Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 1. júla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini včera podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Zákon je účinný od dnes.



Bratislava - V najbližších dňoch možno očakávať, že sa premiér Robert Fico opäť ukáže a postupnými krokmi sa chytí všetkých svojich pracovných povinností. Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák to včera uviedol v diskusnej relácii RTVS.

- Minister obrany Robert Kaliňák sa chce vrátiť k opatreniu, ktoré by umožnilo, aby mali policajti možnosť legitimovať človeka i v online priestore. O téme chce diskutovať spolu s opozíciou. Ďalšou témou v pokračovaní lex atentát bude ochrana osobnosti.



Bratislava - Koaličné strany SNS a Hlas-SD nie sú v súvislosti s minimálnou mzdou v konflikte. Vedie sa reálna politická debata. V diskusnej relácii TA3 to uviedol podpredseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko. Zároveň avizuje prípravu "revolučných opatrení" na podporu športu a cestovného ruchu.



Bratislava - Otázku zavedenia medikamentóznej formy interrupcie by mala riešiť koaličná rada po letných prázdninách. Uviedla to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v pléne Národnej rady SR v uplynulom týždni. Pripomenula, že odborníci podporujú zavedenie tzv. interrupčnej tabletky a jej podávanie výlučne v zdravotníckom zariadení do siedmeho týždňa tehotenstva.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava - Podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko avizuje riešenie, týkajúce sa minimálnych dôchodkov. Predstaviť ho chce na koaličnej rade, keď sa bude tvoriť rozpočet. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy v nadväznosti na diskusie o novom nastavení minimálnej mzdy, ktoré presadzuje minister práce Erik Tomáš.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR považuje v súčasnosti za predčasné informovať o konkrétnych témach, ktorých by sa mohli týkať možné zmeny v dohode o obrannej spolupráci SR s USA (DCA). Ako zdôvodnilo, Slovensko si za posledné mesiace v téme zmien v rámci zmluvy vybudovalo určitú pozíciu, ktorú nechce v rámci rokovacích procesov ohroziť.



Bratislava - Do legislatívy by sa mala zaviesť povinnosť deklarovať peňažné prostriedky v hotovosti pri ich preprave cez vnútornú hranicu Európskej únie. Neuposlúchnutie výzvy ozbrojeného príslušníka finančnej správy na oznámenie prepravy hotovosti v sume presahujúcej 10.000 eur alebo uvedenie nesprávneho údaju o sume by sa mohlo posudzovať ako priestupok. Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



Bratislava - Zamestnávatelia, ktorí pracujú v poľnohospodárskej oblasti, si môžu od dnes podať vyhlásenie na poskytnutie odvodovej úľavy za júl 2024.



Bratislava - Pri odmeňovaní na trhu práce zarábajú ženy na Slovensku v priemere o 16,6 % menej ako muži. Menej často pracujú na vyšších manažérskych pozíciách a v sektoroch s vyššími mzdami, ako sú napríklad IT či technické smery. Uvádza sa to v aktuálnej publikácii Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz.



Paríž - Francúzska krajne pravicová strana Národné združenie vedie v prvom kole predčasných parlamentných volieb so ziskom približne 34 percent hlasov, uviedli na základe tzv. exit pollov prieskumné spoločnosti.

- Tisíce ľudí vo Francúzsku včera večer demonštrovali proti vzostupu krajnej pravice po tom, čo v prvom kole predčasných parlamentných volieb na základe predbežných výsledkov vedie strana Národné združenie Marine Le Penovej.



Viedeň - Populistická pravicová Slobodná strana Rakúska, Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a česká populistická strana ANO Andreja Babiša vytvorili v rámci Európskej únie novú politickú alianciu. Zároveň pozývajú ďalšie strany, aby sa k nej pripojili.



Atény - Od dnes budú môcť zamestnávatelia v Grécku ponúknuť svojim zamestnancom možnosť pracovať šesť dní v týždni namiesto piatich.



Varšava - Poľská vláda má podľa verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva povinnosť legalizovať občianske zväzky párov rovnakého pohlavia.



Budapešť – Maďarský premiér Viktor Orbán dnes symbolicky prevezme od Belgicka polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie. Hlavným zámerom maďarského predsedníctva bude posilnenie európskej konkurencieschopnosti. Maďarsko sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku. Takisto plánuje zorganizovať summit EÚ a západného Balkánu i fórum Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu.



Gelsenkirchen - Slovenskí futbaloví reprezentanti v osemfinálovom súboji ME prehrali s favorizovaným Anglickom 1:2 po predĺžení.
Na snímke sprava Milan Škriniar (Slovensko), brankár Martin Dúbravka (Slovensko), Jude Bellingham (Anglicko) a Dávid Hancko (Slovensko) v súboji o loptu počas osemfinálového zápasu Anglicko - Slovensko na ME vo futbale v nemeckom meste Gelsenkirchen v nedeľu 30. júna 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann



Banská Bystrica - Slovenský atlét Ján Volko získal deviaty titul majstra Slovenska v behu na 200 metrov.