Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 26. augusta 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Premiér Robert Fico na koaličnej rade tento týždeň oficiálne predloží návrh na odvolanie predsedu opozičného Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady SR.

- Ak bude predseda PS Michal Šimečka odvolaný z postu podpredsedu Národnej rady SR, mala by opozícia zaujať jednotný postup a vzdať sa postov predsedov a podpredsedov výborov, ktoré patria opozícii. Navrhuje to predseda SaS Branislav Gröhling.
Na snímke poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Premiér Róbert Fico chce dnes navštíviť Normandiu v súvislosti s 80. výročím vylodenia spojencov počas druhej svetovej vojny.

Bratislava - Ministerstvo obrany SR chce sprístupniť možnosť prihlásiť sa do aktívnych záloh pre všetkých občanov. Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka by sa mohli rozšíriť o tzv. národnú brigádu, ktorú by tvorili dobrovoľníci. Zdôraznil tiež, že vláda nechce ísť cestou znovuzavedenia povinnej vojenskej služby. Opozičný poslanec Michal Truban s týmto postojom súhlasí. Uviedli to v diskusnej relácii TA3.
Na snímke Robert Kaliňák.
Foto: TASR- Martin Baumann



Banská Bystrica - Banská Bystrica bude v stredu 28. a vo štvrtok 29. augusta dejiskom celoslovenských osláv 80. výročia Slovenského národného povstania. Počas osláv svoju expozíciu bezplatne sprístupní pre verejnosť Múzeum SNP.



Bratislava - SNS predložila na nadchádzajúcu septembrovú schôdzu Národnej rady SR návrh zákona, ktorého cieľom je posilniť ochranu štátnych symbolov. Strana chce zaviesť povinnosť umiestniť štátnu vlajku na všetky budovy vo vlastníctve štátu.



Bratislava - Opozičná strana SaS navrhuje zaviesť právo pre maloletých pacientov na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti.
Na snímke poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Vladimíra Marcinková (SaS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Najviac prekvalifikovaných zamestnancov je na Slovensku v oblasti služieb či poľnohospodárstve. Dôvodom je nedostatok vhodných pracovných miest aj veľký počet vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí sa nevedia uplatniť na trhu práce. TASR o tom informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.



Bratislava - Počet prípadov ochorenia COVID-19 má podľa dát Úradu verejného zdravotníctva SR v auguste zatiaľ stúpajúcu tendenciu. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná u ľudí nad 65 rokov.



Brusel – Európska komisia odmietla žiadosť Maďarska a Slovenska, aby sprostredkovala konzultácie s Ukrajinou v súvislosti so sankciami, ktoré Kyjev uvalil na ruského producenta ropy Lukoil. Preprava ropy z Ruska do Maďarska totiž nepodlieha sankciám, uviedla.



Bejrút - Iránom podporované hnutie Hizballáh začalo počas víkendu útočiť na Izrael veľkým počtom bezpilotných lietadiel a rakiet v reakcii na zabitie veliteľa Fuáda Šukra, ktorý zahynul v júli pri izraelskom útoku v Bejrúte.

- Organizácia Spojených národov a libanonský premiér včera žiadali upokojenie vyhrotenej situácie. Egypt varoval pred otvorením nového frontu konfliktu.

- Americké ministerstvo obrany uviedlo, že Spojené štáty sú pripravené podporiť obranu Izraela po tom, ako izraelská armáda oznámila, že v Libanone podniká útoky proti hnutiu Hizballáh.



Káhira - Včerajšie rokovania medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom v egyptskej Káhire nepriniesli žiadnu dohodu. Obe strany údajne nesúhlasili s viacerými kompromisnými návrhmi.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že v súvislosti s druhým mierovým summitom o Ukrajine prebiehajú rokovania so Saudskou Arábiou, Katarom, Tureckom a Švajčiarskom.



Kyjev - Po raketovom útoku na hotel v ukrajinskom meste Kramatorsk zahynul člen spravodajského tímu agentúry Reuters. Ďalší dvaja pracovníci sa zranili.



Chorzów - Slovenská atlétka Gabriela Gajanová vytvorila časom 2:36,42 min nový slovenský rekord v behu na 1000 m. Na včerajšom mítingu Diamantovej ligy v poľskom Chorzówe zároveň zabehla nové osobné maximum a v pretekoch obsadila siedmu priečku.



Samarkand - Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Samuel Baláž skončil siedmy vo finále K1 na 500 m na MS v neolympijských disciplínach v uzbeckom Samarkande.

Otepää - Slovenská reprezentantka Paulína Bátovská Fialková obsadila siedmu priečku v pretekoch s hromadným štartom na 10 km na MS v letnom biatlone.



Jelgava - Slovenským volejbalovým reprezentantom nevyšiel vstup do kvalifikácie ME 2026. V úvodnom stretnutí G-skupiny prehrali v Lotyšsku 1:3 na sety.