Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR..

Bratislava 25. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 25. júla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Podľa prezidenta Petra Pellegriniho by Slovensko mohlo pristúpiť k prijatiu odvetných opatrení voči Ukrajine za jej nedávne rozhodnutie o prerušení dodávok ropy spoločnosti Lukoil na naše územie.
Na snímke hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident SR Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie, ktorá sa konala po návšteve na pôde ministerstva obrany v Bratislave v stredu 24. júla 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Návšteva ministerstva obrany nie je len symbolická. Armáda plní dôležité úlohy aj vzhľadom na vojnu na Ukrajine. Vyhlásil to prezident Peter Pellegrini počas včerajšej návštevy ministerstva.



Brusel - Európska komisia vydala včera sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách Európskej únie. Odporúčania pre Slovensko pritom nadväzujú na vlaňajšie, ktoré Slovenská republika realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec. Európska komisia vyjadrila v správe obavy z toho, že Slovensko patrí medzi krajiny, v ktorých by mohli verejné vyhlásenia vlády a politikov ovplyvniť dôveru verejnosti v nezávislosť súdov.



Bratislava - Predseda vlády Robert Fico berie na vedomie odporúčania Európskej komisie pri hodnotení stavu právneho štátu na Slovensku. Vo svojom stanovisku zdôraznil, že príslušné rezorty budú s Európskou komisiou viesť ďalší dialóg, pretože odporúčania nezohľadňujú mnohé opatrenia, ktoré do právneho poriadku Slovenskej republiky zakotvila súčasná vládna koalícia.



Bratislava - Správa Európskej komisie o stave právneho štátu v členských krajinách Európskej únie neodráža podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska vo vzťahu k Slovensku realitu. Považuje ju za metodologicky nesprávne spracovanú, nevyváženú a v niektorých častiach až za zavádzajúcu.



Bratislava - Prezident Peter Pellegrini odcestuje dnes do dejiska letných olympijských hier v Paríži. Spolu s prezidentom do Paríža odcestujú aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel a generálny sekretár výboru Jozef Liba.



Bratislava - Agrorezort spúšťa popri štandardnej úradnej kontrole kvality potravín aj kontroly týkajúce sa dvojakej kvality potravín. Uviedol to minister pôdohospodárstva Richard Takáč.



Bratislava - Ku kritikom ukrajinského prerušenia dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil na Slovensko sa pridal aj minister vnútra a predseda koaličnej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok. Myslí si, že ide o porušenie asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou.



Šútovo - Zranenia dolnej a hornej končatiny utrpel včera 34-ročný cyklista, ktorého napadol medveď na lesnej ceste v Šútove v okrese Martin.



Viedeň - Mŕtve telo mladého stavebného robotníka zo Slovenska objavili včera v hotelovej izbe vo Viedni. Podľa polície 29-ročný muž zomrel cudzím zavinením.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka sa opätovne plánuje uchádzať o post šéfa nemeckej vlády.



Praha - Česko na post eurokomisára nominuje súčasného ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu.



Washington - Izrael, Spojené štáty aj celý arabský svet ohrozuje iránska "os terorizmu", povedal včera izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo svojom prejave v americkom Kongrese.



Washington - Americká Demokratická strana schválila pravidlá, podľa ktorých bude vyberať svojho prezidentského kandidáta. Hlasovanie o oficiálnej nominácii viceprezidentky Kamaly Harrisovej sa pravdepodobne začne už 1. augusta.



Washington - Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že sa vzdal kandidatúry v novembrových prezidentských voľbách, aby ochránil demokraciu. Najlepším spôsobom, ako sa posunúť vpred a zjednotiť krajinu, je podľa neho "odovzdať pochodeň" novej generácii.

Na archívnej snímke z 2. mája 2024 americký prezident Joe Biden odchádza po vystúpení z Rooseveltovej miestnosti Bieleho domu vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Washington - Rokovania o dohode o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov sú v záverečnej fáze. Uviedol to nemenovaný vysokopostavený americký predstaviteľ pred schôdzkou medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.



Celje - ŠK Slovan Bratislava remizoval na ihrisku slovinského NK Celje 1:1 v prvom zápase druhého predkola Ligy majstrov. Jeho gól strelil v 11. minúte David Strelec, kktorý odpovedal na presný zásah Luku Bobičanca z priameho kopu. "Belasí" hrali od 31. minúty bez stredopoliara Kyriakosa Savvidisa, ktorý dostal po faule červenú kartu. Odveta je na programe v utorok 30. júla od 20.30 h v Bratislave.

Na snímke sprava David Zec (Celje) a Cesar Blackman (Slovan) v zápase 2. predkola Ligy majstrov vo futbale NK Celje - ŠK Slovan Bratislava v slovinskom Celje v stredu 24. júla 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák