Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. júla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Včera nadobudol účinnosť zákon o STVR. Rozhlas a televízia Slovenska sa tak mení na Slovenskú televíziu a rozhlas. Riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR.

- Štatutárnym zástupcom STVR bude Igor Slanina. Bývalého šéfa Media RTVS do funkcie na obdobie do 30. septembra vymenoval podpredseda Národnej rady SR poverený výkonom právomocí predsedu NR SR Peter Žiga (Hlas-SD).

- Rozhlasovú zložku Slovenskej televízie a rozhlasu vedie od včera doterajší intendant Rádia Slovensko Roman Bomboš.

- Opozičné PS, KDH a SaS podávajú pre zákon o Slovenskej televízii a rozhlase ústavnú sťažnosť.



Bratislava - Európska komisia schválila Slovensku v rámci plánu obnovy už štvrtú platbu vo výške 923 miliónov eur.



Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu júna deficit vo výške 4,012 miliardy eur. Hospodárenie štátu sa tak medziročne zhoršilo o 1,216 miliardy eur alebo 43,5 %.



Bratislava - Výsledky rokovaní s ministerstvom financií o platoch policajtov budú odprezentované koncom leta. Očakávania policajných odborárov treba však podľa rezortu vnútra zreálniť.

Bratislava - Rezort školstva zvažuje prípadné zavedenie povinnej maturitnej skúšky z matematiky.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker počas tlačovej konferencie.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Lešť - Velenie jednotky NATO na Slovensku preberá španielsky kontingent. Mnohonárodnej bojovej skupine doteraz velilo Česko.



Bratislava - Všeobecná zdravotná poisťovňa v roku 2024 očakáva stratu vo výške 169 miliónov eur. Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič to považuje za naliehavé a požiadal o predloženie opatrení.



Bratislava - Envirorezort eviduje v tomto roku 15 útokov medveďa na človeka. Z toho jeden bol smrteľný. V roku 2023 ich bolo 12.

- Od začiatku roka doteraz eviduje Štátna ochrana prírody SR 793 hlásení o výskyte a strete medveďa hnedého s človekom. Z toho 37 jedincov bolo identifikovaných a vyradených z populácie.



Bratislava - Štát by mal vyplatiť rodinám obetí vlakového nešťastia pri Nových Zámkoch po 50.000 eur. Ministerstvo dopravy pripravilo na zajtrajšie rokovanie vlády príslušný materiál.



Bratislava - Slovensko mešká s aktualizáciou Národného energetického a klimatického plánu. Jeho revíziu mali členské štáty predložiť Európskej komisii do 30. júna.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR a Slovenské národné stredisko pre ľudské práva uzavreli memorandum o spolupráci. Jeho cieľom je znížiť sexuálne obťažovanie na pracoviskách v zdravotníctve.

Bratislava - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko spustilo včera petíciu za záchranu národných parkov. Cieľom je vyzbierať dostatočný počet podpisov, aby bola petícia relevantná pre vládnu koalíciu.



Bratislava - Polícia obvinila z trestného činu šírenia poplašnej správy 67-ročného Ľubomíra M. z Bratislavy. Muž mal v nedeľu v priestoroch hlavnej železničnej stanice v Bratislave položiť tašku na kolieskach a uviesť, že je v nej bomba.



Bratislava - Na Slovensku tento rok zaznamenali päť prípadov horúčky dengue. Vo všetkých prípadoch išlo o import zo zahraničia.



Praha - Keď bude slovenský premiér Robert Fico opäť naplno v práci, bude podľa českého premiéra Petra Fialu možné hovoriť o tom, či by konzultácie medzi vládami ČR a SR dávali zmysel a prípadne v akom termíne by sa mohli konať. Povedal to včera po stretnutí najvyšších ústavných činiteľov na Pražskom hrade.



Kyjev - Ukrajinské úrady údajne v nedeľu zmarili pokus o štátny prevrat. Oznámila to Ukrajinská bezpečnostná služba a miestna prokuratúra.

Varšava - Poľsko včera prevzalo po Českej republike ročné predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke. Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí uvádza, že V4 by mala byť nástrojom slúžiacim na rozvoj energetickej a dopravnej infraštruktúry, ako aj na väčšie zapojenie európskych inštitúcií do ochrany hraníc schengenu.



Berlín — Niekoľko amerických vojenských základní v Európe bolo cez víkend pre obavy z teroristických útokov uvedených do stavu zvýšenej pohotovosti.



Helsinki – Fínsky parlament schválil dohodu o spolupráci so Spojenými štátmi v oblasti obrany. Dohoda okrem iného dáva americkej armáde prístup k 15 základniam a výcvikovým priestorom vo Fínsku.



Riga - V Lotyšsku vstúpili do platnosti legislatívne zmeny, ktoré umožňujú homosexuálnym párom uzatvárať registrované partnerstvá.

Londýn - Slovenské tenistky Anna Karolína Schmiedlová i Rebecca Šramková neuspeli v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová odvracia úder Číňanke Wang Ja-fan v 1.kole dvojhry na grandslamovom turnaji Wimbledon v Londýne 1. júla 2024.
Foto: TASR/AP



Montreal - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský podpísal s klubom NHL Montreal Canadiens nový osemročný kontrakt v celkovej hodnote 60,8 milióna dolárov.

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský (vľavo) a brankár Kanady Jordan Binnington počas štvrťfinálového zápasu Kanada - Slovensko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Prahe vo štvrtok 23. mája 2024.
Foto: TASR/AP