Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 22. augusta 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Európska komisia podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska nepochopila zmeny, ktoré vláda v právnom systéme zaviedla. Susko to vyhlásil v reakcii na správu o právnom štáte na Slovensku, ktorú EK vypracovala. Oficiálnu reakciu na správu včera schválila vláda.



Bratislava - Zvýšením sadzieb mýta za užívanie diaľnic nákladnou dopravou o 40 % Slovensko dosiahne, že sa nestane tranzitnou krajinou pre zvyšok Európskej únie. Uviedol to po rokovaní vlády minister dopravy SR Jozef Ráž v súvislosti so schválením novely zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií.

- Koaličná SNS v Národnej rade SR nepodporí návrh zákona, ktorým štát zvýši cenu mýta. So zvyšovaním poplatkov o 40 percent národniari nesúhlasia bez toho, aby došlo k dobudovaniu cestnej infraštruktúry.



Bratislava - Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne.



Bratislava - Výstavba úseku diaľnice D4 medzi bratislavskou Račou a Záhorskou Bystricou, ktorej súčasťou je tunel Karpaty, bude patriť medzi strategické investície. S výstavbou by sa malo začať koncom roka 2029.



Bratislava - Vláda včera schválila balík školských zákonov. Minister školstva Tomáš Drucker ich nazval "nežnou revolúciou vo vzdelávaní."

- Materské školy majú byť financované zo štátneho rozpočtu. Nateraz sú financované z daní príjmu fyzických osôb.

- Združenie miest a obcí Slovenska súhlasí s financovaním materských škôl zo štátneho rozpočtu.



Bratislava - Minister školstva Tomáš Drucker odmietol akúkoľvek politizáciu školstva a nepremyslené zásahy do vzdelávania. Vláda sa zaviazala vytvoriť priestor na odbornú a spoločenskú dohodu obsahu sexuálnej a vzťahovej výchovy, ktorá bude rešpektovať hodnotové presvedčenie žiakov a ich rodičov.



Bratislava - Na Slovensku musí skončiť doba lacnej pracovnej sily. Po rokovaní vlády to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Jedným z účinných nástrojov vlády je podľa neho zvyšovanie minimálnej mzdy. Tá by sa mala zvýšiť minimálne na úroveň 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy.



Bratislava - Ministerka hospodárstva Denisa Saková včera v Číne rokovala s predstaviteľmi spoločnosti Gotion o pokračovaní výstavby najväčšieho závodu na výrobu autobatérií pre elektromobily na Slovensku v Šuranoch.



Bratislava - Situácia v kultúre je neudržateľná, tlak treba zvyšovať. Povedal to predseda opozičného PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka po ďalšom neúspešnom pokuse začať schôdzu o odvolávaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

- Poslanci Národnej rady SR ani včera nerokovali o odvolávaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a ministra spravodlivosti Borisa Suska. Plénum nebolo uznášaniaschopné. Oba návrhy tak putujú do programu schôdze, ktorá sa začne 10. septembra.



Bratislava - Riaditeľ Opery Slovenského národného divadla Martin Leginus rezignoval na funkciu riaditeľa.



Bratislava - Eduard Chmelár končí na poste poradcu predsedu vlády SR Roberta Fica pre politické záležitosti. Dôvodom je podľa neho jeho kritika voči štátnemu tajomníkovi Ministerstva životného prostredia SR Štefanovi Kuffovi pre incident v obci Malá Franková v okrese Kežmarok.



Praha - Český Senát včera schválil novelu zákona, ktorá pre Čechov v zahraničí zavádza možnosť hlasovať vo voľbách poštou.



Štokholm - Švédsko vydalo povolenia na zabitie 20 percent populácie medveďa hnedého v krajine.



Tel Aviv - Izraelský minister obrany Joav Galant oznámil, že izraelská armáda porazila jednotky palestínskeho militantného hnutia Hamas pôsobiace v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Moskva - Ruské jednotky včera prekazili pokus skupiny ukrajinských ozbrojencov prekročiť hranicu do Brianskej oblasti ležiacej na západe európskej časti Ruska.



Viedeň - Krajne pravicová Slobodná strana Rakúska chce plnou silou zakročiť proti imigrácii a zrýchliť deportáciu migrantov do ich vlasti, ak sa ujme vlády. Voľby do dolnej komory rakúskeho parlamentu, Národnej rady, sa uskutočnia 29. septembra.



Herning - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava remizovali na ihrisku dánskeho FC Midtjylland 1:1 v prvom zápase play off Ligy majstrov.