Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 27. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 27. júna 2024 - 5.45 h.

Praha - Na obnovenie medzivládnych rokovaní musí podľa slovenského prezidenta Petra Pellegriniho prejsť ešte trochu času. Povedal to po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom v Prahe, pričom obaja vyjadrili nádej, že k tomu časom dôjde. Podľa českého prezidenta počas rozhovoru zistili, že ani v sporných témach nie sú ich názory až také rozdielne.
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (vľavo) a český prezident Petr Pavel (vpravo) rokujú počas stretnutia na Pražskom hrade v Prahe v stredu 26. júna 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

- Slovensko bude na nadchádzajúcom samite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone konštruktívnym partnerom a nebude blokovať žiadne rozhodnutia, ktoré by mali byť prijaté. Povedal to počas včerajšej návštevy Prahy prezident SR Peter Pellegrini.

Brusel - Slovenský prezident Peter Pellegrini sa včera večer v Bruseli stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. V rozhovore s ňou sa podľa vlastných slov zasadzoval za čo najsilnejšie ekonomické portfólio pre slovenského kandidáta na člena budúcej eurokomisie Maroša Šefčoviča.
Na snímke slovenský prezident Peter Pellegrini a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pózujú počas stretnutia v Bruseli v stredu 26. júna 2024.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR

Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini podpísal ešte v utorok novelu zákona o Fonde na podporu umenia.

- Ministerstvo dopravy zavedie od augusta diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou. Štátny odborný dozor nad cestami prvej až tretej triedy a nad miestnymi cestami bude môcť vykonávať aj ministerstvo dopravy. Zamestnanec bude môcť od budúceho roka preniesť rekreačný poukaz aj na svojho rodiča. Vyplýva to z noviel zákonov, ktoré podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

- Prezident SR Peter Pellegrini rozhodne o podpise zákona o Slovenskej televízii a rozhlase počas budúceho týždňa.

Bratislava - Rehabilitácia premiéra Roberta Fica po májovom atentáte pokračuje. Stále platí predpoklad, že sa do práce vráti na prelome júna a júla. Informoval o tom minister obrany Robert Kaliňák.

Bratislava - Vláda na včerajšom zasadnutí schválila Juraja Schwarcza za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Schwarcz pôsobí na tomto súde už dve funkčné obdobia.

- Vláda neschválila Súdnou radou SR navrhnutú trojicu kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva.

Bratislava - Na lepšiu dopravu v Bratislavskom samosprávnom kraji pôjde takmer 250 miliónov eur. Oznámil to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.

Bratislava - Národná implementačná a koordinačná autorita odporúča po technických rokovaniach s Európskou komisiou oddialiť revíziu plánu obnovy. Včera to schválila vláda.

- Peniaze v rámci štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy by mali byť Slovensku vyplatené na prelome júla a augusta. Ide o asi 923 miliónov eur.

- Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák aktuálne nevidí priestor na zmenu volebného systému.

Bratislava - Zelená domácnostiam, projekt podporujúci inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, bude spustený v júli. Štát bude preplácať približne 50 % hodnoty energetického zdroja.

Bratislava - Správny súd v Banskej Bystrici vyhovel žalobe prokurátora Generálnej prokuratúry SR a rozhodol, že všeobecne záväzné nariadenie obce Varín (okres Žilina) v časti, kde určuje názov Ulice Dr. Jozefa Tisu, nie je v súlade so zákonom o obecnom zriadení.

Nitra - V Nitre i ďalších mestách Nitrianskeho kraja je po búrkach a výdatnom daždi, ktoré zasiahli región včera podvečer, vyhlásená mimoriadna situácia. V obci Žirany neďaleko Nitry sa krátko pred 17.00 h objavilo tornádo.

Prešov - V Prešovskom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa hnedého.

Brusel - Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie bude doterajší holandský premiér Mark Rutte. Rozhodli o tom včera členské krajiny NATO.

Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz potvrdil, že tri hlavné centristické politické skupiny v Európskom parlamente dosiahli dohodu ohľadom najvyšších postov v Európskej únii, pričom súhlasili s vymenovaním Ursuly von der Leyenovej na druhé funkčné obdobie predsedníčky Európskej komisie.

Praha - Česká vláda schválila návrh takzvanej veľkej mediálnej novely, na základe ktorej by sa mali zvýšiť koncesionárske poplatky pre verejnoprávne médiá.

Varšava - Ministri zahraničných vecí Poľska, Turecka a Rumunska sa na spoločnom stretnutí zhodli, že Severoatlantická aliancia by mala investovať do bezpečnosti svojho východného krídla.

Frankfurt - Slovenskí futbaloví reprezentanti sa prebojovali do osemfinále ME v Nemecku. Postup spečatili remízou 1:1 s Rumunskom.
Na snímke vľavo Ondrej Duda (Slovensko) sa raduje z gólu na 1:0 so spoluhráčmi počas zápasu základnej E-skupiny Slovensko - Rumunsko na ME 2024 vo futbale v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom 26. júna 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann