Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. júla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezident Peter Pellegrini podpísal včera novelu Trestného zákona reagujúcu na pripomienky Európskej komisie. Do Trestného zákona sa zavádza napríklad úprava posudzovania vplyvov zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích lehôt v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej lehoty pri trestných činoch poškodzujúcich finančné záujmy EÚ.



Bratislava - Príslušníci ozbrojených zborov by mohli mať od januára 2025 zvýšený príspevok na bývanie priemerne o 200 eur. Avizovaný je aj návrh na zavedenie stabilizačného a náborového príspevku vo výške 5000 eur. Informovali o tom minister spravodlivosti Boris Susko a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.



Bratislava - Nedostatočná kvalifikácia pracovníkov a odchod kvalifikovanej pracovnej sily do zahraničia dlhodobo vážne ohrozujú stav slovenskej ekonomiky. Vláda by sa problematikou dlhodobého nedostatku pracovníkov mala začať urýchlene zaoberať, upozornila Republiková únia zamestnávateľov.



Piešťany - Investor plánuje v areáli piešťanského letiska vybudovať hangár, ktorý má slúžiť na údržbu nákladných lietadiel Antonov AN-26.



Bratislava - Národný bezpečnostný úrad upozorňuje na podvodné príspevky o bezplatných zubných implantátoch. Ľuďom odporúča, aby na ne neklikali a nahlásili ich.



Bratislava - Ministerstvo kultúry vyzvalo samosprávy, aby nominovali kandidátov na člena rozšírenej rady Fondu na podporu umenia. Šéfovia samospráv môžu nominovať kandidátov do 31. júla.



Brusel/Bratislava - Európska komisia včera informovala o rozhodnutí zaslať Slovensku formálne oznámenie pre neúplné transponovanie únijnej smernice o obchodovaní s emisiami do jeho vnútroštátneho právneho poriadku.



Washington - Republikánsky exprezident USA Donald Trump na predvolebnom podujatí v Severnej Karolíne slovne útočil na viceprezidentku USA Kamalu Harrisovú, ktorá sa uchádza o nomináciu Demokratickej strany v prezidentských voľbách. Trump ju označil za "radikálneho ľavicového blázna".



Washington - Americký prezident Joe Biden prijal včera v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Na snímke sprava americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prijatia v Bielom dome vo Washingtone vo štvrtok 25. júla 2024.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Európska komisia v otázke vymáhania dlhu Maďarska už zrejme interne rozhodla, zatiaľ však toto rozhodnutie nezverejnila. Povedal to medzinárodný právnik Tamás Lattmann v súvislosti s tým, že Budapešť 5. júla oznámila, že nezaplatí pokutu niekoľko miliónov eur, ktorú mu uložil Súdny dvor Európskej únie za porušenie azylových pravidiel.



Moskva - Rusko včera uviedlo, že rokovania s Ukrajinou o ukončení konfliktu nevylučuje ani počas vlády ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého legitimitu Moskva spochybňuje.



Moskva - Rusko varovalo Arménsko pred spojením sa so Západom a vyjadrilo obavy, že by sa Jerevan mohol vydať podobnou cestou ako Ukrajina po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča v roku 2014.



Viedeň/Praha — Špeciálna jednotka českej polície zadržala v stredu večer na základe medzinárodného zatykača občana ČR podozrivého z vraždy stavebného robotníka zo Slovenska, ku ktorej došlo v rakúskej metropole Viedeň.



Haag - Holandskí colníci zaistili rekordné vyše 3,2 tony pervitínu v hodnote presahujúcej 22 miliónov eur.



Brusel - Internetovej spoločnosti Meta hrozí v Európskej únii pokuta vo výške niekoľkých miliárd eur z dôvodu porušenia pravidiel na ochranu hospodárskej súťaže.



Sarajevo - Futbalisti FC Spartak Trnava remizovali v úvodnom zápase 2. predkola Európskej konferenčnej ligy na pôde FK Sarajevo 0:0. Odveta v Trnave je na programe v stredu 31. júla o 20.30 h.
Na snímke vľavo hráč Trnavy Philip Azango a hráč Sarajeva Filip Jovič v prvom zápase 2. predkola Európskej konferenčnej ligy (EKL) vo futbale FK Sarajevo - FC Spartak Trnava v Sarajeve vo štvrtok 25. júla 2024.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj



Baku - Futbalisti úradujúceho slovenského vicemajstra FC DAC 1904 Dunajská Streda prehrali v úvodnom zápase 2. predkola Európskej konferenčnej ligy na ihrisku FK Zira Baku hladko 0:4.



Ružomberok - Futbalisti MFK Ružomberok prehrali s tureckým Trabzonsporom 0:2 v úvodnom zápase 2. predkola Európskej ligy.
Na snímke sprava v súboji o loptu Ján Hladík (Ružomberok) a Trézéguet (Trabzonspor) počas úvodného zápasu druhého predkola Európskej konferenčnej ligy (EKL) vo futbale MFK Ružomberok - Trabzonspor vo štvrtok 25. júla 2024 v Ružomberku.
Foto: TASR - Daniel Stehlík