Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. júla 2024 - 5.45 h.



Budapešť - Maďarsko prisľúbilo predĺženie pomoci pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska do konca roka 2025. Prezident SR Peter Pellegrini o tom informoval po stretnutí s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom v Budapešti. Ako ďalej uviedol, už na budúci týždeň prídu na Slovensko prvé dve F-16, ktoré postupne prevezmú kontrolu nad vzdušným priestorom SR.

- Slovensko sa nebude počas predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie pridávať k aktivitám smerujúcim k jeho bojkotu. Prezident SR Peter Pellegrini o tom informoval maďarského prezidenta.

Slovenský prezident Peter Pellegrini (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok počas uvítacieho ceremoniálu v Budapešti 18. júla 2024.
Foto: TASR/DUNA/MTI



Bratislava - Opozičná SaS vyzýva ministra spravodlivosti Borisa Suska, aby zverejnil list, ktorý mu podľa nej mala doručiť Európska komisia. Rezort spravodlivosti potvrdil, že komunikácia medzi ním a EK kontinuálne prebieha. Ozrejmil však, že EK odmietla jeho žiadosť o zverejnenie informácií z ich komunikácie.



Bratislava - KDH bude dávať pozor na to, aby sa zmeny v rokovacom poriadku Národnej rady SR nestali koaličným "náhubkovým" zákonom na umlčanie opozície v parlamente.

- Novela rokovacieho poriadku Národnej rady SR môže priniesť úplné umlčanie opozície. Myslí si to predseda SaS Branislav Gröhling. Jeho strana pripraví návrhy na zmeny v rokovacom poriadku, no predpokladá, že koalícia si presadí svoje úpravy.



Bratislava - Vnútorný audit Ministerstva kultúry SR preukázal pochybenia vedenia Slovenského národného múzea. Vedenie rezortu našlo viacero pochybení aj pri rekonštrukciách národných kultúrnych pamiatok, ako napríklad múzea Betliar, Spišského hradu či hradu Krásna Hôrka.



Bratislava - Ukrajina prestala prepravovať ropu od ruského dodávateľa Lukoil. Zastavenie dodávok ropy, ktorú odoberala aj bratislavská rafinéria Slovnaft, potvrdilo Ministerstvo hospodárstva SR. Rezort hospodárstva dodal, že Slovnaft má zabezpečené dodávky ruskej ropy aj od iného dodávateľa a rovnako má objednané dodávky z alternatívnych zdrojov.



Bratislava - Pre občanov Slovenska, ktorí pocestujú na letné olympijské hry do Francúzska, bude k dispozícii núdzová linka Veľvyslanectva SR v Paríži. Okrem toho Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zverejnilo pre cestujúcich odporúčania.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra odhalila v rámci boja proti terorizmu a extrémizmu nebezpečnú, rozrastajúcu sa skupinu. V rámci nej zaznamenala aj komunikáciu vo veci plánovania teroristického útoku na účastníkov festivalu Dúhový Pride.



Bratislava - Ku koncu prvého polroka 2024 bolo v SR registrovaných celkovo 12.893 batériových elektrických vozidiel, čo v absolútnych číslach predstavuje medziročný nárast takmer o 60 %. V rámci EÚ však Slovensko zostáva na chvoste.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Edmund Örzsik



Nitra - Prívalové dažde a silný vietor od mája do júla poškodili na Slovensku 37.000 hektárov polí a spôsobili slovenským poľnohospodárom škody za 21,7 milióna eur.



Londýn - V Londýne včera otvorili Slovenský inštitút. Sídli v priestoroch veľvyslanectva SR v blízkosti Kensingtonského paláca.



Štrasburg - Európsky parlament včera v tajnej voľbe rozhodol o tom, že Ursula von der Leyenová zostane predsedníčkou Európskej komisie aj v druhom funkčnom období. Zo 707 hlasujúcich europoslancov získala 401 hlasov, 284 bolo proti a 16 poslancov sa zdržalo hlasovania. Na zvolenie jej stačilo 360 hlasov.



Belehrad - Srbsko umožní spoločnostiam Mercedes-Benz, Volkswagen a Stellantis nakupovať lítium do batérií pre elektromobily. Vyhlásil to srbský prezident Aleksandar Vučič s tým, že jeho krajina uprednostňuje európskych výrobcov automobilov pred čínskymi.



Londýn - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval západných partnerov na zostreľovanie ruských rakiet a dronov nad Ukrajinou, ako tomu bolo v apríli počas masívneho iránskeho útoku na Izrael.

- Nemecký kancelár Olaf Scholz odmietol výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby západní spojenci zostreľovali ruské rakety a drony nad ukrajinským územím.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vyslovil proti jednostranným krokom pri hľadaní mierového riešenia ruskej invázie, ako bola cesta maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vystúpi pred novou britskou vládou, ktorú oboznámi so situáciou na bojisku vo svojej krajine.



Woodstock - Česko a Ukrajina včera uzavreli bezpečnostnú dohodu.



Bejrút - Izraelské sily údajne zabili na juhu Libanonu veliteľa elitných jednotiek Radwán pôsobiacich v rámci militantného hnutia Hizballáh.



Zürich - Slovensku patrí po účinkovaní na nedávnych ME 44. miesto v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie. V júlovom vydaní si polepšilo o jednu priečku.
Na snímke sprava Lukáš Haraslín (Slovensko) a Kyle Walker (Anglicko) bojujú o loptu počas osemfinálového zápasu Anglicko - Slovensko na ME vo futbale v nemeckom meste Gelsenkirchen v nedeľu 30. júna 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann



Banská Bystrica - Slovenská atlétka Laura Frličková zabehla na majstrovstvách Európy do 18 rokov v Banskej Bystrici nový európsky dorastenecký rekord na 100 m prek. 12,86 s.