Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. júla 2024 - 5.45 h.



Košice - Väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR. Vyplýva to zo včerajšieho rozhodnutia Ústavného súdu SR.

- Vyslovený nesúlad s ústavou sa týka ustanovení o treste prepadnutia majetku a tiež prechodných ustanovení súvisiacich s premlčaním. Súd vyslovil za nesúladné s ústavou aj prechodné ustanovenie, ktoré malo ministrovi spravodlivosti umožniť podať dovolanie v neprospech obvineného spätne do troch rokov v prípade dohôd o vine a treste. Tiež možnosť využiť nezákonne získaný dôkaz v trestnom konaní v prospech obvineného.

- Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti. Protiústavný nebol ani proces prijímania legislatívy.

- Prezident Peter Pellegrini plne rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR pri novele Trestného zákona. "Je povinnosťou vládnej koalície vysporiadať sa s časťami novely, v ktorej súd našiel nesúlad s ústavou, a povinnosťou opozície rešpektovať, že viaceré časti jej podania ústavní sudcovia zamietli," uviedol prezident.

- Premiér Robert Fico víta a rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR. V mene celej vládnej koalície požiadal bývalú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, opozíciu, médiá i mimovládne organizácie o ospravedlnenie. Uviedol to na sociálnej sieti.

- Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR, ale mrzí ho, že vláda vďaka nemu dosiahla svoj zámer.

- Ak platí staroveká zásada, že zákon vychováva, tak tento určite neprispeje k zušľachteniu spoločnosti. Uviedlo to opozičné KDH. Pre exministerku spravodlivosti a poslankyňu Národnej rady SR Máriu Kolíkovú (SaS) je rozhodnutie Ústavného súdu SR o novele trestných kódexov veľkým sklamaním.

- Minister spravodlivosti Boris Susko by mal po rozhodnutí Ústavného súdu SR odstúpiť. Vyzýva ho na to hnutie Slovensko.



Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini dnes odcestuje na oficiálnu návštevu Poľska.



Bratislava - Najvyššiu dôveryhodnosť spomedzi politikov má prezident SR Peter Pellegrini. Dôveruje mu 53 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos. Druhou v rebríčku dôveryhodnosti politikov je bývalá hlava štátu Zuzana Čaputová. Dôveru jej vyjadrilo 47 percent opýtaných. Nasleduje za ňou premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico s dôverou 38 percent.

Na snímke slovenský prezident Peter Pellegrini počas zasadnutia okrúhleho stola v prvý deň dvojdňového summitu EÚ v Bruseli 27. júna 2024.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR


Zákamenné - Pre konkrétne projekty miest a obcí v oravských okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín vyčlení vláda 1.654.000 eur. Rovnako poskytne 200.000 eur na zachovanie detskej ambulantnej pohotovosti v Oravskej poliklinike Námestovo, 150.000 eur uvoľní na účely rozšírenia cyklochodníkov v rámci projektu Cyklotrasa okolo Oravskej priehrady.



Bratislava - Projekt novej vojenskej nemocnice v Prešove bude realizovaný ako strategická investícia. Včera o tom rozhodla vláda.

- Do konca marca budúceho roka predloží Ministerstvo životného prostredia SR v súčinnosti s ďalšími ministerstvami návrh národného plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií.



Bratislava - Ambulantná pohotovosť pre dospelých v Trenčíne v súčasnosti nefunguje. Ministerstvo zdravotníctva deklarovalo, že situáciu rieši.



Bratislava - Po dlhšom období stagnácie a poklesu sa slovenská ekonomika opäť približuje k priemeru Európskej únie. Pomer slovenského hrubého domáceho produktu sa za uplynulý rok a pol zvýšil z 55,1 % na 56,9 % európskeho priemeru. Toto dobiehanie bolo najvyššie spomedzi okolitých krajín.



Bratislava - Vo veku 92 rokov zomrel významný slovenský pomológ, profesor v odbore špeciálna rastlinná výroba na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre a odborník v odbore ovocinárstvo a záhradníctvo Ivan Hričovský.
Na snímke popredný slovenský pomológ - ovocinár a záhradkár, Ivan Hričovský prednáša účastníkom workshopu Strihanie stromčekov v ZOO Bratislava 28. marca 2018.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Invázny ázijský komár tigrovaný si vytvoril v bratislavskom Ružinove lokálnu populáciu.



Brusel - Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa dohodli, že budúci rok poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 40 miliárd eur.



Kyjev - Ukrajina rokuje o dodávkach zemného plynu z Azerbajdžanu do Európskej únie. Kyjev si chce totiž zachovať úlohu tranzitnej krajiny a pomôcť západným susedom zaistiť ich energetickú bezpečnosť.



Moskva - Príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu sa v prvom polroku 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 41 % na 60,7 miliardy eur.



Moskva - Ruský parlament prijal uznesenie o pozastavení účasti svojej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Označil ho za protiruské a diskriminujúce.



Káhira - Palestínske radikálne hnutie Hamas uviedlo, že jeho vodca Ismaíl Haníja uskutočnil telefonické rokovania so sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta v súvislosti s dosiahnutím dohody o ukončení vojny v Pásme Gazy.



Vilnius - Slovenský plavec Samuel Košťál získal na MEJ v litovskom Vilniuse striebornú medailu na 200 m motýlik.