Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 10. september 2024Meniny má Oleg
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 9. augusta 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini považuje za dôležité, aby Najvyšší súd SR rozhodol v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika čo najskôr. Zároveň poukázal na to, že šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko pri podaní dovolania v prípade právoplatne odsúdeného Kováčika využil legislatívnu právomoc.
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko vyzýva prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby do paláca pozval ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú a šéfa rezortu spravodlivosti Borisa Suska. Hlava štátu by mala od nich žiadať verejné vysvetlenie ich krokov.
Na snímke podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS).
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava - SaS po dohode s opozičnými partnermi začína zbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska z funkcie.



Bratislava - Po zrušení Národnej kriminálnej agentúry vzniknú tri nové špecializované policajné útvary. Zamerané budú na korupciu, drogové trestné činy a terorizmus. O presnej podobe reorganizácie Policajného zboru bude v najbližších dňoch informovať policajný prezident Ľubomír Solák.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia SR i Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa zhodli na potrebe schválenia národného programu výsadby lesov, ktorý bude reagovať na ich dramaticky sa zhoršujúci stav.



Bratislava - Samosprávam chýba 100 miliónov eur na zabezpečenie chodu bežných činností a služieb pre občana. Upozornilo na to opozičné KDH. Ministra financií Ladislava Kamenického preto vyzvali, aby našiel vhodný model, ako obciam a mestám chýbajúce peniaze zabezpečiť.

- Ministerstvo financií SR si uvedomuje náročnú situáciu, v ktorej sa samosprávy nachádzajú. Pripravené je s nimi viesť odborné a konštruktívne rokovania aj naďalej.



Bratislava - Koaličná Slovenská národná strana chce obmedziť propagáciu tém súvisiacich so sexuálnou orientáciou a rodovou identitou v školskom vzdelávacom systéme.

Bratislava - Obstaranie vakcín proti ochoreniu COVID-19 sa javí ako netransparentné. Zmluva uzatvorená centrálne Európskou komisiou bola výhodná iba pre súkromnú firmu. Väčšina štátov Európskej únie mala zazmluvnených oveľa viac dávok ako bolo potrebné. Skonštatoval to Najvyšší kontrolný úrad na základe kontroly.

Bratislava - Mnoho pedagógov v preddôchodkovom alebo dôchodkovom veku zvažuje odchod zo školstva. Upozornila na to Únia miest Slovenska s tým, že dôvodom je zavádzanie kurikulárnej reformy.

Nitra - Okresný súd v Nových Zámkoch odsúdil 39-ročného muža z Košíc, ktorý sa na sociálnej sieti vyhrážal predsedovi Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislavovi Becíkovi zastrelením.



Rožňava - Na znečistenej rieke Slaná je zakázaný lov a konzumácia tam ulovených rýb. Telá rýb obsahujú zdraviu škodlivý arzén.
Znečistená rieka Slaná.
Foto: TASR - Milan Kapusta



Brusel - Európska komisia oznámila, že schválila úpravy slovenskej schémy štátnej pomoci na podporu energeticky náročných podnikov.



Jeruzalem - Izraelský minister obrany Joav Gallant uviedol, že Izrael bude proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh "bojovať zo všetkých síl" v prípade, že bude hnutie pokračovať v cezhraničnej "agresii".

New York - Šéf úradu OSN pre boj s terorizmom Vladimir Voronkov varoval, že afganská odnož skupiny Islamský štát - IS Chorásán predstavuje najväčšiu vonkajšiu teroristickú hrozbu pre Európu, pretože posilňuje svoju organizačnú silu.



Brusel - Európska únia považuje vpád ukrajinských ozbrojencov do pohraničnej Kurskej oblasti za legitímne právo na obranu vo vojne proti Rusku.



New York - Členské štáty OSN chválili zmluvu zameranú na počítačovú kriminalitu. Pri vyšetrovaní akéhokoľvek trestného činu, za ktorý možno podľa národného práva uložiť trest odňatia slobody v trvaní najmenej štyroch rokov, môže členský štát požiadať orgány inej krajiny o akékoľvek elektronické dôkazy súvisiace s daným činom.



Dauha - Spojené štáty, Egypt a Katar vyzvali Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby na budúci týždeň v katarskej Dauhe alebo egyptskej Káhire obnovili rokovania s cieľom prekonať rozpory týkajúce sa dohody o prímerí.

Ružomberok - Futbalisti MFK Ružomberok remizovali s chorvátskym Hajdukom Split 0:0 v úvodnom zápase 3. predkola Európskej konferenčnej ligy.
Na snímke zľava Dário Malnjak, Filip Uremovič (obaja Split) a Ján Hladík (Ružomberok) počas zápasu 3. predkola Európskej konferenčnej ligy (EKL) MFK Ružomberok - Hajduk Split v Ružomberku 8. augusta 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák



Trnava - Futbalisti FC Spartak Trnava zvíťazili v úvodnom zápase 3. predkola Európskej konferenčnej ligy nad Wislou Krakov 3:1.


Na snímke hráč Trnavy Philip Azango (vpravo) a kapitán Wisly Alan Uryga počas prvého zápasu 3. predkola Európskej konferenčnej ligy medzi FC Spartak Trnava - Wisla Krakov v Trnave vo štvrtok 8. augusta 2024.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj