Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. júla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Dlhy Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove bude podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka riešiť jeho rezort. Kým sa nemocnica presťahuje do novovystavanej budovy, chcel by, aby už bola finančne neutrálna.
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) počas tlačovej konferencie.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Polícia odporúča pri vycestovaní do cudzej krajiny neodovzdávať cestovné doklady. Pri spisovaní údajov z dokladu totožnosti je podľa nej potrebné byť prítomný a doklady žiadať ihneď späť. Rovnako ponechať si fotokópiu dokladu v mobilnom telefóne a poslať ju dôveryhodnej osobe.

Bratislava - Úsek diaľnice D1 medzi Sencom a Zlatými Pieskami v smere na Bratislavu už funguje v režime troch zúžených pruhov. Motoristi jazdia do hlavného mesta po novej, rozšírenej časti diaľnice. Víkendové práce a obmedzenia sa skončili skôr, ako sa predpokladalo.

- Počas prvého augustového víkendu prebehne zmena režimu dopravy v smere z Bratislavy. Rovnako dôjde k uzatvoreniu úseku od Zlatých pieskov po Senec. Uzatvorenie prebehne v nedeľu (4. 8.) nadránom a potrvá do popoludnia.

Bratislava - Na Slovensku vlani zaznamenali 429 novopriznaných chorôb z povolania. Najvyšší výskyt bol v oblasti priemyselnej výroby (172 prípadov). Chorobami z povolania trpeli často aj ľudia pracujúci v zdravotníctve a sociálnej pomoci (128 prípadov), ťažbe a dobývaní (65 prípadov).



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin včera pohrozil obnovením výroby striel stredného doletu schopných niesť jadrové zbrane, ak Spojené štáty potvrdia svoj zámer rozmiestniť svoje rakety v Nemecku alebo inde v Európe.

Na archívnej snímke Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Jeruzalem — Izraelský bezpečnostný kabinet včera po svojom viac ako štvorhodinovom zasadaní poveril premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, aby rozhodli o rozsahu a načasovaní reakcie na raketový útok Hizballáhu na Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 mladých ľudí.



Caracas/Londýn - Venezuelčania včera hlasovali v prezidentských voľbách. Úradujúci prezident Nicolás Maduro sa uchádza o svoje tretie funkčné obdobie, opozícia sa však usiluje ukončiť jeho 11-ročnú vládu.



Washington - Volebná kampaň americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej počas uplynulého týždňa vyzbierala 200 miliónov amerických dolárov a získala aj 170.000 nových dobrovoľníkov.
Na archívnej snímke americká viceprezidentka Kamala Harrisová.
Foto: TASR/AP



Teherán - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí včera oficiálne udelil víťazovi prezidentských volieb Massúdovi Pezeškijánovi prezidentské právomoci. Nový prezident zloží prísahu v utorok.



Tokio - Japonská automobilka Mitsubishi sa pripojí k aliancii svojich dvoch veľkých domácich konkurentov Honda a Nissan. Celková produkcia troch spoločností predstavuje približne osem miliónov automobilov ročne, vďaka čomu by sa aliancia stala druhým najväčším hráčom na japonskom trhu. Najväčšia automobilka v Japonsku je Toyota.



Paríž - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová postúpila do 2. kola dvojhry olympijského turnaja na dvorcoch areálu Roland Garros. V úvodnom zápase si poradila s Britkou Katie Boulterovou v dvoch setoch 6:4 a 6:2. V druhom kole ju čaká lepšia z brazílsko-francúzskeho duelu medzi Beatriz Haddadovou Maiovou a Varvarou Gračevovou.



Vaires-sur-Marne - Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová obsadila 9. miesto vo včerajšom finále K1 na olympijských hrách vo Francúzsku. Záverečná jazda jej nevyšla podľa predstáv a na víťazku Jessicu Foxovú z Austrálie stratila 6,90 sekundy.
Na snímke slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová reaguje po finálovej jazde v kategórii K1 žien počas XXXIII. letných olympijských hier v Paríži v nedeľu 28. júla 2024.
Foto: TASR - Michal Svítok



Spa - Víťaza Veľkej ceny Belgicka Georgea Russella dodatočne diskvalifikovali pre nízku hmotnosť vozidla. Jeho monopost mal po pretekoch o 1,5 kg menej než je povolené minimum. Dodatočným víťazom sa tak stal jeho krajan a tímový kolega Lewis Hamilton pred Austrálčanom Oscarom Piastrim z McLarenu a pôvodne štvrtým Monačanom Charlesom Leclercom z Ferrari.



Bratislava - Damir Krznar už nie je tréner futbalistov slovinského klubu NK Celje, ktorý bojuje so Slovanom Bratislava o postup do 3. predkola Ligy majstrov. Prvý zápas druhého predkola sa skončil nerozhodne 1:1, odveta je na programe zajtra na Tehelnom poli.