zanikne. Bez podporných mechanizmov prijatých zo strany štátu v čo najkratšom čase slovenskí potravinári nebudú vedieť dlhodobo garantovať výrobu potravín bez navyšovania výrobných nákladov.

Bratislava – Poľnohospodárom sú v ostatných dňoch doručované rozhodnutia o priznaní priamych podpôr.

Bratislava - Slovenských potravín na pultoch obchodov je opäť menej, začiatkom tohto roka ich podiel klesol na 41,2 %.

Bratislava - V dobudovaní infraštruktúry letiska Sliač bude Slovensko po dohode pokračovať vo vlastnej réžii.

Bratislava - Odchádzajúci generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj pripomenul, že od 1. júla má viesť telerozhlas štatutárny zástupca, no jeho meno ešte nie je známe.

- Nové meno štatutára Slovenskej televízie a rozhlasu by malo byť známe včas. Uviedol to podpredseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko. Dodal, že ho má oznámiť podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu.

Bratislava - Mestský súd Bratislava I vzal do väzby obvineného Zdeňka J., ktorý v nemocnici na bratislavských Kramároch napadol pacienta a zdravotníkov. Uznesenie je právoplatné, keďže procesné strany sa vzdali sťažnosti.

Brusel - Lídri členských krajín EÚ súhlasia s vymenovaním Ursuly von der Leyenovej na druhé funkčné obdobie predsedníčky Európskej komisie. Zhoda panuje aj na tom, že portugalský expremiér António Costa bude budúcim predsedom Európskej rady a novou šéfkou diplomacie EÚ estónska premiérka Kaja Kallasová.

Brusel - Európska únia včera oficiálne otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom.

Brusel - Európska únia kritizovala Rusko za zablokovanie prístupu k desiatkam európskych médií ako odvetu za podobný zákaz, ktorý Brusel v máji uvalil voči ruským spravodajským webom na území eurobloku. Týka sa to aj slovenských denníkov SME a Denník N či verejnoprávnej Českej televízie.

Moskva - Akýkoľvek mierový plán pre konflikt na Ukrajine, ktorý by navrhla možná budúca americká vláda, by musel zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že ruský prezident Vladimir Putin je stále otvorený rokovaniam.

Moskva - Rusko a Ukrajina si vymenili po 90 vojnových zajatcoch. Výmena sa údajne uskutočnila za sprostredkovania Spojených arabských emirátov.

Haag - Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatykače na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova pre obvinenia z vedenia útokov proti civilným objektom a civilistom na Ukrajine.

Saipan – Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange je voľný, trest si už odpykal. Dnes o tom rozhodol americký súd v rámci dohody, ktorú Assange uzatvoril s americkou justíciou.

Lima - Slovenskí reprezentanti v stolnom tenise Samuel Arpáš a Samuel Palušek triumfovali na juniorskom turnaji WTT Youth Star Contender v Lime.