Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. augusta 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Mimoriadne rokovanie parlamentu k návrhom na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a ministra spravodlivosti Borisa Suska bude zvolané pravdepodobne na zajtra.

Bratislava - Koaličná Slovenská národná strana podporí odvolanie lídra opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Premiér v piatok avizoval, že navrhne vládnej koalícii, aby iniciovala odvolávanie Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Vyčíta mu zvolávanie protivládnych protestov a burcovanie verejnosti. Kritizuje ho aj v súvislosti s čerpaním dotácií z Fondu na podporu umenia Nadáciou Milana Šimečku, na ktoré upozornila šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová.

- Vládna koalícia by mala rešpektovať výsledky parlamentných volieb i princípy parlamentnej demokracie. Odkázal to podpredseda Národnej rady SR a líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica o návrhu na jeho odvolanie.

- Odvolávať z funkcie podpredsedu Národnej rady SR Michala Šimečku za prejavenie politického názoru je popretie demokratických princípov parlamentnej demokracie, na ktorých stojí Slovenská republika. Konštatuje to opozičné KDH v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica.

Bratislava - Koaličná strana Hlas-SD naďalej trvá na dodržiavaní koaličnej zmluvy, podľa ktorej jej patrí post predsedu Národnej rady SR. Uviedol to líder strany a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v diskusnej relácii TA3. Situáciu podľa neho koalícia vyrieši v septembri. Predseda opozičného KDH Milan Majerský kritizuje, že post predsedu parlamentu nie je stále obsadený.

Bratislava - Národná kriminálna agentúra zanikne prvého septembra. Nahradia ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite, Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála.

Bratislava - Slovenská stíhačka F-16 so slovenským pilotom uskutočnila včera prvý oficiálny let nad územím Slovenska.

Bratislava - Financovanie materských škôl zo štátneho rozpočtu má zabezpečiť kvalitu a dostupnosť predprimárneho vzdelávania aj v chudobnejších regiónoch. Pre TASR to uviedol minister školstva Tomáš Drucker. Tieto obce podľa neho častokrát nemajú dostatok finančných prostriedkov, aby ufinancovali pedagógov.

Bratislava - Koaličná Slovenská národná strana chce sprísniť zákon o mimovládnych organizáciách, nadáciách a občianskych združeniach. Sprísnenie chce navrhnúť na septembrovej schôdzi. Požadovať chce aj tresty za zneužívanie verejných funkcií a verejných zdrojov.

Bratislava – Polícia pripomína vodičom dopravné obmedzenia na diaľnici D2 smerom do Bratislavy. Od dnes od 6.00 h do 13. októbra večera tam preto treba počítať s dopravným obmedzením. Národná diaľničná spoločnosť opravuje vozovku na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo v smere do Bratislavy.

Bratislava - Na Slovensku majú najväčší problém nájsť si prácu najmä ľudia nad 50 rokov. V prvom polroku ich celkovo úrady práce zaznamenali vyše 46.000.

Washington - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa dnes v Izraeli stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Gaza - Palestínske hnutie Hamas včera odmietlo návrhy predložené na najnovšom kole rokovaní o prímerí v Pásme Gazy. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua obvinilo z marenia snáh o dosiahnutie dohody.

Záhreb - Chorvátsko od 1. januára budúceho roka opäť zavedie dvojmesačnú povinnú vojenskú službu.

Berlín - Nemecko plánuje v roku 2025 znížiť svoju bilaterálnu vojenskú pomoc Kyjevu na polovicu. Krajina je pritom druhým najväčším poskytovateľom pomoci Ukrajine.

Varšava - Poľsko odmieta domnienky o tom, že sú za sabotáž plynovodu Nord Stream z roku 2022 zodpovedné ukrajinské úrady podporované Varšavou. Bývalý šéf nemeckej spravodajskej služby August Hanning pre denník Die Welt povedal, že podľa neho existovali dohody medzi Poľskom a Ukrajinou, týkajúce sa útoku.

Kyjev - Cieľom vpádu ukrajinskej armády do ruskej Kurskej oblasti je vytvorenie nárazníkovej zóny. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Paríž - Vo veku 88 rokov včera zomrel legendárny francúzsky herec Alain Delon.

Krakov - Slovenský kanoista Filip Duda získal zlato v kajak krose na MEJ v Krakove v kategórii juniorov.

- Slovenská kanoistka Emanuela Luknárová získala na MEJ v Krakove bronz v C1 do 23 rokov.